Якісні умови для розвитку

Напередодні головного державного свята Президент Вадим Красносельський здійснив інспекцію нових та реконструйованих столичних об’єктів.


НОВЕ ЖИТТЯ АРХІВУ

Понад п’ять років тривала реконструкція будівлі Державного архіву на вул. Текстильників, 36. Зберігання архівів передбачає систематизацію документів, створення спеціальних умов для гарантування їхньої безпеки протягом тривалого часу. Нині ця нова будова відповідає всім вимогам для управління, формування, забезпечення збереження та використання архівного фонду. Об’єкт розрахований на мільйон одиниць документації. Якісні меблі, спеціалізоване обладнання, покращення функціоналу і простору приміщень – вдихнули друге життя в приміщення державного значення.

Керівник ДСУДУ Зінаїда Тодорашко висловила Главі держави щиру подяку за підтримку в реалізації проекту. Вона вручила Вадиму Красносельському вищу відомчу нагороду – нагрудний знак «За внесок у розвиток архівної справи». Президент побажав працівникам довгих плідних років, успіхів та здоров’я.

КВАДРАТНІ МЕТРИ ЩАСТЯ

Заключним об’єктом у низці інспекційної перевірки став житловий комплекс «Юг-3». Побудовані за президентською програмою «Доступне житло» у взаємодії з МВС одинадцять сучасних триповерхівок уже найближчим часом чекають своїх власників. Ключі від 132 квартир одержали співробітники правоохоронних органів і зовнішньополітичного відомства, медики та представники інших бюджетних організацій. На урочистому заході були присутні новосели, їхні родичі, державні службовці та представники церкви.

Святкову літургію та освячення новобудов вчинив голова відділу зі взаємодії з правоохоронними органами Тираспольсько-Дубоссарської єпархії протоієрей Андрій Данилеску разом із духовенством. Маленькі майбутні мешканці урочисто розрізали символічну червону стрічку.

«Колись на цьому місці був пустир. За той проміжок часу виконана неймовірна робота, починаючи від проектування до моменту здачі комплексу в експлуатацію. Хочу зазначити, що найскладнішим було відродити віру людей у те, що це можливо: в сучасних умовах побудувати з нуля житловий комплекс. Саме тут будуть народжуватися діти, житимуть молоді сім’ї. Все це стало можливим завдяки соціальному партнерству держави, бізнесу та людей. Здобутий нами досвід дозволяє продовжити покращення житлових умов для наших співгромадян: якісно, на совість і на довгі роки», – наголосив міністр внутрішніх справ ПМР Віталій Нягу.

Почесними грамотами Президента були нагороджені співробітники будівельних компаній.
У подальшому житловий комплекс планують розширити, оскільки місце для будівництва є, при цьому понад сто сімей уже мають бажання придбати житло за цією програмою.

ДЛЯ ОСОБЛИВИХ ДІТЕЙ

Одним із найбільш відвідуваних міст Придністров’я є його столиця Тирасполь. Він має значний потенціал культурних та історичних цінностей, а також є важливим політичним, науковим та економічним центром.

Місто динамічно розвивається, триває масштабна робота з модернізації інфраструктури, поліпшення охорони здоров’я та соціального захисту громадян, із розвитку освіти та культури. Проте найголовніше наше багатство – працьовиті, талановиті й енергійні люди, які спільними зусиллями роблять рідне місто гарним і процвітаючим.

Перший візит очільника був до загальноосвітньої школи-дитячого садочка для дітей з порушенням опорно-рухового апарату № 2. Установа почала свій шлях у 60-х роках минулого століття. Потім з’явилася група для малюків з порушенням зору. У 1970 році садок перейменували в корекційну установу. Тоді ж додатково відкрили групи для дітей з порушенням слуху, мови, інтелекту та опорно-рухового апарату. На жаль, ремонтні роботи в установі не проводилися з початку його заснування, хоча необхідність існувала.

У 2023 році була здана в експлуатацію перша оновлена будівля, нині – друга. Приведені в порядок і оснащені ігрові майданчики, встановлені прогулянкові павільйони. Роботи велися коштом Фонду капітальних вкладень. Фінансування дозволило повністю реконструювати установу та придбати нове обладнання для ігрових майданчиків.

«Держава повинна зробити все можливе, щоб наші дітки росли у відповідних умовах і виховувалися в доброті, затишку, теплі. Важливо створити якісні умови для забезпечення навчального процесу, комфортного перебування та розвитку у стінах закладу», – наголосив Президент республіки Вадим Красносельський.

На церемонії відкриття були присутні почесні гості, батьки та вихователі. Державних діячів запросили пройти з екскурсією оновленим корпусом. Гості оглянули групові кімнати, кабінети профільних фахівців, музичний зал та упорядковану територію.

Зі словами вдячності виступила директор установи Тамара Гікова:

«Для нас ця значна подія означає новий етап розвитку установи. Ми високо цінуємо надану допомогу і дякуємо за той чудовий результат зусиль і виправданих очікувань. Від усього педагогічного колективу та батьків прийміть щирі слова подяки за активну участь у житті наших вихованців».

У свою чергу, старанні учні з натхненням декламували вірші та насолоджувалися святковою атмосферою.

ІНВЕСТИЦІЇ В СПОРТ

Наступною зупинкою для перевірки став улюблений міський стадіон. Перші згадки про нього датовані тридцятими роками XX століття. Тоді в столиці МАРСР місті Тирасполі методом народного будівництва був побудований спортивний комплекс. На той час стадіон включав футбольний майданчик, великий спортзал та відкритий басейн. Наприкінці 50-х років рішенням міськради стадіон передали міському комітету з фізичної культури та спорту. У ті роки це була єдина комплексна спортивна база в місті, якою користувалися колективи фізичної культури підприємств, установ та всіх навчальних закладів.

Перший етап реконструкції та оновлення завершений: розширили майданчики для ігрових видів спорту. Старі знесли повністю, а на їхньому місці зробили ґрунтовні, міцні та сучасні. Тепер спортсмени зможуть тренуватися на п’ятьох нових полях: для волейболу, баскетболу, міні-футболу, на універсальному та в зоні для воркауту.

На другому етапі реновації передбачається ремонт футбольного поля за східною трибуною, пізніше – за центральною чашею. Надалі планується відремонтувати весь легкоатлетичний комплекс та замінити покриття бігових доріжок. Такого масштабного оновлення стадіон у Тирасполі не бачив ніколи. Лише незначні косметичні роботи.

Реконструкція об’єкта дозволить значно поліпшити умови, в яких тренуватимуться городяни, тому що здоровий спосіб життя – це основа майбутньої здорової нації. Як стверджують учені, спорт допомагає людям вдосконалюватися, пізнавати смак перемоги та відчувати перспективу нових рекордів. Крім того, що покращується загальний стан здоров’я людини, підвищуються його розумові та фізичні можливості, він є джерелом для морального, а в окремих випадках і для матеріального задоволення.


Ольга КВIТКА.

Фото автора.