Круглий відмінник професійної освіти

Тираспольський технікум комерції у жовтні відзначить 55-річний ювілей

Навчальний заклад веде свій родовід з 1969 р., коли за наказом міністра торгівлі МРСР у Тирасполі відкрили торгово-кулінарне училище. Через відсутність необхідної матеріальної бази для занять тимчасово виділили три напівпідвальних приміщення в одній з п’ятиповерхівок мікрорайону «Октябрський». Труднощі були й з педагогічним складом. Однак вони не стали перешкодою для підготовки кулінарів, кондитерів, офіціантів, продавців.


На початку двохтисячних років технікум переїхав до нової будівлі на вул. Леніна. Минали роки, організація освіти змінювала статус і назви: 1981 р. – СПТУ Міністерства торгівлі МРСР; 1994 р. – Торгово-кулінарний ліцей-коледж; 1997 р. – Тираспольський технікум комерції та підприємництва; 1999 р. – Тираспольський технікум комерції.

Водночас заклад залишався вірним своєму призначенню, продовжуючи підготовку фахівців галузі торгівлі та громадського харчування. У непрості для Придністров’я 90-ті виникла гостра потреба у створенні його нової інфраструктури, яка відповідала б запитам часу. Комбінати харчування «Електромаша», «Молдавізоліта», заводу ливарних машин ім. Кірова, ПХБО, ресторанів «Тернополь», «Приетения», численні кафе, їдальні, універмаги, універсами – це не повний перелік підприємств торгівлі та харчування, в яких працювали випускники організації освіти. У 1988-му кількість їх досягла трьохсот осіб.

Справжньою школою зрілості й мужності став для педагогів і студентів грозовий 1992 рік. Випускних іспитів тоді не було, тому що у Бендерах велися запеклі бої, почалася евакуація населення, в першу чергу – дітей. Їх відправляли на узбережжя Чорного моря: в Сергіївку, Затоку, Коблево. У таборах і на базах відпочинку, де їх приймали, потрібні були додаткові кухарі, кондитери, кухонні працівники. Технікум відрядив до Чорного моря старшокурсників. На узбережжі того літа працювали близько 200 його студентів.

У 2005 р. на Всеросійському форумі «Освітнє середовище», що відбувся на ВДНГ, столичний технікум комерції представляв систему профтехосвіти ПМР. Через два роки ТТК включили до реєстру торгових ССНЗів Росії. 2020-го навчальний заклад був затверджений як республіканський інноваційний майданчик «Організація навчального процесу з активним використанням інформаційно-комунікаційних технологій, електронного навчання та дистанційно-освітніх технологій».

Нині Тираспольський технікум комерції – сучасна організація середньої професійної освіти з навчальними кабінетами, технологічними та хіміко-аналітичними лабораторіями, комп’ютерним класом, спортивним майданчиком, бібліотекою і читальним залом, офіційним web-сайтом, навчальними магазинами й навіть баром.

Технікум установив тісні зв’язки з Московським університетом комерції та Всеросійським галузевим центром підвищення кваліфікації працівників торгівлі, Челябінським інститутом розвитку профосвіти, Арзамаською філією Нижньогородського держуніверситету, Серпуховським професійним коледжем. Тут успішно впроваджуються російські освітні стандарти та навчальні програми.

Освітній процес у технікумі комерції здійснюють 46 викладачів і майстрів виробничого навчання, які беруть активну участь у роботі циклових методичних комісій соціально-гуманітарних, природничо-наукових, технологічних та торговельно-економічних дисциплін. Навчання ведеться за такими спеціальностями: «кухарська і кондитерська справа», «торгова справа», «документаційне забезпечення професійної діяльності», «кухар-кондитер» і «кухар».

За 55 років роботи тут підготовлено понад 15 тисяч фахівців для торгівлі та громадського харчування. Серед нагород Тираспольського технікуму комерції – Почесна грамота Президента ПМР, орден «Трудова слава». Досягнення його педагогів і студентів відзначені листами подяки та почесними грамотами Мінпросу, держадміністрацій міст і районів республіки, громадських організацій, а 14 студентів стали володарями президентської стипендії.


Віктор РОМАНЮК.

Фото: biturientu.info.