У школу і дитячий садок – НА АВТОБУСІ

Новий навчальний рік для учнів Дубоссарського району розпочався з приємних новин: для сіл Койково, Дойбани-1 та Дойбани-2 придбали нові шкільні автобуси. Всього їх прибуло в республіку 17, три з них курсуватимуть шляхами Дубоссарського району.


Шкільні автобуси возять дітей до навчальних закладів з малих сіл району за десятьма маршрутами. Начальник Дубоссарського управління народної освіти Вікторія Дзенган розповіла нашому кореспонденту, що впродовж останніх кількох років в автопарку УНО, завдяки підтримці держави, оновлено вже вісім автобусів. Однак навіть тепер заклади освіти потребують нових транспортних засобів, оскільки вже не одне десятиліття діти з малих населених пунктів району приїжджають у дитячі садки та школи великих сіл на автотранспорті. Наприклад, у дитячий садок «Зайка» та у школу с. Ново-Комісарівка на шкільних автобусах привозять дошкільнят і школярів із сіл Нова Лунга, Боска, Нова Погребя; у школу і дитячий сад «Колобок» – з Афананасіївки, Калинівки, Нової Лунги та Нової Олександрівки; у школу і дитячий сад «Гвоздика», які розташовані в селі Дубово, – з нових Гоян. Дітей із с. Роги, які хочуть навчатися молдавською мовою, возять у міську школу № 3.

«Автопарк Управління народної освіти оновлюється поступово. Чотири роки тому ми одержали п’ять нових автобусів, тепер – ще три. Це дуже важливо для організації швидкого та безпечного транспортування дітей. Цього року ми відкрили нові маршрути для маленьких жителів сіл Дубоссарського району, забезпечуючи їхнє підвезення в малокомплектні школи та дитячі садки. На автобусах добираються і педагоги», – підкреслила начальник Дубоссарського управління народної освіти Вікторія Дзенган.


Російській основній школі с. Дойбани-2 наступного року виповниться 120 років. Нині в ній навчаються 78 школярів із трьох довколишніх сіл. Кілька років тому в освітньому закладі замінили покрівлю і вікна і забезпечили школярам комфортні умови для навчання.


З нинішнього року малюки з села Койково (школа в ньому через малу кількість учнів у 2023 році була розформована, дитячий садок – ще раніше) добираються в дитячий сад «Колосок» і в школу в с. Дойбани-2 за новим маршрутом і на сучасному транспорті. У минулі роки для організації підвезення малюків і вчителів у це село було виділено автобус з іншого маршруту, що створювало певні незручності.

Педагоги школи с. Койково теж перейшли працювати в цю школу. Учителі дуже раді, що з нового навчального року вони разом з дітками зможуть добиратися до навчального закладу на комфортабельному транспорті.

«Величезна подяка від нас за таку послугу. Дітям подарували додатковий час для повноцінного сну. Тепер їм не потрібно вставати рано, щоб дістатися до школи та дитячого садка. Це важливо для збереження їхнього здоров’я. З нашого села сюди приїжджає 14 дітей. І діти, й батьки задоволені», – розповіла вчитель початкових класів Ганна Чоботар.


Надія ДОБРЯНСЬКА.

Фото автора.