Кам’янчани урочисто відзначили День міста

Сердечні вітання городянам адресував Президент Вадим Красносельський.

«Кам’янка є одним із найбільш привабливих місць Придністров’я. Неповторного колориту їй надають гори та Дністер, прекрасне свіже повітря і цілюща вода, зелень і квіти, – зазначив Глава держави. – У Кам’янці та в Кам’янському районі найпильніша увага приділяється об’єктам народного господарства, будівництву та модернізації соціальних об’єктів, ремонту дорожніх комунікацій і міської інфраструктури. Кам’янчани привітні та чуйні, вони щиро люблять свою малу батьківщину і прагнуть зробити її ще кращою, багатшою та хлібосольною».

Земляків, які роблять значний внесок у розвиток і процвітання міста, напередодні Першої Пречистої нагородили грамотами та листами подяки глави району і Ради народних депутатів. Трудівники промисловості й агросектора, будівельники та наставники молоді, працівники торгівлі та банківської галузі – результатами їхньої сумлінної праці ми всі послуговуємося в повсякденному житті. Отже, з нагоди свята кожен трудовий колектив підготував виставку, що демонструє найяскравіші успіхи. На алеях парку Вітгенштейна можна було побачити фотографії, які розповідають про будні шляховиків і комунальників, демонструють устаткування, на якому працюють енергетики та газівники.

Привертала погляд продукція, вироблена на Кам’янському консервному заводі та на підприємстві «Гарант-Сервіс». Овочі у скляних баночках добірні, ягідки у варенні – одна до однієї. Соки, соуси, консервовані горошок і кукурудза не потребують реклами. Мінералка та солодкі води від «Гарант-Сервісу» – теж добре відомі мешканцям району. Тому до виставок цих виробників кам’янчани та гості курортного містечка прямували з гаманцями, щоб купити освіжаючі напої або поповнити запаси вітамінної продукції. «Сьогодні – виставка і дегустація, продавали ж учора», – вже трохи стомлено пояснювали працівники підприємств.

Напередодні в Кам’янці, дійсно, відбувся ярмарок, в якому взяли участь більш ніж 20 виробників із району та республіки. ККЗ традиційно розпродав вантажівку консервів, а ще – свіжі огірки та качани цукрової кукурудзи. Розмовляючи з фермерами, можна було вивчити агрогеографію Кам’янщини. Леонід Безручко та Людмила Томак привезли з Костянтинівки кавуни та дині. Подоймянин Павло Гадіяк ледве встигав зважувати добірні яблука. Сім’я Руссу пропонувала груші та сливи, виноградні кетяги, що визріли на плантації в селищі з красномовною назвою Сонячне. Крупні сільгосппідприємства – колгосп «Путь Леніна», кооператив «Подойма», ТОВ «Калина» за цінами значно нижчими ринкових продавали овочі, баштанні культури, зерно. Великий попит мала продукція з Бендер: від м’ясокомбінату, пивоварного заводу, ТОВ «Золота крапля».

Однак, повернемося до парку. Біля літньої естради працівники районного Управління культури організували творчу майстерню. Різноманіття талантів демонстрували учні та викладачі школи мистецтв і художньої школи. Лунала інструментальна музика, її змінював багатоголосий спів а капела – зворушливий і задушевний. Неможливо було відірватися від пейзажів рідного краю. Знайомі місця з’являлися в авторському баченні, деякі з робіт зберегли старовинні будиночки, вузькі вулички, яких уже нема. З цими картинами перекликалися експонати комплексу меморіальних музеїв. І якщо старовинні предмети побуту можна було лише розглядати, то оригінальний весільний костюм із Подойми дозволяли поміряти.

Співробітники Управління народної освіти збудували в парку ціле дитяче містечко. Тут були національні подвір’я з російським, молдавським, українським будиночками, господарі яких вітали гостей, знайомили з особливостями побуту та пригощали традиційними стравами. У майстернях рукодільничали та ділилися секретами ремесел. На імпровізованій площі співали й танцювали. Словом, було це містечко мініатюрним віддзеркаленням Кам’янки, її буденних справ і самобутніх свят.

Яскраву презентацію підготував колектив Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву. Всіх бажаючих запрошували зіграти з професіоналами партію в шашки чи шахи та побачити показові виступи дзюдоїстів – чемпіонів Придністров’я і Молдови, призерів міжнародних змагань. Скільки у вихованців спортшколи кубків, медалей, грамот – немає сенсу рахувати, бо кількість постійно зростає.

