Усіх вилікує та зцілить добрий доктор Айболить

Професія ветеринара (лікаря, який спеціалізується на лікуванні та догляді за тваринами) – це поєднання здобутих знань і передових технологій з подальшим упровадженням їх у практику.


Фахівці повинні мати глибокі знання з медицини, хірургії, фармакології та психології братів наших менших. Щодня рятуючи їм життя, покращуючи здоров’я тварин, ветеринари надають неоціненну допомогу навколишньому світу.

Від стародавніх лікарів Месопотамії до сучасних ветеринарів ця спеціальність подолала довгий шлях розвитку і стала невіддільною частиною нашого життя і чотирилапих друзів.

Начальник ветеринарної служби клініки «ТираВет» Катерина Гоян з дитинства перебувала в оточенні великої кількості тварин, адже її батьки мали власну птахоферму.

«Вибір професії був зумовлений необхідністю мати в господарстві власного Айболита. Закінчивши у 2018 році Придністровський державний університет імені Т. Г. Шевченка, я працювала в Державній ветеринарній службі. Потім у моїй практиці була невелика перерва у зв’язку з народженням маляти. Саме тоді я вирішила змінити сферу діяльності: стати вихователем у дитячому садочку. За деякий час усе ж зрозуміла, що моє покликання – це турбота та допомога фауні», – поділилася своїм життєвим досвідом лікар.

Уже два роки Катерина Геннадіївна успішно працює в сучасно обладнаній клініці с. Суклея. За цей період встигла багато всього пережити: перші помилки, досягнення, успіхи, радощі, задоволення та, звичайно, набуття професійного досвіду. На сьогодні її вихованці – це дрібні домашні улюбленці: кішки, собаки, хом’ячки… Їй приємно бачити «хвостиків» у чудовому настрої, отже, день минає недарма.

Ветеринар зазначила, що робота вимагає постійного підвищення кваліфікації, ознайомлення з професійними джерелами, участі в конференціях. Це додає впевненості, рівноваги, вміння відверто спілкуватися з власниками тварин, бути чесним перед самим собою. Молодий лікар постійно вчиться, читає необхідну літературу для того, щоб розвиватися та мати можливість допомагати живим істотам.

«На жаль, знайти спеціалізовані видання досить важко. Ми з колегами читаємо здебільшого зарубіжних авторів. Нині я підвищую кваліфікацію на курсі-модулі «Ультразвукова діагностика. I ступінь» у московського ветеринара Ганни Безбородової», – розповіла молодий спецаліст-ветеринар.

Медицина стрімко розвивається і досягає нових висот. Завдяки зусиллям фахівців, багато захворювань тварин навчилися виліковувати, зокрема більш ефективно й доступно.

«Щодня нам доводиться розв’язувати найрізноманітніші ситуації, тобто життя випробовує на міцність, адже кожен окремий випадок з чотирилапими друзями – це певний виклик лікарю. Тварина, на відміну від людини, не скаже нам, де і що у неї болить. Ветлікар спирається на знання, клінічні ознаки, результати аналізів. До того ж, тварина не прийме потрібну позу, не буде терплячою до болю, спокійною під час щеплень або крапельниць. Деякі власники побоюються самостійно лікувати своїх вихованців, бояться самого виду крові. Тому в першу чергу ми надаємо психологічну допомогу їм, заспокоюємо та консультуємо щодо подальшого спілкування з улюбленцями, в очах яких вони знайдуть лише любов і вдячність. Бувають різні ситуації, коли навіть медична допомога не в змозі врятувати пухнастиків. Тоді страждають усі, лікар-ветеринар зокрема».

У невеличкій квартирі Катерини Геннадіївни живе улюбленець сім’ї яскравий папуга. Всі члени родини проявляють турботу про нього. Ветеринар порадила: перед тим, як вибрати улюбленця, необхідно почитати спеціальну літературу, поміркувати над тим, як зміниться спосіб життя власника, чи будуть проблеми з його життєзабезпеченням і комфортом родини.

Кваліфікований персонал ветеринарної клініки «ТираВет» – це дружний колектив з багаторічним досвідом роботи. Фахівців об’єднує щира любов і благородна мета: зробити тварин активними й життєрадісними, а головне – здоровими. Слід зазначити, що такого сумлінного ставлення до здоров’я четверолапих, комплексних ветеринарних послуг та якісного обладнання в республіці немає.

Від самого заснування заклад завжди діставав найвищу нагороду в конкурсі «Приднестровское качество», що свідчить насамперед про те, що любити природу, тварин та довкілля – це найблагородніша риса людини.


Володимир УС.