Вересень пахне яблуками, а жовтень – капустою

Жовтень – місяць досить спокійний для городника і садівника, та все ж роботи на ділянці вистачає. Оскільки погода останнім часом досить мінлива, складно передбачити, якою буде середина осені – дощовою та з заморозками, чи теплою та сухою. Матимемо врожай овочів, чи їстимемо самі яблука, час покаже.


Нині ж пропонуємо нашим
читачам кілька корисних порад

1 жовтня. Місяць починається з такого родючого знаку як Телець. Він чудово підходить для закладання нових рослин на ділянці, особливо багаторічних. Вони добре розвиватимуться, матимуть міцний корінь і стебло, а плоди щороку вражатимуть смаком та розмірами.

2 жовтня можна робити й багато іншої роботи. Якщо плануєте вирощувати зелень або навіть деякі овочі на підвіконні, то саме тепер слід замочити насіннєвий матеріал. А ще заготуйте ґрунт для вирощування розсади, поки земля не примерзла. Зберігати садову землю можна в мішках у прохолодному місці, а в потрібний час проведете дезінфекцію – і можна сіяти насіння.

3 жовтня. Близнюки вважаються не таким родючим знаком, як попередній, але й нині можна проводити певні агрозаходи. Наприклад, підготувати ділянку до зимівлі. Якщо не плануєте сіяти культурні рослини та сидерати під зиму, потрібно добре очистити ділянку від бадилля, перекопати її та розрівняти. Коли ж дошкуляють бур’яни, то обробіть їх гербіцидом.

Викопайте цибулини та бульби квітів, які вже відцвіли. Очистіть їх від землі, просушіть та покладіть у темне місце зберігатися до весни.

4 жовтня. Якщо вересень був досить теплий, ще можна садити тюльпани, іриси, посіяти барвінок, маргаритки, незабудки. Так квіти встигнуть укорінитися до морозів, а з приходом тепла одразу почнуть рости.

5 жовтня. Місяць усе ще в Близнюках, тож продовжуйте роботи, які виконували останні два дні, або проведіть посадку декоративних рослин і таких, з яких не будете знімати врожай. Наприклад, посадіть тую, сосну, ялицю. Висаджувати такі рослини, як і будь-які інші саджанці, треба з грудкою землі. Посадкова яма повинна бути більшою за саму грудку, а на дні викладіть шар дренажу. Після посадки засипте яму землею та замульчуйте корою або сосновими гілками. Робіть заготівлю на зиму: сушіть яблука та груші, заморожуйте моркву, робіть сік із винограду.

6 жовтня – Рак, який вважається сприятливим знаком для однорічних культур. Тому сьогодні можна посіяти шпинат, петрушку, руколу, базилік, кріп у домашніх умовах. Вирощування таких культур на балконі чи підвіконні не дуже складне: забезпечте рослинам достатню кількість світла, вологи, використовуйте поживний субстрат. Так у вас в кінці осені буде під рукою зелень, яку можна додавати до різних страв.

Дерева та кущі підгодуйте фосфорно-калійними добривами, щоб допомогти їм відновитися та добре пережити зиму. Разом із внесенням добрив рослини можна полити.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.