Збагачення фінансових знань підприємців

На майданчику бізнес-школи Торгово-промислової палати в режимі онлайн на платформі «ZOOM» відбулася відеоконференція на тему «Фінансова грамотність для менеджерів». Низка аналогічних заходів запланована в межах Державної цільової програми «Підтримка та розвиток підприємництва в ПМР на 2023–2027 роки».


Програма курсу містить такі основоположні питання, як фінансова звітність, основи податкової системи, спеціальні податкові режими, облік виторгу та заробітної плати тощо.

Цього разу представник Міністерства економічного розвитку Тетяна Жолумська розповіла економічним агентам про особливості введення складського обліку та його документального оформлення. Для будь-якої організації, незалежно від сфери діяльності, важливо постійно контролювати переміщення товарів та матеріальних цінностей.

У будь-який час відповідальні особи повинні знати, де розташована та чи інша позиція. Грамотна організація складського обліку є однією з основ ефективної діяльності компанії, що дає можливість скоротити витрати, фінансові та тимчасові втрати. За її словами, кожен крок і факт господарського життя має бути зафіксований документально.

Обов’язковими реквізитами такого первинного облікового документа є:

а) найменування документа;
б) дата складання документа;
в) найменування економічного суб’єкта, який склав документ;
г) зміст факту господарського життя;
д) величина його грошового або натурального виміру;
е) найменування посади осіб, відповідальних за правильність його оформлення.

Фахівець зазначила, що форми таких документів затверджує керівник економічного суб’єкта за поданням посадової особи, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку. Для організацій державного сектора вони встановлюються виконавчим органом державної влади.

Первинний обліковий документ складається на паперовому носії або у вигляді електронного документа з електронним підписом.

Законодавством ПМР передбачено подання копії первинного облікового документа іншій особі або до державного органу. У такому випадку економічний суб’єкт зобов’язаний на їх вимогу власним коштом виготовляти на паперовому носії засвідчені копії первинного облікового документа. Водночас засвідчена копія електронного облікового документа має містити ще й спеціальну позначку.

Допускаються й виправлення, якщо інше не передбачене Урядом. Дата виправлення, а також підписи осіб, які склали документ з виправленнями, є обов’язковими. Такими є й зазначення їх прізвищ та ініціалів або інших реквізитів, необхідних для ідентифікації осіб.

Фахівець зупинилася на такому важливому аспекті діяльності підприємств як інвентаризація. Для організацій, які перебувають у державній або муніципальній власності, до складу комісії необхідно включати їхнього представника. Призначені члени комісії здійснюють огляд об’єктів та описують їхнє повне найменування та інвентарні номери. За потребою можуть бути внесені основні технічні або експлуатаційні показники.

Предмети, що підлягають опису, вносяться до нього за найменуванням згідно з основним призначенням. Якщо об’єкти або предмети зазнали відновлення, реконструкції, переобладнання і внаслідок цього змінилося основне їхнє призначення, то в опис вноситься відповідне нове найменування.

У разі виявлення об’єктів, не прийнятих на облік, або за якими в регістрах бухгалтерського обліку відсутні чи вказані неправильні дані, що їх характеризують, комісія повинна включити до опису правильні відомості та технічні показники щодо них.

Оцінка виявлених інвентаризацією не врахованих (не облікованих) об’єктів має бути здійснена за вимогами чинного законодавства ПМР.


Анрій КРАВЧЕНКО.