ГРОШІ ПЕНСІОНЕРІВ – НА КАРТУ, але є винятки

Значну частину населення Придністров’я становлять пенсіонери. Невтомною, самовідданою працею вони створили, а деякі й нині продовжують примножувати потенціал нашої держави. Їм – шана й повага суспільства і турбота держави.


У лютому поточного року в черговий раз був підвищений рівень соціальної захищеності пенсіонерів. Тоді розмір пенсійних виплат збільшився на 10 %. Такі поки що можливості держави.

Поряд із цим, і це слід визнати й, напевно, змиритися, якщо хто ще пручався, у вік інформаційних технологій в наше повсякденне життя все активніше впроваджуються різного роду гаджети та дівайси. У цій низці – здійснення безготівкових розрахунків шляхом використання банківських карт. Така тенденція повсюдна, світова. Придністров’я щодо цього не може залишатися осторонь від магістральної дороги – треба йти в ногу з часом.


До відома: на цей час у центрах соціального страхування і соціального захисту міст і районів республіки на обліку перебуває понад 96 тисяч пенсіонерів, 67 % яких уже одержують пенсію на рахунки, відкриті в банківських установах.


Депутати Верховної Ради у повсякденній законотворчій діяльності приділяють першорядну увагу вдосконаленню правової бази, що регулює функціонування системи пенсійного забезпечення, добре усвідомлюючи на яку групу населення спрямована реалізація прийнятих ними законодавчих актів. На фініші весняної сесії вищого законодавчого органу республіки народні обранці скорегували деякі юридичні норми базового Закону «Про державне пенсійне забезпечення громадян у Придністровській Молдавській Республіці». Вони внесли зміни безпосередньо у процедуру виплати пенсій. У зв’язку з цим до редакції почали звертатися читачі нашої газети, левова частка яких є якраз пенсіонерами.

Відповідні пояснення нашому кореспондентові дали у профільному відомстві – Єдиному державному фонді соціального страхування. Їхня суть: з 1 жовтня 2024 року виплата пенсій здійснюватиметься шляхом використання персональних банківських рахунків. На них переказуватимуть виплати кожного пенсіонера. Уповноважений банк кожен одержувач пенсії має право обрати самостійно.

Разом з тим директор Єдиного державного фонду соціального страхування Алевтина Береза повідомила:

«Нові норми Закону «Про державне пенсійне забезпечення громадян у ПМР» уже набули чинності. Відповідно до них відтепер пенсіонери отримуватимуть пенсії через банк. Водночас є й винятки. Вони поширюються на такі категорії пенсіонерів: громадян, що досягли віку 70 років; інвалідів I та II групи; пенсіонерів, що мешкають у населених пунктах, в яких відсутні філії чи відділення банку, або поштові відділення».

Для них виплата пенсії може здійснюватися за їхнім вибором: шляхом зарахування пенсійних сум на рахунок у банку або доставлення пенсії додому.
Нагадаємо читачам, що пенсія в Придністров’ї виплачується за поточний місяць. Громадянам, які одержують її на рахунки (банківські картки), гроші зараховують у перший робочий день місяця. Одержувачам пенсії вдома гроші доставляють за встановленим графіком упродовж місяця, починаючи з перших його днів і аж до 25 числа.

У зв’язку з набуттям чинності прийнятого Верховною Радою закону, спосіб доставки пенсії зміниться для більш ніж 12 тисяч її одержувачів.

Тепер профільні органи державної влади проводять роботу з повсюдного інформування пенсіонерів про зміну процедури виплати пенсій. До центрів соціального страхування та соціального захисту на місцях направлені письмові повідомлення, частина пенсіонерів одержала їх особисто від постачальників пенсії.

«Додам важливу деталь: одержувачам пенсій необхідно завчасно надати номер рахунку, на який зараховуватиметься пенсія. Його можна передати на адресу Центру соціального страхування та соціального захисту за місцем проживання або ж заповнити бланк заяви в обраному відділенні банку. Банк самостійно направить заяву пенсіонера з номером його рахунку на адресу наших центрів», – пояснила директор Єдиного державного фонду соціального страхування Алевтина Береза.


Сергій ХОХЛОВ.

Фото IA «Новости Приднестровья».