Головне свято республiки

У Придністров’ї відбулися урочисті заходи з нагоди 34-ї річниці утворення держави


У Тирасполі вони розпочалися з покладання квітів на Меморіалі Слави. Керівництво республіки на чолі з Президентом Вадимом Красносельським, представники громадських організацій на знак вдячності за збереження миру на придністровській землі поклали вінки та квіти до Вічного вогню і меморіальних гранітних плит.

Біля Палацу дитячо-юнацької творчості відбулася урочиста церемонія підняття державних прапорів Придністров’я і Росії.

Під час брифінгу для журналістів Вадим Красносельський розповів про основні досягнення в державотворенні за 34 роки незалежності республіки:

«Найголовніше – це зміцнення спільності «придністровський народ». Багатонаціональний придністровський народ – це наше надбання і досягнення. Завдяки йому існує все інше важливе для кожного з нас: мир, економіка, розвиток, стабільність тощо».

Фото Анни ПОЛІКАРПОВОЇ

Вадим Миколайович побажав придністровцям мирного неба, а державі – міжнародного визнання.

На площі Олександра Суворова підрозділи Збройних сил виступили з новою святковою програмою: під акомпанемент оркестру Головного штабу (заслуженого колективу ПМР) 40 військовослужбовців роти Почесної варти представили глядачам майстерне володіння спеціальними прийомами шикування та низку особливо складних елементів, зокрема жонглювання зброєю.

У Катерининському парку столиці відбувся фестиваль національних культур «Єдина родина народів Придністров’я». Співробітники Будинку народних традицій та ремесел підготували фотозону «Українське подвір’я». Свою творчість представили найкращі творчі колективи столиці. На головній сцені парку можна було побачити народну хореографію, послухати вокальну та інструментальну музику.

Усі охочі мали можливість придбати продукцію вітчизняних підприємств і народних умільців.
Увечері на сцені Катерининського парку відбувся концерт солістів оркестру Головного штабу Збройних сил. Репертуар святкового виступу щоразу оновлюється. Цей рік не став винятком. Артисти виконали сучасні зарубіжні та вітчизняні хіти.

Андрій КРАВЧЕНКО.


КАМ’ЯНКА. У ньому пам’ять про час, коли наші земляки відтворили Придністровську державність і захистили країну від агресії, та гордість за великий шлях розвитку, що подолали за роки незалежності. Ці пам’ять і гордість незмінно присутні під час святкування Дня Республіки.

Фото автора

У Кам’янці день 2 вересня розпочався з покладання квітів до могил захисників Придністров’я та до міських меморіалів. Портрети героїв, загиблих на війні та померлих вже після неї, школярі пронесли від центру міста до парку Вітгенштейна.

Святково оформлена колона – традиційна частина урочистостей у Кам’янці. На чолі – Державний прапор ПМР, свято якого збігається з Днем Республіки. Головний символ країни з повагою несуть у колоні юні прапороносці та захисники Придністров’я. Представники трудових колективів і громадських організацій, ветерани та діти з прапорцями, квітами та повітряними кульками під марші у виконанні народного духового оркестру йдуть центральною вулицею міста нескінченним потоком. Цей урочистий хід – демонстрація єдності у справах і помислах.
Підтвердженням того, що всі ми разом – придністровський народ, але кожен із нас пам’ятає своє національне коріння, були колективи дитсадків у яскравих костюмах: українських, російських і молдавських. А в парку Вітгенштейна селяни запрошували на подвір’я. Звідусіль чулося: «Ласкаво просимо», «Бине аць венит», «Добро пожаловать», «Serdecznie witamy». Тут була представлена національна культура в усіх її проявах – від вбрання та предметів народного побуту до традиційних страв.

Дітей розважали аніматори, дорослі дивилися концертну програму, в якій взяли участь кращі артисти й самодіяльні колективи району. Лунала музика, пливли над старовинним парком пісні, кружляли в запальному танку щасливі люди. Народні гуляння тривали весь день, а ввечері в небі над містом розцвів яскравими фарбами святковий салют.

