Підсумки роботи ЗАКОНОДАВЦІВ

Під звуки державного гімну розпочалася осіння сесія Верховної Ради. А упродовж минулої весняної народні обранці ухвалили низку законопроектів, спрямованих на покращення життя придністровців і сприяння розвитку всіх галузей республіки. Ці важливі документи були опрацьовані в комітетах Верховної Ради.


Підтримка вітчизняної економіки залишається пріоритетним напрямком у діяльності вищого законодавчого органу. Наприклад, на засіданнях Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів розглядалася низка питань, які стосувалися роботи наших економічних агентів у зв’язку з запровадженням мита з боку Молдови. Якщо підприємство вирішить підвищити своїм працівникам зарплату, то це підвищення не оподатковуватиметься єдиним соціальним податком. Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про єдиний соціальний податок та обов’язковий страховий внесок». Така міра держпідтримки діятиме до кінця 2024 року, однак вона не поширюється на підприємства природних монополій і ті, що фінансуються з республіканського бюджету, безпосередньо чи опосередковано.

На 10 % з 1 лютого зросли пенсійні виплати для придністровських пенсіонерів за віком.
Комітет із законодавства, правоохоронних органів, оборони, безпеки, миротворчої діяльності, захисту прав і свобод громадян теж працював над низкою важливих ініціатив. Автомобілісти тепер можуть змінювати права водія без складання кваліфікаційних іспитів. Раніше така спрощена процедура діяла тільки протягом 180 днів після закінчення терміну чинності документа. Обов’язковим залишається проходження медичного огляду. Можна також на підставі заяви обміняти посвідчення водія до закінчення терміну його дії. Зміни ухвалено до закону «Про безпеку дорожнього руху».

Дитина до досягнення віку 4 років тепер може перебувати поруч із підозрюваною, обвинуваченою або засудженою матір’ю. Вищий законодавчий орган ухвалив зміни до закону «Про утримання під вартою підозрюваних та обвинувачених у скоєнні злочинів» та до Кримінально-виконавчого кодексу ПМР.

Комітет з освіти, науки, культури, громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики став ініціатором змін і доповнень до закону «Про освіту». Придністровським школярам заборонили користуватися телефонами та іншими пристроями на уроках. Нові норми почнуть діяти з нового навчального року.

Майстри народних промислів і ремесел зможуть одержати посвідчення, що підтверджує їхній статус. Цей документ дозволяє не сплачувати прибутковий податок за реалізацію своєї сувенірної продукції на виставках-ярмарках. Видає свідоцтво Державна служба з культури та історичної спадщини.

Законотворча діяльність членів Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства спрямована на соціальний захист придністровців.

Пенсіонери відтепер одержуватимуть пенсії на банківський рахунок. Відповідно до нових норм, зафіксованих у Законі ПМР «Про державне пенсійне забезпечення громадян у Придністровській Молдавській Республіці», виплата пенсій буде здійснюватися через банк, обраний пенсіонером на власний розсуд, шляхом зарахування сум пенсійних виплат на рахунок пенсіонера в цьому банку.

Виняток зробили для пенсіонерів віком від 70 років, інвалідів І та ІІ груп, а також пенсіонерів, які проживають у селах, де немає відділень банку чи пошти. Вони продовжать отримувати пенсії на дому. Нові правила доставки пенсій почнуть діяти вже восени 2024 року.

Працівники, яким залишилося менше двох років до виходу на повну пенсію за віком, включаючи пенсію на пільгових умовах та у зв’язку з особливими умовами праці, мають переважне право залишитися на роботі у разі скорочення.

У полі зору Комітету з питань АПК, промисловості, транспорту, будівництва та природних ресурсів залишається розгляд питань, пов’язаних із покращенням інфраструктури республіки. Під час весняної сесії депутати ухвалили нову держпрограму щодо заміни ртутних ламп вуличного освітлення на світлодіодні. Дія документа розрахована з 2024-го до 2028 року Аграрії, які працюють над поверненням в обіг занедбаних земель, одержать податкові пільги. Зміни до законів «Про пайовий збір» та «Про плату за землю» дозволяють надавати пільги на строк до 3 років. Це стосується земель, раніше зайнятих будівлями чи теплицями, а також занедбаних кар’єрів.

Члени Комітету з питань регіональної політики, місцевого самоврядування та ЖКГ під час робочих засідань теж обговорювали актуальні питання для республіки. Так, місцеві органи влади не можуть встановлювати штрафи за різні порушення, такі як збитки природному середовищу, забруднення вулиць і тротуарів, псування власності місцевої Ради. Верховна Рада у другому остаточному читанні підтримала законопроект, ініційований Бендерською міською Радою народних депутатів. Зміни торкнулися Закону ПМР «Про органи місцевої влади, місцевого самоврядування та державної адміністрації у Придністровській Молдавській Республіці».

Актуальні питання розглядає Комісія з зовнішньої політики та міжнародних зв’язків. На початку липня її члени ухвалили заяву, в якій висловили свою негативну позицію відносно резолюції Парламентської Асамблеї ОБСЄ, що містить неправдиву інформацію про Придністров’я.

Депутати переконані, що необхідно використовувати всі можливі міжнародні майданчики, щоб бути почутими та довести, що всі «факти», викладені в резолюції ПА ОБСЄ, є брехнею.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.