25 років на зв’язку

Це було нещодавно, це було давно. Такі суперечливі почуття охоплюють, напевно, кожного, кого так чи інакше торкнувся на цьому тижні чвертьвіковий ювілей СЗАТ «Интерднестрком».
Для історії 25 – мить, а скільки вона вмістила!
Ні багато ні мало, а друге народження галузі зв’язку республіки. В голові не вкладається: невже стільки зроблено за цей час?


У дзеркалі цифр

328 567 абонентів мобільного зв’язку роблять 1,5 млн дзвінків на добу.
261 575 абонентів мобільного Інтернету (4G/4G+).
140 522 абоненти високошвидкісного Інтернету.
100 000 GB – середньодобовий обсяг спожитого трафіку.
185 412 абонентів цифрового телебачення.
12 центрів зв’язку IDC функціонують за принципом «одного залу» й «одного вікна».
3 000 корпоративних клієнтів.

Згадаймо, як усе починалося…

Відкриття центру зв’язку в Тирасполі на вул. К. Маркса. 2007 р.

До 1999-го, року народження товариства «Интерднестрком», Придністров’я володіло всіма державними атрибутами, а от у галузі зв’язку ми повністю залежали від недоброзичливо налаштованого до нашої незалежності правобережного сусіда. Крайня потреба самостійності у цій царині обумовила створення компанії зв’язку, яка розпочала діяльність як оператор мобільного зв’язку стандарту CDMA. У жовтні 1998 року було прийнято рішення про будівництво в Тирасполі першої цифрової станції. За дев’ять місяців виконали величезний обсяг роботи за різними напрямками: від закупівлі нового обладнання до навчання персоналу.
Днем народження компанії вважається 9 вересня 1999 року, коли був підключений перший комерційний абонент. Однак до цього людина з мобільником у руках у тутешніх краях здавалася нам інопланетянином. Згодом безповоротно пішли в минуле черги на установку стаціонарного телефону, але ж у рік народження компанії вона становила понад 30 тис. осіб. Моменту, коли піднявши трубку, могли сказати «Алло», люди чекали від 5 до 15 років.
В анналах історії назавжди зафіксовано факт: під час урочистого відкриття офісу нової компанії, в день її народження перший дзвінок своєму українському колезі Леоніду Кучмі зробив перший Президент Iгор Смирнов. Примітно, що свого часу у СЗАТ «Интерднестрком» працював і нинішній Глава держави Вадим Красносельський.

Люди – головний потенціал

Оператори відкритого в Рибниці центру зв’язку. 2008 р.

Гордістю компанії-ювіляра є висококваліфіковані фахівці. У команді IDC понад тисяча осіб має цікаву роботу в дружній атмосфері, з необмеженими можливостями кар’єрного росту та гідною винагородою. Успіх фірми невіддільний від успіху кожного співробітника. Тому в навчання і підвищення професійних навичок працівників вкладаються значні фінансові ресурси. Незмінно високим є рівень соціального захисту співробітників, для яких створені комфортні умови праці.
За чверть століття на підприємстві склалися сімейні династії зв’язківців. За високий професіоналізм багатьох співробітників відзначили державними нагородами. У ювілейні дні не можна не згадати його керівників.

Першим генеральним директором був Юрій Гросул. Упродовж 20 років телекомунікаційне підприємство очолював Сергій Ганжа, а тепер на капітанському містку впевнено стоїть Олександр Ковальчук.

На службі суспільства

Колектив компанії цілком відчуває соціальну відповідальність перед придністровцями. «Интерднестрком» незмінно входить у топ-10 найбільших платників податків республіки. До того ж, із перших років існування важливою частиною його діяльності є благодійність.

Компанія виконує взяті соціальні зобов’язання стосовно до пільгових категорій громадян, забезпечує безплатною ємністю стільникових номерів органи державної влади, силові структури, станції «швидкої допомоги», надає спонсорську допомогу, активно співпрацює з благодійними фондами.

Зберігаючи традиції

оли мобільний ще був дивиною

До 10-річного ювілею установи відкрили виставкову кімнату. В експозиції представлена вся історія зародження, становлення, розвитку в Придністров’ї таких підгалузей зв’язку, як телефонія, телеграф, радіозв’язок і радіомовлення, починаючи з моменту першої згадки про підприємство зв’язку і донині. Частину матеріалів свого часу взяли з «Червоного куточка» підприємства зв’язку «Телеком» (багато років його очолював Валерій Єфимець), спадкоємцем якого і став «Интерднестрком». Історичні артефакти приносили люди, небайдужі до своєї улюбленої справи, якій багато хто присвятив не один десяток років. Активну участь у зборі матеріалів та експонатів взяли співробітниця компанії Вікторія Назарова та колишній заступник генерального директора ДУП «Пошта Придністров’я» Людмила Ковченко.