Лариса ЛЕГКУН.


ДУБОССАРИ
Урочисті заходи з нагоди Дня Республіки відбулися на площі Перемоги та вулиці Совєтській. За традицією цього дня містяни віддають данину пам’яті захисникам Придністров’я. На Меморіалі Воїнської Слави дубоссарці поклали квіти до могил загиблих героїв. На згадку про них провели також велопробіг, в якому взяли участь юні городяни. На головній площі міста десятьом юнакам та дівчатам керівники району вручили паспорти.

З 34-ю річницею утворення ПМР дубоссарців привітали глава держадміністрації Руслан Чабан та голова районної та міської Ради народних депутатів Олександр Коломицев. Руслан Іванович зазначив, що сила придністровців – у єдності та відданості рідній землі.

«Випробування нас зміцнюють. Попри складнощі, ми реалізуємо програми з ремонту житлофонду, поліпшення інфраструктури міста і сіл району. З кожним роком вони стають комфортнішими», – підкреслив очільник місцевої держадміністрації.

На головній площі жителям міста за особистий внесок у розвиток району вручили державні нагороди. Яскраві святкові гуляння «розлилися» на вулиці Совєтській: виступи творчих колективів, виставки та майстер-класи народних умільців і викладачів художньої школи. Веселий настрій панував на національних подвір’ях, представлених колективами клубних установ міста й району. Хлібосольні господині пригощали гостей смачними стравами та напоями. Радували всіх цього дня виставками-продажами як промислових виробів, так і сільськогосподарської продукції, місцеві виробники.

Святкування Дня Республіки тривало до пізнього вечора, а увінчав його яскравий салют.

Надія ДОБРЯНСЬКА.


СЛОБОДЗЕЯ
Урочисті заходи, присвячені 34-й річниці утворення республіки, почалися у місті з церемонії покладання квітів до пам’ятників загиблим захисникам Придністров’я, воїнам-інтернаціоналістам.
Зі святом усіх присутніх привітав глава держадміністрації Василь Тищенко. Виступаючи перед земляками, він констатував:

«Країна пройшла складний і героїчний шлях, пронизаний боротьбою за незалежність і свободу».

Фото автора

Привітання з Днем Республіки пролунали також від депутата Верховної Ради Павла Шинкарюка, голови районного Союзу захисників Придністров’я Андрія Звягінцева, благочинного Слободзейського округу протоієрея Андрія Данилеску. У продовження програми «Край чудесный – мое Приднестровье!» були представлені концертні номери творчих колективів та солістів району.

Жителі та гості міста в самому його центрі з задоволенням купували вироби на виставці народної творчості «Традиции живая нить», знайомилися з роботами учнів і педагогів міського Центру дитячо-юнацької творчості, Слободзейської дитячої художньої школи, колективів будинків культури району. Для юних городян проводилися також тематичні майстер-класи.

Банерна виставка «Маршрутом великих событий» воскресила в пам’яті основні віхи історії республіки, Слободзейського району, життя його видатних діячів. На Аркадній площі виступав хор ветеранів, а любителі шашок виявляли кращих під час турніру.

Увечері на території Аркадного комплексу відбувся черговий святковий концерт «Ты в сердце моем, Приднестровье!». Своє мистецтво продемонстрували творчі колективи й солісти районного Будинку культури та Будинку культури російської частини міста, танцювальні ансамблі «Анастасія» і «Ритмік-данс», студія моди «Міленіум», співочі колективи «Мелодія душі», «Козацькі серця» і «Дрегайка», Олексій Єскін, Анатолій Константинов і Дар’я Осічева.
Перед масовим народним гулянням райдуга салюту осяяла вечірнє небо Слободзеї.

Олег ГАВРИЛЕНКО.