ЗАВДАННЯ на осінню сесію

Депутати вищого законотворчого органу влади відкрили VIII сесію VII скликання Верховної Ради, яка триватиме до кінця 2024 року.


У пленарному засіданні взяв участь Президент Вадим Красносельський. Глава держави представив законопроекти, які забороняють використовувати термін «Трансністрія», якщо він застосовується публічно або у ЗМІ стосовно до Придністров’я. Він пояснив, що це найменування є екстремістським, рівнозначним прояву нацизму, оскільки пов’язане з періодом румунсько-фашистської окупації та Голокостом.

Норми про заборону використання найменування «Трансністрія» набудуть чинності через 14 днів після підписання керівником держави.

Ухвалені також зміни до трьох законів з урахуванням поправок Комітету з законодавства, захисту прав і свобод громадян. Це законодавчі акти «Про протидію екстремістській діяльності», «Про увічнення перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років» та Кодекс про адміністративні правопорушення.

Народні обранці розглянули низку важливих законопроектів у першому читанні. Робота над ними далі продовжиться.

Про плани депутатів на осінню сесію в інтерв’ю журналістам розповів Голова Верховної Ради Олександр Коршунов:

«У полі зору – розгляд Бюджетного та й Містобудівного кодексів. Робота над цими законопроектами дуже об’ємна та складна, продовжуватимемо її й надалі. Вважаю, що Містобудівний кодекс ми розглянемо в першому читанні вже в осінній сесії».

Олександр Вікторович наголосив, що комітети ВР продовжать працювати над розв’язанням питання оплати населенням комунальних послуг, щоб знизити багатомільйонні борги перед підприємствами природних монополій.

Керівник законодавчої гілки влади поділився з журналістами інформацією відносно цього питання:

«Нагадаю, що ми приймали рішення з тим, щоб зберегти пільги нашим мешканцям (які мають громадянство ПМР) та біженцям. Інші ж жителі мають сплачувати комунальні послуги в повному обсязі, щоб наші підприємства природних монополій могли ефективно та якісно виконувати свою роботу, постачати послуги, і щоб у нас у межах міста, в сільській місцевості було чисто, у всіх людей було світло, газ, тепло. Це дуже важливо, оскільки магістральні комунікації вже досить сильно зношені. Якщо ж користувачі не оплачуватимуть комунальні послуги, то ми можемо опинитися в серйозній ситуації щодо надання та одержання цих послуг».

Попри складну зовнішню політичну ситуацію та внутрішні проблеми, депутати також планують ухвалити законопроекти, спрямовані на державну підтримку підприємств і організацій у наступному році. До кінця осінньої сесії мають бути ухвалені закони про республіканський бюджет та про бюджет Єдиного державного фонду соціального страхування на 2025 рік.

Олександр Вікторович зазначив, що Молдова упродовж останнього часу намагається ускладнити життя економічним агентам ПМР. Саме тому необхідно ухвалювати певні управлінські рішення, щоб усі соціальні зобов’язання держави виконувалися у строк та в повному обсязі у 2025 році. Голова Верховної Ради впевнений, що спільно з Урядом і Президентом депутатам вдасться успішно розв’язати це важливе питання та ухвалити збалансований бюджет на наступний рік.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.