З осені колос наливається

Вересень – це не тільки час для збирання врожаю, але й слушна пора для посіву зелених культур і озимих рослин. Які дні добре підходять для справ на городі та які саме рослини можна саджати, дізнаємося з посівного календаря городника і садівника.


16 вересня. Місяць у Водолії. Ще дозрівають яблука і груші, тож закладайте плоди в льох, готуйте варення, соки, сушіть їх на зиму. Викопайте капусту з коренем, обріжте качан гострим ножем, залишивши 2-3 см ніжки. Не обривайте верхнє листя, щоб головка краще зберігалася. Пам’ятайте: закладати на зберігання краще пізні сорти, адже вони довше лежать і не псуються.

17 вересня. Місяць переходить у Риби, продуктивний і родючий знак. Якщо є можливість виростити овочі на балконній грядці, сійте. Основною проблемою такого способу є нестача світла в осінній період. Тож доведеться використовувати фітолампи, а поживну ґрунтосуміш для овочевих культур можна придбати готову. Обирайте спеціальні гібриди овочів, які можуть вирощуватися на балконі чи підвіконні. Поливайте та підживлюйте рослини, однак усе має бути в міру – не перегодовуйте та не заливайте їх.

18 вересня – повний Місяць, день не підходить для активних робіт на ділянці, можна перепочити. Якщо ж дбаєте про наступний сезон, складіть список необхідних речей (насіння, субстрат, ємності для розсади), щоб поступово все купувати. Тепер у магазинах немає ажіотажу, як навесні, а виробники часто роблять сезонні знижки.
Встановіть тимчасове укриття для культур, які ще плодоносять. Ночі стають все більш холодними, тому потрібен захист. Не варто нічого сіяти, а також поливати та підживлювати рослини.

19 вересня. Місяць переходить у непродуктивний знак Овна, тому сіяти, а також поливати та підживлювати рослини не варто.
Якщо помітили на хвої декоративних рослин дрібні жовтуваті плями, це можуть бути перші симптоми розвитку шютте. Щоб захистити рослини від хвороби, видаліть і знищіть опалу хвою, проведіть обробку фунгіцидом.

20 вересня. Збирайте культури, які дозрівають у саду та на городі. Не допускайте, щоб плоди перестигали на рослині. Вони гірше зберігатимуться. Гарбузи, баклажани, капусту і моркву можна або консервувати, або закласти в погріб.
Кущі винограду, де зібрали врожай, варто обробити. Профілактика потрібна для захисту від збудників зимуючих шкідників і хвороб.

21 вересня – Місяць у Тельці. Можна саджати багаторічні культури, які формуватимуть міцну кореневу систему, стовбур/стебло, а також довгі роки даватимуть урожай. За сприятливих погодних умов укорінюйте троянди, щоб прижилися до холодів. Перед висадженням огляньте кореневу систему, захистіть від ґрунтових шкідників: ведмедків, личинок хруща, дротяників тощо.

22 вересня. Підготуйте посадкову яму для саджанців плодових дерев чи ягідних кущів, враховуйте освітлення, вологість ґрунту, сусідство культур. Залишайте потрібну відстань між рослинами, яму підживіть, щоб добрива змішалися з ґрунтом до висадження саджанця.
Підживіть дерева і кущі, які ростуть у вашому саду. Після плодоношення рослинам потрібне відновлення. Якщо погода суха, полийте рослини.
Наприкінці вересня можна сіяти деякі квіти прямо на клумбу: чорнобривці, мальви, незабудки.


Олена СТЕФАНЮК.