Касові апарати – атрибут прозорого бізнесу

Міністерство фінансів, підбиваючи підсумки першого півріччя, визначило перелік найчастіше фіксованих порушень податкового законодавства, зокрема несвоєчасне подання податкової звітності; затримки зі сплатою податків і зборів; незаконна підприємницька діяльність, а також невидача касових чеків. Актуальною на сьогодні є тема використання касових апаратів.


Державна податкова служба проводить активну роботу з удосконалення податкової галузі, податкового адміністрування, підвищення прозорості товарно-грошових відносин. Один із таких заходів пов’язаний із застосуванням контрольно-касової техніки. Відповідну урядову постанову було прийнято за поданням Міністерства фінансів.

За словами міністра фінансів Олени Рускевич, усі нововведення спрямовані на розширення кола осіб, які можуть використовувати онлайн-каси під час розрахунків з населенням. Документ був розроблений з урахуванням завдань, викладених у Посланні Президента Вадима Красносельського до органів державної влади.

Індивідуальним підприємцям, які використовують спрощену систему оподаткування, а також юридичним особам, їхнім підрозділам необхідно в обов’язковому порядку розміщувати в торгових точках спеціальні стенди з номером «гарячої лінії» Мінфіну. Це необхідно для того, щоб у покупців була можливість повідомити про невидачу чеків на придбані товари чи послуги.

Крім того, впорядковано процес реєстрації бланків квитанцій. Він буде наближений до порядку реєстрації документів, прирівняних до касових чеків. Тепер у разі виготовлення квитанцій з використанням комп’ютерної або копіювальної техніки, їх необхідно прошивати й скріпляти підписом платника податків і відповідальної служби.

Якщо доводиться повертати покупцеві кошти, індивідуальному підприємцю необхідно зробити відповідний запис у книзі обліку руху грошових коштів онлайн-каси з відображенням у ній ознаки розрахунку: повернення приходу. Серед коригувань є й установлення допустимого відхилення часу на касовому апараті. Тепер контрольно-касові апарати можуть відставати від реального часу не більше, ніж на 5 хвилин. Згідно з внесеними змінами, нотаріусам надано право використовувати контрольно-касову техніку у вигляді онлайн-кас.

Уточнено і процедуру формування корекції чека під час виправлення зроблених раніше розрахунків. Тепер, якщо в чекові була допущена помилка в сумі чи у способі оплати, необхідно оформити акт і внести запис до книги обліку готівки впродовж доби. Міністерство фінансів запропонувало встановити обов’язковий термін – 24 години – для формування касового чека корекції. Це дозволить оперативно виправляти помилки та забезпечувати прозорість фінансових операцій. Мінфін розробив також єдиний підхід до порядку оформлення повернення грошей за повернуті покупки, невиконані роботи або ненадані послуги, а також у разі помилкового введення суми чи зазначення неправильного способу розрахунку.

Передбачається, що, завдяки цим заходам, вдасться підвищити ефективність контролю за фінансовими операціями, впорядкувати діяльність підприємців, які використовують касові апарати, забезпечити прозоре здійснення їхньої діяльності.

У республіці розпочала роботу «гаряча лінія» з питань невидачі касового чека. Потрібно лише зателефонувати за єдиним номером 15-02 (в робочі дні з 8:00 до 17:00 з перервою на обід з 12:00 до 13:00). Разом з цим можна направити текстове або голосове повідомлення на спеціально створені акаунти в месенджерах Viber і Telegram (QR-коди вказані на зображенні під повідомленням), які приймаються щодня цілодобово без вихідних і святкових днів.

■ «У зверненні необхідно коротко викласти суть питання з зазначенням ідентифікаційних даних тієї торговельної точки (адреси, найменування), де був зафіксований факт невидачі покупцеві чека, даних підприємця, іншої юридичної особи (за наявністю), а також часу та інших обставин, пов’язаних із невидачею чека», – пояснюється на сайті Міністерства фінансів.


Юрій ТЕЛЕШ.