У доброго хазяїна восени й соломина не пропаде

Щоб збагатити ґрунт у новому сезоні, посійте у вересні люпин, редьку олійну або гірчицю. Вони покращать структуру ґрунту і додадуть корисних речовин.


23 вересня. Місяць переходить у знак Близнюки. Можна збирати пізню капусту, гарбузи, викопувати моркву, буряк, топінамбур. Усі плоди варто перебрати та відразу відділити пошкоджені, щоб інфекція не перекинулася на здорові.

Якщо хочете, щоб газон відростав не так швидко, покосіть його. Можна підсіяти там, де за сезон трава витопталась. Обирайте насіння, що вже росте на вашій ділянці, щоб не змішувати різні види. Заготовляйте дрова на зиму.

24 вересня. Якщо помітили на газоні ознаки хвороб, варто діяти негайно. Не залишайте рослини в такому стані до весни. Застосуйте фунгіцид після скошування газону. До речі, якщо врожай винограду вже зібраний, а на листі помітні ознаки мілдью або оїдіуму, і тут застосуйте фунгіцид, який має захисну та лікувальну дію, а також ефективний за знижених температур повітря.

Поливати рослини небажано, проте можна очистити грядки та перекопати ділянку, підготувати її до підзимових посівів моркви, цибулі, петрушки, кропу.

25 вересня. Рак вважається сприятливим знаком для вирощування і догляду культур. Якщо маєте теплицю з обігрівом, пересадіть туди розсаду огірків. Рослини, посіяні наприкінці серпня, уже починають віддавати врожай. Тому збирайте редиску, зрізайте салат, руколу, шпинат.

Якщо погода вже досить холодна, а «бабине літо» не очікується, можна посіяти насіння квітів під зиму: братки, незабудки, чорнобривці. Такий спосіб практикують, щоб розвантажити напружені весняні місяці.

26 вересня. Вдалий період, щоб підживити рослини органічними або мінеральними добривами. Перш за все плодовим деревам потрібні фосфор та калій для вдалого зимування. Не варто забувати про осінній полив, особливо якщо немає опадів або вони недостатні. Після внесення мінеральних добрив під корінь також потрібно поливати рослини.

Закладайте органічні добрива на компост, косіть траву на сіно. Також можна посіяти зелень, яка буде рости на підвіконні або балконі.

27 вересня. Місяць у Левові. Сіяти та садити не варто ніякі культури. Зате можна збирати все, що залишилося на грядках: пізню капусту, гарбузи, буряки, моркву. Викопайте селеру, топінамбур, у теплиці зберіть редиску та огірки.

Після того, як урожай зібрали, рештки рослин і бадилля приберіть з городу. Ділянку перекопайте та підготуйте до зимівлі або підзимового посіву. У жовтні вже можна садити цибулю та часник, сіяти насіння моркви.

28 вересня. Якщо сіяли сидерати, час їх покосити й залишити на грядці, щоб перетворилися на зелене добриво. Косіть газон, однак не забувайте, що в останнє скошування потрібно залишити близько 8 см трави.

Коли прибрали весь урожай овочів, потрібно розібрати й конструкції для тимчасового укриття рослин. Обрізайте відцвілі квіти жоржин, хризантем. Зібраний урожай переробіть, готуйте соління, консервацію, сушіть, заморожуйте, робіть соки на зиму.

29 вересня. Викопайте цибулини квітів, які плануєте зберігати до весни. Їх потрібно оглянути, просушити, очистити від землі та сховати в темне місце.

Не можна поливати та підживлювати рослини, однак за потреби обробіть їх засобами захисту. Якщо ознаки борошнистої роси або іржі помітили на кімнатних рослинах, обробляйте тільки зелені частини рослин без потрапляння на квіти.


Олена СТЕФАНЮК.