ПАМ’ЯТНА ДАТА нашої історії

У Бендерах відзначили 226-ту річницю 55-го Подільського піхотного полку. В урочисто-пам’ятних заходах взяв участь Президент Вадим Красносельський та представники органів державної влади. На території Військово-історичного меморіального комплексу відслужили молебень і заупокійну літію за всіма воїнами, що загинули в боях за Вітчизну.


Подія розпочалася з молебня біля каплиці образу Спаса Нерукотворного, після чого процесія вирушила до центрального похилого хреста меморіалу. На урочистому мітингу Глава держави зазначив, що нинішньому поколінню важливо пам’ятати подвиги своїх предків:

«Ось уже понад 15 років, як відновили свято 55-го Подільського полку в Бендерах. Багато хто запитує, навіщо? Я в цьому бачу якийсь Божий промисел. Той символ, який уособлює тут 55-й Подільський полк – пам’ятник, бронзовий орел на стелі, встановлений бійцями 55-го Подільського полку на честь століття Бородінської битви, встояв навіть за богоборчих часів, був символом міста Бендери за радянських часів. Хіба це не промисел Бога? І от сьогодні ми тут вшановуємо бійців, вшановуємо подвиг народу, вшановуємо захисників Вітчизни. У цьому є наступність поколінь. Це виховання як молодого покоління, так і в цілому придністровського народу. Я вже неодноразово говорив, що ми спадкоємці не Перемоги, а спадкоємці перемог, як війська Російської імперії – солдатів, офіцерів та генералів російської імператорської армії, так і, звичайно, радянського народу».

Вадим Миколайович зазначив, що на карті світу сьогодні навряд чи знайдеться ще одна точка, де на державному рівні організовують таку урочистість, наголосивши, що забуття – це серйозна помилка, яка загрожує негативними наслідками. Президент закликав пам’ятати та шанувати
подвиги героїчних предків.

Біля православного хреста відслужили літію за загиблими під час битв воїнами. До пам’ятного знаку присутні поклали квіти. Схилили голови й біля композиції з чорних гранітних плит на згадку про захисників і мирних жителів Бендер, які загинули в 1992 році. Не оминули увагою розташований по сусідству Поклінний козацький хрест.

Яскраві квіти лягли і до підніжжя обеліска з орлом, зведеного до 100-річчя перемоги у Віт-чизняній війні 1812 року. Парадні розрахунки нинішніх захисників Вітчизни пройшли урочистим маршем, віддаючи данину пам’яті подвигу російських воїнів.

Проходження завершилося на території Історичного військово-меморіального комплексу «Бендерська фортеця». У храмі святого благовірного князя Олександра Невського вчинили молебень за загиблими.

Нагадаємо, що 55-й Подільський піхотний полк був сформований 1798 року. Його бійці брали участь у Російсько-шведській війні 1808 року, у Вітчизняній війні 1812 року, Російсько-турецькій кампанії 1877-1878 років, захищали кордони імперії. Останнім командиром воїнів був Ісай Парфелюк із села Кіцкани. Під час Російсько-японської війни імператор Микола II на позиціях біля Тирасполя особисто зробив огляд 14 дивізії, до складу якої входив Подільський полк. З 1914 до 1917 року військові частини воювали на фронтах Першої світової війни. Останній документ польової канцелярії підрозділу датований 18 лютого 1918 року.

Серед його солдатів і офіцерів були ті, хто одразу поповнив лави щойно створеної Червоної Армії, й ті, хто бився на боці білого руху. Деякі з них залишилися жити в місті на Дністрі, пов’язали з ним усю свою подальшу долю.

Міністерство внутрішніх справ ПМР у 2008 році здійснило реконструкцію занедбаного військового кладовища в Бендерах. Тоді встановили імена 4 740 воїнів. Більшість із них – це солдати та офіцери 55-го піхотного Подільського полку. На цьому місці відкрито Військово-історичний меморіальний комплекс.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.