Вчимося захищати БАТЬКІВЩИНУ

Чорноморське козацьке військо (ЧКВ) проводить цілеспрямовану роботу з виховання юного покоління придністровців. Військо організовує численні табірні збори, польові виїзди, спортивні змагання, зльоти.


Усе це спрямоване на всебічне виховання молоді. Головне завдання – прищепити козачатам морально-вольові та духовно-моральні норми й цінності, підготувати юнаків до служби в армії, показати силу козацького братства. Козак – це перш за все воїн. І де йому відточувати навички, удосконалювати їх, як не в полі на таких виїздах. Козак завжди повинен пам’ятати, що честь і добре ім’я для нього найдорожчі, що він чоловік, тож повинен бути готовим захистити сім’ю і Батьківщину.

Цього року весняно-літній період увінчав перший зліт юних козачат, організатором якого виступив Тираспольський козацький округ. У зборах та спортивно-технічних змаганнях взяли участь шість команд: Тираспольського козацького округу, станиці «Тираспольська» ім. генерал-майора Віталія Бондарчука, Окремого резервного прикордонного козацького полку, Парканської середньої загальноосвітньої школи-інтернату, українського теоретичного ліцею-комплексу (РУТЛ-К), а також компанії «Тираспольтрансгаз-Придністров’я».

Iгор Небейголова, військовий отаман ЧКВ, пояснив:

«Головне завдання зльоту полягає в тому, щоб діти познайомилися, знайшли нових друзів, ставши однією великою козацькою родиною. І що більше у нас буде таких хлопців, то міцнішатиме козацтво, міцнішатиме республіка. Багато учасників зльоту вже були знайомі, оскільки зустрічалися цього року на спортивних зборах ЧКВ. Вони раді, що знову можуть поспілкуватися і взяти участь у цікавих змаганнях. А родзинка зльоту – використання нових видів електронної техніки. Зокрема, його учасники знаходили способи знешкодження вибухових пристроїв. Вони відчули себе справжніми військовими».

Перед початком змагань підлітків та юнаків благословив архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава, який наголосив на значущості події. П’ять учасників кожної команди повинні були пройти п’ять етапів. Перший – «Полювання на лисиць». З використанням радіоприймача хлопці шукали радіопередавач, так звану «лисицю» у вигляді коробки з передавачем та акумулятором для безпілотника. Після їх виявлення належало доставити ключ товаришеві по команді, який чекав на старті наступного етапу.

Потім юнаки за допомогою безпілотника шукали замасковані на місцевості цифри й передавали їх друзям по команді, які за допомогою цих цифр відкривали сейф, діставали доступ до нового ключа і передавали його на етап під назвою «Стрілок».

Як зазначив Ігор Небейголова, цього дня не було переможених, усі учасники стали переможцями. Разом з тим не можемо не відзначити команду РУТЛ-К, яка дуже гідно виступила. Це зазначив і військовий отаман.

На зльоті була представлена також виставка, яку організував молодіжний рух «Спадкоємці перемог». Його активісти відновлюють зброю різних епох і проводять такі заходи на території всієї республіки. Юні винахідники мали змогу не тільки потримати в руках зброю, а навіть і сфотографуватися з нею. Крім того, клуб моделістів «RC Club» розгорнув виставку радіокерованих моделей популярних машин. Причому хлопці могли не тільки налюбуватися міні-тойотами, потужними міні-«Уралами» та міні-позашляховиками «Судзукі», а й покерувати ними на спорудженому поряд міні-автодромі. Тут можна було робити те ж саме, що і на великому, справжньому: заїжджати в бокс, в’їжджати на естакаду, паркуватися – паралельно і заднім ходом, розвертатися на 90°.

«На цих моделях, на цьому автодромі майбутні конструктори можуть особисто відчути те, що відчуває водій, сидячи за кермом того ж «Уралу», – підкреслив засновник «RC Club» Сергій Кричфалуші. – Наші моделі деталізовані як справжній автомобіль, усі вузли та системи в них такі ж самі, як у великих – справжніх. Тому на наших моделях можна освоювати будову автомобілів, дізнаватися, наприклад, що таке кузов, міст і шасі, де розташований двигун, як працює трансмісія».

На закритті зльоту начальник відділу роботи з громадськими об’єднаннями Адміністрації Президента Олександр Березовський сказав:

«Козацтво в усі часи, стоїть на варті кордонів Вітчизни, на сторожі традицій. Нині ми переконалися, як можна успішно поєднувати багатовікові традиції та сучасні. Тому такі заходи, безумовно, матимуть усіляку підтримку Президента. Я впевнений у нашій подальшій співпраці. У процесі минулого зльоту козачата дістали початкові навички та цінний досвід у розумінні того, що таке захист Батьківщини та яка їхня роль у цьому».


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.