60 років на хвилі творчості

Придністровський державний художній музей гостинно відкрив свої двері для Дубоссарської дитячої художньої школи: закладу додаткової освіти виповнилося 60 років. 


До ювілейної експозиції «60 років на хвилі творчості» увійшли найкращі живописні роботи, а також вироби декоративно-прикладної творчості педагогів і вихованців закладу за останні два десятиріччя.

Історія заснування і розвитку Дубоссарської ДХШ бере свій початок у 1964 році минулого століття. Перший її директор Андрій Орлов був широко відомий як один з ініціаторів та організаторів республіканських вернісажів художників-викладачів, а також автором семи каталогів картин. Викладачів було мало (всього троє), а тому навчав учнів і Андрій Михайлович. Минуло чотири роки, й школа випустила 17 вихованців.

З роками склався педагогічний колектив, зусиллями якого й досі в дітях виховують почуття прекрасного, прищеплюють перші навички та розвивають уміння в образотворчому мистецтві. Водночас зростала й кількість учнів. На сьогодні їх 184. Вони пізнають ази живопису, скульптури, станкової композиції та декоративно-прикладного мистецтва.

За весь час існування школі довелося п’ять разів змінювати місце свого перебування. Починала свою діяльність Дубоссарська ДХШ з однієї кімнати в напівпідвальному приміщенні. Тепер школа розташована в просторому триповерховому комфортабельному приміщені з великими світлими класами, обладнаними спеціальним інвентарем. Матеріальна база школи відповідає умовам сьогодення, вона у відмінному стані. Кабінет історії мистецтв оснащений відео-технікою, а класи – наочними методичними посібниками.

Нині творчий колектив художньої школи складається з восьми педагогів вищої та першої кваліфікаційних категорій – відмінних працівників культури, володарів державних і відомчих нагород. За роки діяльності закладу з його стін вийшли майже півтори тисячі випускників, які продовжили свій шлях у профільних вищих і середніх навчальних закладах Придністров’я, Молдови, Росії, України, США, Чехії. Більшість із них надалі пов’язала життя з мистецтвом: стали архітекторами, скульпторами, художниками.

З 2009-го й до сьогодні директором школи працює Iгор Нірша. Він зазначив, що заклад виховує в кожному учневі естетично-творчу особистість, створює всі умови для зростання і професійного самовизначення вихованців.

Педагог із майже 30-літнім стажем Дільнара Турсунова зауважила:

■ «Колектив – це сім’я, в якій кожному (і викладачу, і вихованцю) гарантовані підтримка, обмін досвідом і піклування. Ми часто відвідуємо симпозіуми, беремо участь у різноманітних пленерах, щоб підвищити свій рівень майстерності».

На церемонії відкриття вернісажу були присутні почесні гості, представники творчих спілок, колеги, шанувальники образотворчого мистецтва. З привітальним словом до ювілярів та гостей звернулася головний спеціаліст Державної служби культури та історичної спадщини Галина Бєлоглазова:

■ «Дубоссарська ДХШ посідає одне з провідних місць серед початкових навчальних закладів художньої спрямованості. Вчителі з активною життєвою позицією повністю віддають себе своїй професії, відповідально ставляться до своєї справи. Саме вони закладають у кожному учневі паростки любові, естетики та краси. Бажаю плідних років, творчого натхнення, миру та здоров’я».

Широкій публіці були представлені 26 полотен викладачів та 122 роботи юних обдарувань. Оригінальні задуми, досконалість виконання та широке розмаїття графічних технік вразили гостей класичними та креативними стилями. Акварель, малюнок, гобелен, батик, ліплення, граттаж – спосіб виконання малюнка шляхом процарапування пером або гострим інструментом паперу або картону, залитих тушшю. Ниткографія – це техніка малювання для дітей, коли для втілення художнього образу використовуються вовняні нитки. Кінусайга – це мистецтво складання картин із клаптиків тканини. Кракле – декоративний спосіб прикраси кераміки мережею дрібних тріщин, штучно створюваних на глазурі керамічного виробу.

Перегляд полотен та виробів мистецтва нікого не залишив байдужим. На знак визнання творчості представників ДХШ директору і викладачам подарували квіти та сувеніри. Гості ще довго дискутували, фотографувалися на пам’ять і насолоджувалися приємною атмосферою.

Пейзажі придністровських просторів, сюжетні картини з яскравими акцентами, натюрморти можна побачити до 21 жовтня.


Ольга КВIТКА. 

Фото автора.