Огляд тем урядового засідання

Члени вищого виконавчого органу влади на черговому засіданні опрацювали низку питань, важливих для життєдіяльності держави.


Про тарифи та послуги

Урядовці затвердили граничний рівень тарифів на платні послуги установ, підпо-рядкованих міністерствам, відомствам та деяким державним адміністраціям на наступний рік.

Зокрема, у 2025 році в організаціях початкової та середньої професійної освіти передбачено підвищення вартості навчання за 106 напрямками. Зростання становитиме від 2,2 % до 66,5 %. Водночас пропонується з 67 послуг знизити тарифи від 0,6 % до 56 %. Граничні рівні тарифів на 49 додаткових послуг залишаться на рівні 2024 року.

Зміни пов’язані зі збільшенням витрат на організацію практики та зміною кількості навчальних годин. Ці заходи гарантують установам можливість одержувати додатковий прибуток для виконання своїх завдань.

На наступний рік також встановлені тарифи майже на 1,9 тис. медичних послуг у державних установах, підпорядкованих Міністерству охорони здоров’я, включаючи 103 нові послуги. Буде підвищена вартість на 213, і водночас знижена на 51 послугу. Ці зміни засновані на аналізі витрат та зіставленні з цінами на аналогічні послуги в республіці. Нововведення допоможуть закладам охорони здоров’я покращити якість пропонованих послуг та забезпечити додаткове фінансування.

Підтримка бізнесу

Пріоритетом Уряду залишається забезпечення умов для розвитку придністровського бізнесу. Так, на наступний рік запропоновано продовжити податкові пільги. Для цього розроблена ініціатива, спрямована на підтримку організацій в умовах несприятливої зовнішньоекономічної та зовнішньополітичної ситуації. Цей підхід не новий, заходи державної підтримки великих підприємств діють у республіці з початку 2024 року. Вони допомогли стабілізувати роботу низки економічних суб’єктів. У поточному році понад 62 млн рублів було спрямовано на відстрочення платежів у бюджет.

Оскільки термін дії заходів підтримки розрахований до кінця поточного року, розроблений документ пропонує пролонгувати їх на 2025 рік. Суть цього механізму полягає в тому, що підприємства матимуть змогу відстрочувати сплату податків і зборів без нарахування відсотків. Такі заходи стабілізуватимуть фінансове становище компаній і сприятимуть їхній діяльності у складних умовах.

Поданий законопроект направлять до Верховної Ради для подальшого розгляду та ухвалення.

Про фармацевтичну діяльність

Питання охорони здоров’я придністровців теж залишається актуальним для вищого виконавчого органу влади. На засіданні ухвалили рішення про посилення контролю за ввезенням і реалізацією медичних препаратів на території Придністров’я. Документ пропонує розширити перелік товарів, імпорт яких потребує обов’язкового ліцензування. До нього додадуть продукцію, яка є лікарськими засобами, для медичного застосування та вироби медичного призначення. Ліцензування стосується ввезення, оптового та роздрібного продажу медико-фармацевтичної продукції, за винятком контактних лінз.

Ці зміни повинні забезпечити митний контроль за ввезенням медичних препаратів, що допоможе ефективніше регулювати їх обіг на внутрішньому ринку та підвищити безпеку споживачів. Ліцензування буде обов’язковим для всіх, хто займається фармацевтичною діяльністю в республіці.


Микола ЮРКЕВИЧ.