«Мештер фаур»: свято з національним колоритом

У с. Гояни Дубоссарського району відбувся фестиваль народних умільців, національних традицій і творчості «Мештер фаур». Свято організували вшосте. З цього року змінився його статус – фестиваль став республіканським.


Учасниками народного свята стали майстри декоративно-прикладної творчості, колективи Придністров’я та сусідньої Молдови. З кожним роком їх стає все більше, і цього разу в Гояни приїхали понад півсотні ремісників. Розпочалося святкування за традицією з молдавського танцю «Хора маре». У спільне танцювальне коло влилися всі прибулі фольклорні колективи. Хлібом-сіллю зустрічали дорогих гостей ініціатори свята мистецтв – працівники місцевого Будинку культури.

За останні кілька років Гояни змінили вигляд на краще і стали одним із наймальовничіших сіл Придністров’я. Воно входить у республіканський туристичний маршрут. У місцевому сквері спорудили літню сцену, біля Будинку культури зробили декоративні клумби. У центрі побудували дитячі та спортивні майданчики, на вулиці Ф. Пономаря проклали цементобетонну дорогу, про яку селяни просили багато років.

Учасників та гостей фестивалю вітала заступник глави держадміністрації Дубоссарського району й м. Дубоссари Наталія Кравець.

«Сьогодні в Гоянах зібралися кращі творчі колективи. Вони зберігають народні традиції та цінності придністровського народу. Завдяки цьому нові покоління дізнаються про народні промисли, наші традиції, обряди та культуру. Бажаю творчих успіхів, миру, добра і всіляких гараздів».

Проводити в селі свято мистецтва, яке для жителів республіки вже стало традиційним, свого часу запропонувала Олена Згеря, яка на той час уже понад десять років працювала директором місцевого Будинку культури. Вона ж організувала фольклорний колектив «Нистрянка», який уже має звання «народного». Невгамовного ентузіаста, творчу та ініціативну людину в усіх починаннях підтримують односельці. Жителі Гоян виявили Олені Антонівні високу довіру, обравши головою місцевої Ради народних депутатів.

«Я рада, що традиція проведення фестивалю зберігається. Статус його підвищився, отже, йому жити! Нехай усі творці прекрасного продемонструють усе, на що здатні. Нашу спільну культурну спадщину потрібно зберігати, плекати, передавати молодому поколінню», – наставляла учасників ідейний натхненник «Мештер фаур» і побажала гостям почуватися в гостинному селі як удома.

Зазвичай свято фольклору зібрало не тільки велику кількість народних умільців, а і справжніх шанувальників стародавніх традицій та обрядів. На виставці-продажу відвідувачі мали змогу ознайомитися і придбати унікальні вироби декоративно-прикладної творчості, виконані в різних техніках: сувеніри, прикраси, інтер’єрні аксесуари, іграшки. Народні ремісники охоче ділилися секретами майстерності. Вони демонстрували численним гостям, як приготувати на багатті справжню молдавську мамалигу; виготовити домашнє вино за рецептами, що дісталися від попередніх предків; спекти ароматну здобу; створити прекрасний сувенір із дерева, лози, листя кукурудзи; сплести кошики та унікальні аксесуари.

Ауріна Мошняга з Дубоссар – керівник колективу «Чарівний бісер» районного Будинку культури – представила роботи з бісеру. Майстер зізналася, що хобі поступово трансформувалося у професійну діяльність. Третій рік вона навчає бісероплетіння дорослих і дітей. При цьому особливо пишається тим, що вихованці навчилися створювати з бісеру жіночі національні українські прикраси – гердани.

Строкаті намиста в етнічному стилі стали окрасою фестивальної експозиції. Деякі роботи члени колективу реалізують, а на виручені кошти купують матеріал і продовжують створювати аксесуари та картини. Майстер бісероплетіння вважає, що всі жінки просто повинні бути красивими, привертати до себе увагу, а такі прикраси роблять їх ще привабливішими.

Веселий настрій створювали музичні колективи, які виконували пісні російською, українською та молдавською мовами. Гості фестивалю з задоволенням підспівували артистам і танцювали. Навіть дощик, що почався в другій половині дня, не зміг затьмарити святкову атмосферу.

Завершив свято яскравий виступ заслуженого бендерського колективу пісні й танцю «Приетения». Усім учасникам фестивалю вручили сувеніри та дипломи.


Надія ДОБРЯНСЬКА.

Фото автора.