Кузня ЧЕМПІОНІВ

Бендерська школи боротьби імені Баданова є одним із найбільш відомих спортивних закладів Придністров’я. Її вихованці успішно виступають і перемагають на світових аренах, прославляючи рідне місто.


У повоєнний 1949 рік у місті відкрилася перша спортивна школа молоді. Її очолив фронтовик, кавалер двох орденів Великої Вітчизняної війни, ордена Червоної Зірки Леонід Iванович Перець. Його вважають родоначальником спортивного руху в місті. У школі регулярно проходили турніри на згадку про легендарного діяча спорту. Першою в школі почала працювати секція греко-римської боротьби. Цей вид спорту набирав популярності у повоєнний час. Юнаки виборювали високі нагороди. У цьому заслуга легендарного спортсмена та тренера Геннадія Баданова. Його ім’ям нині названа школа. У 60-ті в школі вже були секції з греко-римської та вільної боротьби, боксу, самбо, велоспорту та фехтування. Так Бендери стали спортивним центром, куди на збори приїжджали команди союзних республік. У 1974 році школа набула статусу олімпійського резерву. Вихованці почали освоювати й дзюдо.

У поточному році в школі тривають ремонтні роботи, метою яких є покращення умов для тренувань майбутніх чемпіонів. Про перебіг робіт розповів директор установи Андрій Вяльшин:

«Минулого року відремонтували роздягальні, санвузли та душові. В нинішньому, завдяки коштам Фонду капітальних вкладень, замінили покрівлю. Стара протікала, що значно ускладнювало тренувальний процес. З 1970-х років не міняли вікна. Вони були закриті наглухо – провітрювати приміщення, а також забезпечувати підтримання комфортного температурного режиму ні взимку, ні влітку було неможливо. Нині ситуація значно змінилася. Встановили сучасні склопакети, які захищають від ультрафіолету і при цьому допомагають зберегти в приміщенні тепло».

За словами Андрія Олександровича, у подальших планах – упорядкування фасаду будівлі школи, а територію довкола неї замостять плиткою. З інспекцією цього року навчальний заклад відвідав і Президент Вадим Красносельский, який дав кілька порад відносно ремонтних робіт. Вони продовжаться і наступного року.

Гордістю школи є перемоги її випускників. У поточному спортивному сезоні вихованець, зокрема підопічний особисто Андрія Вяльшина, Артем Деляну на чемпіонаті Європи з греко-римської боротьби вперше в історії вітчизняного спорту виборов золоту медаль. Наставник стверджує, що запорукою перемоги Артема стала його підготовка до такого важливого старту. У першому поєдинку він боровся проти спортсмена з Болгарії, якому двічі поступився на попередніх змаганнях. Цього разу придністровець впевнено виграв, у наступних поєдинках суперники нашого борця теж програли.

Вадим Красносельський особисто зустрівся з атлетом та його наставником, привітав їх із перемогою та вручив обом медалі ордену «За заслуги в розвитку спорту» II ступеня.

Головною спортивною подією 2024 року стали Олімпійські ігри, та, на превеликий жаль, категорія до 55 кг, у якій виступає Артем, не є олімпійською, тож виступити у Франції не вдалося. Тренер борця зазначив, що є реальні шанси взяти участь у наступній Олімпіаді, яка відбудеться у 2028 році в США. Плануються змагання в категорії до 59 кг, у якій Артем Деляну виступатиме надалі.

Нині Артем готується до чемпіонату світу, який наприкінці жовтня прийматиме Албанія. Що стосується шансів, то Андрій Вяльшин упевнений у позитивному виступі вихованця.

Директор розповів, що тренерський склад навчального складу чекає на нових учнів:

«Секції з греко-римської боротьби, дзюдо, боксу, кікбоксингу, велоспорту відвідують понад 400 юних спортсменів. Попри вік, вони можуть пишатися результатами. Наприклад, Ігнат Мійко на чемпіонаті Європи з греко-римської боротьби серед школярів став срібним призером. У цій віковій категорії Геннадій Чижевський переміг на Кубку Європи з дзюдо. Продовжує славетні спортивні традиції сім’ї Скворцових юний Богдан. Його батько – Віктор – є нашим випускником, який двічі брав участь у змаганнях з дзюдо на Олімпіадах у Японії та Бразилії. Впевнений, що наші випускники й надалі гідно виступатимуть на внутрішніх і міжнародних змаганнях».

Тренер вдячний керівництву держави за сприяння у розвитку спортивної інфраструктури та за увагу до спортсменів.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото автора.