В той день страшний земля рвонула в небо

Це була лише реконструкція великої битви, а земля здригалася від вибухів, які імітували гарматні постріли. Так у неділю, 6 травня, напередодні Дня Перемоги, на території столичного пляжу розігрувались події, що повернули присутніх до весни 1944 року.

Перед очима сотень глядачів розгорнулася реконструкція фрагменту Умансько-Ботошанської операції, тієї її частини, коли радянські бійці форсували річку Дністер. У ході вказаної операції війська 2-го Українського фронту під командуванням маршала, двічі Героя Радянського Союзу Івана Конєва розгромили 8-у німецько-фашистську армію і звільнили правобережну Україну, а також деякі райони  МРСР, включаючи північні райони нашого краю.

Після того, як розвідники зібрали всі дані про розташування противника, системи його оборони та шляхи підходу, червоноармійці кинулися в атаку на фашистські позиції й розгромили ворога, здобувши перемогу.

26 березня 1944 року під час успішного наступу в Умансько-Ботошанській операції війська маршала Конєва першими в Червоній Армії перейшли державний кордон, вступивши на територію Румунії.

Під час інсценування диктор не раз підкреслював, якою ціною далися свобода і мир радянському народові: щодня у Великій Вітчизняній війні гинули понад 30 тисяч людей. Також він зачитував фронтові листи солдат, розповідав про подвиги зв’язківців і молодих дівчат-санітарок.

Відтворювали атмосферу тих далеких подій Придністровська асоціація ветеранів-афганців, Оперативна група російських військ і молодіжна організація «Спадкоємці перемоги».

З їхньою допомогою та безпосередньою участю були задіяні плавзасоби, автомобілі, знаряддя, багато піротехніки. Озвучувалися витяги з офіційних документів. Організатори нагадали про Яссько-Кишинівську операцію, розповіли про те, що наступ з подоланням водної перешкоди – один з найважчих видів бою, навели статистичні дані, які підтверджують той факт, що найбільше солдатів і офіцерів, удостоєних звання Героя Радянського Союзу, заслужили його саме героїчною участю у форсуванні річок.

У сценарії  фігурували розвідники, артилеристи, зв’язківці, санітарки. Поглянути на кожен підрозділ присутні могли крізь призму реальних історій конкретних героїв. Були названі імена, прізвища, дати, факти біографії, описані подвиги.

Депутат ВР ПМР, голова Придністровської асоціації ветеранів війни в Афганістані Ігор Буга підкреслив, що головна мета заходу – військово-патріотичне виховання нашої молоді. Він поділився, що у сценарій, за яким відбувалося дійство, намагалися включити найцікавіші моменти, щоб глядачі відчули атмосферу того далекого воєнного періоду. Окрім «Нащадків перемоги» до проведення заходу приєдналися лучники, пейнт- і страйкболісти, клуб ретроавтомобілів, мото – та автогонщики, байкери.

Марія Пащенко – заступник глави столичної держадміністрації – розповіла, що торгівля, музичний супровід, охорона порядку, медична допомога та пожежна безпека на території пляжу забезпечені міською владою.

Серед високих гостей, що стали свідками театралізованої постановки, можна було побачити Президента Вадима Красносельського з дружиною та донькою, голову Уряду ПМР Олександра Мартинова з сім’єю, голову Верховної Ради Олександра Щербу, заступника голови Уряду, міністра економічного розвитку Сергія Оболоніка, глав держадміністрацій Тирасполя і Бендер Олега Довгопола та Романа Іванченка.

Президент, дякуючи організаторам та учасникам, сказав: «Нам цікавий зв’язок поколінь. На жаль, покоління переможців йде. Ми повинні перейнятися їхньою волею до перемоги та героїзмом, нести їх у собі й передати нашим дітям».

Аліса   КОХАНОВА.