Громадський транспорт столиці: реалії та перспективи

МУП «Тираспольське тролейбусне управління ім. I. А. Добросоцького» упродовж багатьох років є надійним перевізником жителів та гостей Тирасполя.


На сьогодні пріоритетним напрямком у діяльності підприємства є ремонт тролейбусів. Про важливі зміни для пасажирів розповів директор унітарного підприємства Роман Куліш:

«Нині ТТУ має на обліку понад 30 тролейбусів. Більшість із них становлять машини марки ЗіУ, які були випущені ще за радянських часів. Виникла потреба у комплексному ремонті, а саме: оновлення салону, оббивка сидінь, фарбування поручнів, а також покращення умов праці для водіїв, від яких (у першу чергу!) залежить безпека пасажирів. У поточному сезоні необхідно впорядкувати понад 10 машин. Остаточно завершити цю роботу планується наприкінці 2025 року».

Роман Володимирович пояснив, що усі необхідні комплектуючі в республіку постачають дилери з країн СНД. За потреби, столичне підприємство співпрацює з придністровськими.

Ще одним нововведенням цього року є те, що старі тролейбуси перефарбовують у жовто-червоний колір. Надати яскравого вигляду одному з найбільш затребуваних видів громадського транспорту вирішили для того, щоб зробити його більш помітним для придністровських пенсіонерів.

Роман Куліш нагадав, що ТТУ вдячне партнерам із країн СНД. У 2012 році підприємство одержало 12 тролейбусів білоруського виробництва.

Актуальним залишається питання обслуговування тягової підстанції та контактних мереж. Термін їх безперервної експлуатації вже перевищує 40 років. Завдяки кваліфікованому технічному персоналу забезпечується їх надійна робота.

Знаковою подією в історії громадського транспорту республіки стала прокладка тролейбусної лінії, яка поєднала між собою Тирасполь та Бендери. Маршрут із символічним номером «19» був запущений 19 червня 1993 року – у перші роковини Бендерської трагедії.

Що стосується будівництва нових чи продовження існуючих тролейбусних ліній, слід сказати про прокладення лінії від Торгового центру «Тернопіль» до Торгового дому «Тридцятий», профінансоване коштом Фонду капвкладень.

Продовження самої контактної мережі було завершене ще у 2019 році, проте рух тролейбусів відкрили у 2020-му, до тридцятиріччя республіки, оскільки, крім безпосередньо облаштування контактної мережі, необхідно було ще й розширити дорогу, щоб проїжджа частина вмістила громадський транспорт та приватні авто.

Майже два роки на обліку ТТУ перебувають два електробуси, які обслуговують маршрут № 23.
За словами Романа Володимировича, нові транспортні засоби показали себе досить добре. Вони в кілька разів економічніші за великі тролейбуси, завдяки чому збори за маршрутом, нарешті, окупають витрати на перевезення пасажирів. Отже, у перспективі такий транспорт може впроваджуватися і на інших напрямках.

За словами директора ТТУ, сьогодні на підприємстві досить гостро стоїть кадрове питання. Штат водіїв заповнений лише на 50 %. З цієї нагоди Роман Куліш розповів про автошколу тролейбусного управління:

«Методом оптимізації ми скоротили час навчання водіїв з шести до чотирьох місяців. Підготовка включає теоретичну і практичну частини. Після складання теоретичних іспитів призначається стажування без пасажирів. Потім спеціальна комісія дає допуск і майбутній водій розпочинає стажування з пасажирами. При цьому його супроводжує досвідченіший колега. Призначається стипендія у розмірі 2 000 рублів. Після закінчення навчання, водій повинен відпрацювати деякий час у ТТУ».

Роман Володимирович додав, що при автошколі готують водіїв усіх категорій і на комерційній основі. Тут навчать усім азам роботи за кермом, навіть якщо людина не планує працювати на підприємстві.

Тролейбусне управління також має потребу в кондукторах. Керівник столичного підприємства пояснив, що ця професія вимагає від людини відповідної фізичної та психологічної підготовки. Вона повинна добре розумітися на техніці безпеки та правилах використання аварійного виходу транспортного засобу. Крім того, до кондуктора можуть звертатися з запитаннями щодо маршруту.

На жаль, не вистачає і кваліфікованих технічних фахівців, які відповідають за контроль стану рухомого складу тролейбусів.

Директор вдячний і ветеранам ТТУ, які й нині продовжують працювати. Він запевнив, що підприємство, завдяки підтримці з боку держави, робитиме все необхідне для забезпечення надійного перевезення придністровців.

Інформація про проведення семінарів податковими органами у 3-му кварталі 2024 року


Сергій ЛЕВЧЕНКО.