Яскравий відпочинок у Кам’янці

Камертон… У жителів і гостей Кам’янщини це слово давно асоціюється не стільки з приладом, що служить для визначення висоти звуку, скільки з фестивальним марафоном, який збирає в парку Вітгенштейна широку аудиторію цінителів мистецтва.


Стартував цей проект у 2015 році як цикл недільних концертів. Глядачам відразу припала до душі атмосфера, що панує на них, – святкова і в той же час неформальна. Місце проведення заходів – старовинний парк – налаштовувало на те, щоб слухати музику та пісні не тільки біля літньої естради, а і прогулюючись тінистими алеями, милуючись видами з містків, плавні дуги яких перекинуті через ставок. Зачастили на фестиваль і придністровці, й гості з близького та далекого зарубіжжя, що відпочивають у санаторії «Днестр». Завдяки їм слава про концерти в Кам’янці, про самобутніх місцевих виконавців поширювалася в нашій республіці та поза її межами.

Усе це надихало ініціаторів проекту – працівників культури Кам’янського району – на нові ідеї. До концертних програм додалися виставки, на яких народні умільці з міста і сіл представляють свої роботи, виконані в різноманітних техніці та жанрах. Вишивки сусідять із м’якими іграшками, вироби з дерева – з картинами. Майстри й рукодільниці з Окниці, Рашкова, Слободи-Рашкова, Хрустової діляться ідеями, планами, творчими секретами та знахідками один із одним і з чисельними глядачами. Народні промисли, що здавалися вже непотрібними в сучасному світі, здобули нове життя, нових прихильників. Хтось підбирає нитки для в’язання, інші беруться змайструвати ляльку, треті просто купують сувенір на згадку про яскравий літній відпочинок у Кам’янці.

Проект між тим продовжував розвиватися: перед концертами проводили розважальні програми для дітей, після – кіносеанси. Настав час, коли одного дня для втілення всіх ідей у життя стало замало. Тепер фестиваль розрахований на всі вихідні. По суботах на літній естраді відбуваються концертні програми, по неділях – проект «Парк, танцюй!» На цей заклик охоче відгукуються городяни та гості Кам’янки різного віку.

Побачили вигоду виїзної торгівлі в парку підприємці. Привозять освіжаючі напої, морозиво і фрукти, готують кукурудзу і солодку вату.

Велику популярність має безкоштовний розіграш призів від партнерів фестивалю. Все літо щасливчики отримували сік Кам’янського консервного заводу, воду «Наш край» Тираспольського хлібокомбінату, сертифікати одного з салонів краси та магазину парфумерії й побутової хімії. Головним спонсором стала компанія «Хайтек», і в останній день літа найбільш удачливі учасники лотереї виграли електрогриль, мікрохвильову піч і телевізор. Взяти участь у розіграші міг кожен глядач, для цього потрібно було просто зареєструватися в оргкомітеті фестивалю й одержати заповітний квиток. Їх кожні вихідні роздавали до тисячі!

Підбиваючи підсумки нинішнього фестивального марафону, начальник районного Управління культури Віталій Лозовський зазначив:

«За літо в міському парку відбулося 14 цікавих програм, у яких виступили 30 колективів і солістів. Своєю творчістю поділилися з глядачами місцеві народні ансамблі «Акорд», «Дністряни» «Черемушка» і духовий оркестр, заслужений ансамбль «Хрустовчанка», зразковий хореографічний гурт «Асорті». Разом ми відзначали свята – Міжнародний день захисту дітей, День Росії, День сім’ї, любові та вірності. Меморіальні заходи присвятили річниці початку Великої Вітчизняної, Бендерській трагедії, Дню пам’яті та скорботи. Цікавим було знайомство з народним артистом ПМР Олексієм Паламарчуком. піаністом Семеном Лавриненком і дитячим джазовим оркестром «Kid’s Вand» (Тирасполь), заслуженим ансамблем «Приетения» (Бендери), народними колективами «Русские узоры» та «Боевые друзья» (Дубоссари). Яскраві враження від народної та класичної музики, сучасних і фольклорних пісень і танців запам’яталися тисячам жителів Кам’янщини й туристам».

Завершився фестиваль виступом народних естрадних ансамблів «Лагуна» і «Ретро». Ці талановиті колективи, що вже декілька десятиліть діють при районному Будинку культури, подарували глядачам яскраву концертну програму – справжню оду золотому літу. І хоча настала пора прощатися з «Камертоном», у його учасників, як і у героїв відомої пісні, «не було печалі». Була надія на цікаві зустрічі наступного літа.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.