Особливі люди – особливий дух

Командний турнір «Тирас Лига ПОДА» з настільного тенісу серед спортсменів з порушенням опорно-рухового апарату успішно реалізує свій проект завдяки гранту Президента.


Учасники змагання – це спортсмени, які через певні життєві обставини мають проблеми зі здоров’ям, однак обтяжені недугою люди не замкнуті, а навпаки – творчі особистості, справжні бійці у складному вирі життя. Присутні на турнірі вболівальники пересвідчилися, що спортсмени живуть цікавим, насиченим різноманітними справами життям: навчаються, працюють, відвідують гуртки, творять прекрасне, перемагають у спорті.

Про бендерчанку Ольгу Альошкіну можна сказати, що це «жінка зі сталевим характером». За її яскравою зовнішністю і виключно жіночними рисами – добротою, відповідальністю і педантичністю – прихований сильний характер. Вона з 13 років пересувається на візку.

«Після жахливого падіння та невдалої, безрезультатної реабілітації в мене був період апатії. Завдяки підтримці родичів і близьких, я змогла зібратися з силами. Тепер у мене настільки насичене життя, що журбі немає місця», – зазначила активістка.

На власному трейлері Ольга подорожувала й милувалася красотами Криму, працювала водієм у таксопарку. Це одна з небагатьох жінок-колясочників, яка мала гарні результати в авторалі. За кермом автомобіля вона почувається впевнено, «як у своїй тарілці».

З певних причин дівчина повернулася до Придністров’я, де брала активну участь у республіканських змаганнях для людей з обмеженими можливостями. Поміж її здобутків є перемоги у різних видах спорту: підйом штанги (у важкій вазі), призові місця з легкої атлетики, у спортивному орієнтуванні, біатлоні та настільному тенісі. Проте улюбленим видом спорту для неї залишається плавання.

«Воно позитивно впливає на всі системи організму, гармонізує їх взаємодію, підвищує функціональні можливості. Водночас тренується функція пересування, балансу і координації, рівномірно опрацьовуються всі м’язи, збільшується їх сила і витривалість, поліпшується координація руху, розвивається гнучкість суглобів», – докладно пояснила спортсменка.

З початку заснування спортивного клубу «Тирас-ракета» Павло Топал захоплюється настільним тенісом. Тираспольчанин уже 20 років не встає з візка, проте він постійний учасник турнірів з боча та різних марафонів, переможець міжнародного класу. Підтримкою для нього в житті є дружина та діти, а також відвідувачі клубу, які вже зріднилися і стали кращими друзями.

«Важким для мене залишається пересування містом, адже не весь громадський транспорт забезпечений спеціальними підйомниками для колясочників, – поділився Павло. Його заповітне бажання – придбати електропривод для візка. – Пристрій дає можливість людині з проблемами опорно-рухового апарату пересуватися швидше і з незначними фізичними зусиллями. Ця деталь може модернізувати звичайну інвалідну коляску в електричну модель. Поки що я про неї тільки мрію, але сподіваюся накопичити кошти».

У підлітковому віці Сергія Мардукова придавило кам’яною брилою на будівництві. Однак він не замкнувся у своїй проблемі, працює спеціалістом у службі відеоспостереження та не полишає заняття спортом:

«За характером я – боєць, з вірою та надією в найкраще. Мене не зупиняють перешкоди на життєвому шляху. Можу себе повністю забезпечити в побутовому плані».

Цьогорічний призер у змаганнях із легкої атлетики (біг на 400 та 800 м) серед людей з обмеженими можливостями, Сергій стверджує, що «…спорт – це перш за все фізичне здоров’я, необхідне будь-якій людині, незалежно від підготовки та обмежень. По-друге, соціальна адаптація – важливий і необхідний аспект, який сприяє реабілітації в суспільстві, поліпшенню психологічного стану та комунікативних здібностей».

Усіх цих героїв об’єднує активна життєва позиція, мудрість, душевна теплота, любов до людей. Вони допомагають іншим вірити в добро, не падати духом і випромінювати світло для інших.


Катерина СИДОРЧУК.
Фото автора.