У період формування виставкової експозиції працівники компанії відвідували колишніх колег галузі зв’язку, багато з яких передали в дар IDC форму зв’язківця, різні предмети, прилади, документи. Так фонд музею поповнювався новими експонатами. Деякі предмети, без перебільшення, є гордістю та прикрасою виставки. Крім того, за розповідями ветеранів була відтворена цілісна картина розвитку в республіці галузей зв’язку.

Інвестиції в розвиток – інвестиції в майбутнє

За чверть століття компанія-ювіляр значно розширила географію діяльності, цільову аудиторію, а також спектр послуг. Усі 25 років цього вдавалося досягати, використовуючи п’ять базових принципів, закладених ще під час її створення: комплексний підхід до обслуговування клієнтів; підвищення професійних навичок персоналу; впровадження сучасних технологій; підвищення якості послуг, розширення їх переліку; оптимізація системи управління.

У підсумку на сьогодні спільне закрите акціонерне товариство «Интерднестрком» (IDC) – найбільший телекомунікаційний оператор Придністров’я. Почавши 25 років тому виробничу діяльність з розгортання в республіці мережі мобільного зв’язку на базі технології CDMA-2000, компанія-ювіляр перетворилася в універсального телекомунікаційного оператора, що надає абонентам повний спектр сучасних послуг зв’язку.

Як у перший день роботи, так і нині IDC упевнено реалізує місію забезпечення придністровців доступними, якісними, сучасними послугами зв’язку для комфортного життя та ведення ефективного бізнесу. Здавалося б, можна заспокоїтися і спочивати на лаврах. Та ні, це не в характері «інтердністеркомівців» – у компанії задумані нові амбітні плани. Одним із його пунктів є впровадження технології 5 G, яка була вдало протестована фахівцями IDC у 2022 році.


Етапи великого шляху

За чверть століття компанія зробила неймовірну кар’єру
1999 р. – відкрито перші офіси в Тирасполі, Бендерах, Дубоссарах, Рибниці.
2000 р. – введена в експлуатацію перша в Придністров’ї цифрова автоматична телефонна станція (АТС); підключений перший користувач мережі Інтернет.
2001 р. – завершене будівництво волоконно-оптичної магістралі в Тирасполі.
2002 р. – вихід в ефір заснованого «Интерднестркомом» радіо «Интер FM», першої в Європі мережа синхронного ефірного радіомовлення.
2005 р. – розпочато надання послуг широкосмугового доступу в мережу Інтернет.
2006 р. – введено послугу «Автоматичний міжнародний роумінг».
2007 р. – введено послугу IP-телебачення.
2008 р. – завершено створення цифрової мережі електрозв’язку; об’єднання компаній «Транстелеком» та «Интерднестрком» під єдиним брендом IDC.
2009 р. – під бренд IDC перейшли послуги багатоканального телебачення.
2010 р. – перехід на цифровий формат ТБ. Доступ до мережі Інтернет дістали всі школи республіки.
2011 р. – розпочато будівництво мережі 4-го покоління на базі технології LTE.
2012 р. – до мережі LTE підключений перший абонент. Абоненти IPTV дістали доступ до 3D-телебачення. Завершений перехід на цифровий формат мовлення на всій території Придністров’я.
2015 р. – ведений тарифний план «Сімейний» (усі послуги зв’язку – Інтернет, телебачення, мобільний і провідний зв’язок – в одному пакеті).
2017 р. – впроваджена мережа VoLTE (ультрасучасна технологія передачі голосу мережею 4G, що забезпечує миттєве з’єднання з абонентом і високу якість звуку).
2018 р. – запущено послуги «IDC-моніторинг» та «Електронний документообіг». Нові IT-системи були встановлені більш ніж на 1 500 підприємствах. Жителі республіки дістали доступ до послуг «IDC відеоспостереження», «IDC безпечний будинок» і «Хмарне відеоспостереження», спрямованих на забезпечення безпеки громадян і майна.
2021 р. – запроваджено послугу «Безпечний Інтернет». Мета – захистити й убезпечити дітей під час користування інтернетом. Введено новий сервіс відеорозваг PORTAL. У каталозі власного онлайн-кінотеатру компанії – тисячі одиниць контенту в НD-якості. Щорічне зростання його аудиторії становить понад 25 %.
2023 р. – відмова від стандарту CDMA і повний перехід на LTE з передачею голосу за технологією VoLTE. Рівень проникнення послуг стільникового зв’язку – понад 75 %. Введено високошвидкісні інтернет-пакети «Max» і «Ultra», швидкість передачі даних в яких становить до 1 000 Мбіт/с.


Олександр ЗАВЕЛЯ.
Фото з архіву редакції.