Взаємодія школи та церкви

Глава держави Вадим Красносельський зустрівся з представниками Тираспольсько-Дубоссарської єпархії на чолі з архієпископом Савою. За круглим столом – настоятелі храмів, парафій, монастирів, благочинні округів, представники Адміністрації Президента, Уряду, Верховної Ради, Міністерства просвіти.


Головна тема діалогу – взаємодія церкви зі школою на ниві виховання. Духовенство вважає її недостатньою. Створена кілька років тому Координаційна рада виявилася нефункціональною, священнослужителів не запрошували на робочі наради Міністерства просвіти.

Окремо стояла тема викладання в загальноосвітніх установах дисциплін духовної спрямованості. Констатували, що кількість учнів, які відвідують такі уроки, зменшується. Була порушена тема підготовки кадрів для викладання основ православної культури. З боку духовенства пролунала пропозиція запрошувати священнослужителів на урочисті шкільні лінійки. На думку Вадима Красносельського, ці питання повинні розв’язуватися з педагогічними колективами освітнього закладу та батьками учнів.

Сам же він не проти благословення школярів перед навчальним роком. Також Президент вважає корисним функціонування при храмах освітньо-виховних осередків. Глава республіки розповів, що підтримав ініціативу членів сім’ї про відвідування онуками недільної школи.
За підсумками цієї зустрічі міністр просвіти Світлана Iванишина провела нараду, присвячену питанням взаємодії відомства з Тираспольсько-Дубоссарською єпархією. До розмови долучилися голова відділу зв’язків із закладами освіти та молодіжної політики Тираспольсько-Дубоссарської єпархії протоієрей Микита Заверюха, голова громадської організації православних педагогів «Начало» Віра Дворяну, співголова цієї організації, протоієрей Анатолій Топал, фахівці Мінпросу.

Головні напрямки спільної роботи представила керівник відомства. Світлана Іванишина нагадала, що у 2004 році була створена Координаційна рада з взаємодії міністерства та єпархії; у 2009-му Колегією Міністерства просвіти була схвалена концепція духовно-морального виховання дітей. Документ передбачав створення таких спецкурсів, як: «Основи православної культури», «Основи релігійних культур і світської етики», «Моральні основи сімейного життя» та «Основи духовно-моральної культури народу Придністров’я». Водночас глава відомства підкреслила, що ці спецкурси мають не віронавчальний, а культорологічний, світський характер.

На цей час 588 придністровських учнів вивчають курс «Основи православної культури». Навчальні матеріали до нього представлені у відкритому доступі на платформі «Електронна школа Придністров’я».

«Міністерство просвіти для дитячих садків, шкіл і організацій середньої професійної освіти розроблятиме зразкові робочі програми духовного виховання, продовжить проведення класних годин у межах республіканського проекту «Діалог на рівних». Запрошую представників духовенства приєднатися до відкритого діалогу з молодими придністровцями», – закликала Світлана Іванишина.

Дискутуючи про духовні питання, присутні дійшли висновку, що основи духовно-морального виховання закладаються, перш за все, в родині. Однак багато сучасних сімей або не знають духовних джерел споконвічних православних традицій, або не співвідносять себе з ними. Ще однією проблемою є недостатнє знайомство педагогів зі світом релігійної культури. Ці проблеми необхідно розв’язувати.

Учасники наради обговорили питання духовно-морального виховання в умовах сучасної школи; зміцнення в освітніх закладах традиційних цінностей, зокрема сімейних; перспективи взаємодії навчальних закладів та церкви, намітили проведення спільних заходів.

Духовно-моральне виховання дітей і молоді на основі православної культури, співпраця церкви зі школою стають реальністю, мають тенденцію до розвитку. Та от ефективність і результативність цієї роботи залежать від усього суспільства.


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Президента.