Діалог братніх республік

В онлайн-форматі відбулася церемонія підписання Угоди про співробітництво і встановлення побратимських відносин між гімназією «Альбіон» (м. Цхінвал, Республіка Південна Осетія), середньою школою № 2 (м. Очамчира, Республіка Абхазія) і Бендерською середньою школою № 20 (Придністровська Молдавська Республіка).


У ній взяли участь міністр просвіти ПМР Світлана Iванишина, міністр освіти й науки РПО Аслан Лолаєв, міністр освіти та мовної політики РА Iнал Габлія, глави держадміністрацій м. Бендери (Роман Iванченко), м. Цхінвал (Ромео Хугаєв), м. Очамчира (Беслан Бігвава), а також керівники загальноосвітніх установ. Під час підписання також були присутні Повноважний представник Абхазії в ПМР Олександр Ватаман і глава Офіційного Представництва Південної Осетії в Придністров’ї Віталій Янковський.

До підписання угоди підштовхнуло бажання придністровської сторони перейти від формальних відносин між республіками до тісної та продуктивної взаємодії. Підписаний документ – результат планової роботи міськради й держадміністрації Бендер. Нагадаємо, що понад 10 років м. Бендери та м. Очамчира пов’язують побратимські відносини. Церемонія підписання офіційних документів почалася з хвилини мовчання в пам’ять про жертви терористичного акту, скоєного в школі Беслана у вересні 2004 року. Примітно, що тема збереження пам’яті та недопущення спотворення історії стала однією з ключових для нового етапу зміцнення дружніх відносин між трьома братніми республіками.

■ «Нинішня важлива подія надаватиме нового імпульсу тристороннім зв’язкам, передаватиме молодому поколінню правдиву картину минулого, дасть змогу уникнути спотворення самобутньої історичної спадщини», – підкреслив, відкриваючи церемонію, голова Бендерської міської Ради народних депутатів Юрій Кара.

Він також зазначив, що головна ідея проекту полягає в обміні досвідом. Пандемія коронавірусу волею-неволею сприяла освоєнню вчителями нових форматів навчання у формі онлайн-уроків та відеоконференцій. Тепер цей фактор дав змогу розширити співпрацю на ниві освіти на міжнародному рівні.

Міністр просвіти Придністров’я Світлана Іванишина, вітаючи учасників зустрічі, зазначила, що новий документ зміцнить уже сформовану багаторічну співпрацю між братніми народами. Вона висловила впевненість у тому, що налагодження зв’язків сприятиме підвищенню рівня викладання.

■ «В освітньому процесі є як спільні досягнення, так і проблеми. Основою сучасного освітнього процесу є якість освіти. Наші спільні зусилля дадуть учителям можливість упроваджувати новітні технології, публікувати методичні роботи, підвищувати кваліфікацію, проводити спільні семінари, конференції, круглі столи. Нині в нашій республіці впроваджуються оновлені стандарти початкової та середньої освіти, в старших класах упроваджується профілізація, пильна увага приділяється організаціям освіти підвищеного рівня. Все це вкладається в загальну канву реалізації «Стратегії розвитку ПМР до 2026 року», – сказала Світлана Iванишина.

Її колега з Південної Осетії Аслан Лолаєв підтримав думку про необхідність забезпечення молодого покоління якісною та конкурентоспроможною освітою.

■ «Упевнений, що наша співпраця розвиватиметься. Ми готові представити свою освітню стратегію, ділитися напрацюваннями в цій царині. Підписана угода дає старт спільним ініціативам у галузі освіти й науки», – наголосив південноосетинський міністр.

■«Ми раді, що саме Бендери стали першим містом у Придністров’ї, де співпрацюватимуть школи братніх республік. Переконаний, що прийнята угода буде корисною всім її учасникам, зумовить створення єдиного інформаційно-освітнього простору та розвитку зв’язків між навчальними закладами наших міст», – підсумував очільник міста Роман Iванченко.


Олександр ПЕТРЕНКО. 

Фото: minpros.gospmr.org.