«Буквально вчора наш випускник, а нині – студент Інституту фізичного виховання і спорту Олександр Мазур двічі відновив рекорд Молдавії, – розповів директор СДЮШОР Юрій Греков. – Це сталося на чемпіонаті світу серед молоді до 20 років. Олександр спочатку штовхнув ядро на 20,11 м, а потім поліпшив цей показник іще на 12 см. На жаль, потрапити в трійку фіналістів йому не пощастило. Та з огляду на те, що на чемпіонат наш метальник поїхав, ледве оговтавшись від перенесеного хірургічного втручання, четверте місце і два національні рекорди – результат відмінний!»

Привертала увагу виставка Кам’янського політехнічного технікуму. Тут студенти наочно демонстрували вже набуті навики. Марина Лісник і Влада Граур, які освоюють поварську і кондитерську справу, проводили майстер-клас по карвінгу. Як вирізувати різні узори, показували на стиглих кавунах – не лише яскраво-червоних, а і на жовтих. Поруч Олег Шахотський демонстрував кабріолет, зібраний зі старих мотоциклів. Яка ще мотивація потрібна юнакам, що мріють про професію механіка, щоб поступати саме у КПТ?

На літній естраді вже розпочалося вшанування переможців конкурсу з упорядкування. Серед суб’єктів господарювання кращими визнані території філії підприємства «Водопостачання та водовідведення», торговельного центру «Європа», будинку-музею Героя Радянського Союзу Івана Коваля. Премію за облаштування комфортного та красивого подвір’я одержали члени товариства «Дружні мешканці» та хазяйка одного з приватних будинків Валентина Осадчук. Їхні старання, талант – приклад для інших кам’янчан, які, дивлячись на акуратні будівлі та прилеглу до них територію з прекрасними клумбами та доглянутими газонами, з затишними куточками відпочинку та яскравими дитячими майданчиками, захочуть навести лад не тільки у своєму дворі, а і навколо.

Традиційно вшановують у День міста тих кам’янчан, життя яких може служити орієнтиром для земляків. Глава держадміністрації Сергій Сокирка і голова міськрайради Олег Бурлака адресували найтепліші слова сім’ям-ювілярам: Євгенії та Миколі Черновим, які відзначають 50 років подружнього життя, Віолеті й Олегу Печковським, які крокують рука об руку вже чверть століття, а також багатодітним батькам Ірині та Миколі Проданам. Про їхні історії кохання та секрети родинного благополуччя наша газета розповіла постійним читачам у минулому номері. Сьогодні познайомимо з іншими номінантами.

Почесного звання «Людина-легенда» удостоєний Віктор Чеснов. Син учасників Великої Вітчизняної, він 20 років присвятив службі в Радянській Армії. Обов’язок військового – стояти на варті рідних рубежів – офіцер Чеснов виконував у різних куточках Радянського Союзу. Коли вийшов у відставку, повернувся в Кам’янку. Тут почався новий період його трудової біографії. Віктор Олександрович не став дозвільно проводити дні, а присвятив їх вихованню молодого покоління. Багато років він викладав у Кам’янській СШ № 2 початкову військову підготовку. Загони юнармійців, з якими він працював, щороку завойовували призові місця на республіканських військово-спортивних змаганнях і стали переможцями в «Зірниці». Про ці досягнення нагадують 26 кубків, що зберігаються у школі, та орден «Трудова слава», яким пишається вся сім’я Віктора Чеснова.

Від багатого життєвого досвіду перейдемо до сміливих мрій про майбутнє. Втім, якщо наполегливо працювати в ім’я реалізації своїх планів, то вони обов’язково здійсняться. Про це не з чуток знає Олександр Погребной. У сім’ї, а потім і в школі його навчили працювати над своїм розвитком системно і цілеспрямовано. З року в рік вивчаючи таємниці улюбленої фізики, він став переможцем республіканської олімпіади з цього непростого предмета. Проте й іншими уроками не нехтував. Результат – золота медаль після закінчення Кам’янської СШ № 3 і студентство на факультеті «Ядерна енергетика і теплофізика» престижного Санкт-Петербурзького університету. «Наша надія» – так тепер називають Олександра не тільки рідні люди, а і городяни.

Найзворушливіша номінація – «Однорічне маля». Торік Кам’янщина розбагатіла на 86 новонароджених. Один із них з’явився на світ напередодні Першої Пречистої в молодій сім’ї Сергія та Ксенії Артюхових. І тепер не тільки батьки – вся рідня допомагає малюку пізнавати навколишній світ. На святі його оточували три люблячі жінки: матуся, бабуся та прабабуся. Вони мріють про те, щоб у Миколки були братики та сестрички, а хата повнилася веселим дитячим сміхом.


Під час урочистостей музичні подарунки номінантам дарували самодіяльні артисти та колективи, а велика глядацька аудиторія щиро аплодувала всім: кам’янчанам, які отримували заслужені нагороди, й талановитим виконавцям народних і сучасних пісень.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.