Високі нагороди за високі досягнення

За давньою традицією напередодні головного державного свята в Тирасполі відбулася урочиста церемонія вручення нагород.


Захід, організований з нагоди 34-ї річниці проголошення республіки, зібрав з усіх куточків Придністров’я видатних громадян, які своєю працею, талантом і відданістю справі зробили значний внесок у розвиток рідного краю.

У малій залі Палацу Республіки були присутні Президент Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Розенберг, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, депутати, а також представники міністерств, відомств, громадських організацій та почесні гості.

У вступній промові Президент Вадим Красносельський сказав:

«Придністровський народ – це, мабуть, головне досягнення Придністров’я загалом. Ми зберігаємо свою мову, культуру, літературу, мистецтво, свою самобутність. Усі, хто сьогодні приїжджає до Придністров’я, називають його острівцем розсудливості. І це досягнення всього придністровського народу. Держава може називатися по-різному і мати свою історію, але важливим є те, хто живе в цій державі. Тут завжди жили працьовиті, відповідальні, горді та здатні захистити рідний край люди».

Галина Крижановська.

Державні нагороди, зокрема ордени, медалі, почесні звання, вручалися за заслуги в різних галузях діяльності: економіці, науці, культурі, освіті, охороні здоров’я та громадському житті.
Серед нагороджених було чимало знайомих постатей. Одна з них – наша колега, вчителька офіційної української мови та літератури Рибницької російської гімназії № 1 Галина Крижановська. Вона удостоєна звання «Заслужений учитель ПМР».

«Нині виповнилося 30 років відтоді, як я почала здобувати педагогічний стаж. За ці десятиліття жодного разу не пошкодувала, що пішла освітянським шляхом, і переконана в тому, що не помилилася, обираючи свою професію. Багато моїх учнів досягають високих результатів у житті, і це мене тішить понад усе. Я їм бажаю, щоб вони знаходили свою дорогу і завжди впевнено на ній почувалися», – сказала Галина Олександрівна.

Степан Плацинда

Ордена Республіки удостоївся заступник директора ТОВ «Агро Компакт» Степан Плацинда. Уродженець Григоріопольського району, маючи будівельну та агрономічну спеціальності, він усе своє життя присвятив сільському господарству. Працював у системі «Молд-плодоовочпром», 13 років очолював колгосп ім. Дзержинського. Останні 23 роки вкладає свої сили та знання у розвиток заснованого ним самим сільгосппідприємства, сприяє його розвиткові, створенню робочих місць, і працює заради майбутнього, заради справжнього придністровського бізнесу – основи процвітання нашої держави.

Стелла Бай – заступник глави столичної держадміністрації з соціального розвитку, за добросовісну працю та високий професіоналізм нагороджена орденом «Трудова слава».
Володимир Проценко – ректор Придністровського інституту розвитку освіти і підвищення кваліфікації, доктор юридичних наук, професор, також удостоєний ордена «Трудова слава». Володимир Васильович вважає, що ця нагорода – досягнення всього педколективу, який він очолює. Педагогічний стаж професора Проценка становить чверть віку.

Олександр Вітюк

На ниві культури звання «Заслужений діяч мистецтв» із врученням нагрудного знаку «Заслужений працівник ПМР» здобув професор кафедри естрадного мистецтва Придністровського інституту мистецтв ім. А. Рубінштейна Олександр Вітюк. Викладач навчає грі на гітарі молоде покоління придністровців, яке продовжує вдосконалюватися та відточувати свою майстерність у різних колективах, зокрема й за кордоном.

Післяслово: нагороди до дня народження республіки вручають щороку. До когорти кращих за роки її існування увійшли сотні придністровців. До них додаються все нові й нові імена тих, хто будує, лікує, боронить, оберігає, навчає, працює на землі. Республіка розвиватиметься, житиме і надалі шануватиме найкращих своїх синів і дочок.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.

На фото Стелла Бай та Володимир Проценко.