«Jam session» по-дубоссарськи

У дубоссарському парку Енергетиків відбувся міжнародний фестиваль «Jam session». Розважитися й заспівати зібралися музиканти різних поколінь.


Ідея проведення таких творчих зустрічей належить народному колективу з Дубоссар ВІА «Nord». Свято музики ось уже вдев’яте організовує місцеве Управління культури за підтримки держадміністрації. У ньому беруть участь солісти, вокально-інструментальні ансамблі, рок-групи з нашої республіки та близького закордоння.

Ініціатори «Jam session» розповіли, що вперше провели зустріч музикантів різних поколінь ще у 2001 році, коли загинув клавішник колективу «Nord» Олег Вишневський. Зібрані тоді з концерту кошти передали родині друга. У якийсь період музиканти змушені були виїхати з республіки, а творчий процес припинився. Знову ансамбль зібрався 2015 року, в колектив прийшли молоді виконавці. Саме тоді твердо і безповоротно зважилися на створення та проведення фестивалю «Jam session».

Засновник групи «Nord» Юрій Богинський розповів, що цю музичну зустріч присвятили пам’яті тих, хто пішов із життя, але залишив по собі яскравий творчий слід дубоссарським музикантам і композиторам. Поміж них Олег Вишневський, Віктор Василенко, Володимир Почтар, Віктор Кунецький, Анатолій Нірша, Сергій Бондаренко, Василь Урсул, Сергій Іванов, Юрій Гребенник, Геннадій Синицин, Микола Кулагін, Федір Балан, Сергій Чернописький.

«Хлопців уже немає, але ми їх пам’ятаємо. Склад колективу – зіграний. Намагаємося зробити фестиваль цікавим, виконуємо зокрема й авторські пісні наших земляків. До спільної імпровізації приєднуються і молоді музиканти-аматори, й професіонали, ми раді всім», – зазначив екс-керівник ВІА «Nord» Юрій Богинський.

Тим часом на літній естраді парку радували глядачів своєю творчістю як досвідчені музиканти, так і молоді таланти. Соліст Дубоссарського муніципального оркестру Степан Курка професіонально займається музикою. У бесіді з нашим кореспондентом юнак розповів, що закохався в неї ще в дитинстві. Перші кроки в її чарівний світ були зроблені … в церкві, де він співав у хорі. Закінчивши музичну школу, продовжив навчання в ПДУ на кафедрі музичної освіти. Степан влився в колектив ВІА «Nord». Він зізнався, що для нього це неоціненний досвід і розвиток. На відкритому майданчику він виконав для земляків старі добрі хіти «Любите, девушки», «Воскресенье».

«Для мене вже стала звичною участь у цьому фестивалі. Багато з тих, із ким я граю поруч, є моїми вчителями. «Jam session» об’єднує музикантів різних поколінь. Ще в юному віці сам ходив дивитися на їхню гру. І треба ж такому статися, через деякий час я сам з гітарою виходжу на цю сцену… Чудово, що в нашому місті проводяться такі концерти, тому що музика об’єднує всіх», – поділився Степан Курка.

На фестивалі лунали пісні різних жанрів і часів. Його учасники радували дубоссарців і гостей міста виконанням популярних інструментальних композицій. Усім, хто виступив на дубоссарській сцені, вручили дипломи. Пам’ять музикантів, які пішли у вічність, ушанували запаленням вогнів.


Надія ПОЛОНСЬКА.

Фото автора.