Придністровцям до душі активний відпочинок

У Кіцканському лісі вперше відбулася пригодницька гонка, організована Лігою спорту і туризму «Hi-Trail». Подію присвятили Всесвітньому дню туризму.


Ініціатор проведення змагань Iгор Боагій розповів:

■ «Видовищні, не схожі на інші види спорту, ігри залучають широке коло активних людей: від любителів до професійних спортсменів. Кожна гонка унікальна, різноманітність етапів та завдань робить її відмінною від усіх попередніх. Місце проведення обране не випадково. Кіцканський ліс – це локація, що відноситься до Тирасполя, тому упродовж року «Hi-Trail» організовує тут різні заходи для придністровців».

Загалом до активного відпочинку залучилося понад 70 осіб із Придністров’я та Молдови.

Заступник директора ДУ «Агентство з туризму ПМР» Єгор Артюхов поділився інформацією про організацію і проведення першої пригодницької гонки:

■ «Вона проводиться згідно з Програмою розвитку туризму в Придністров’ї та передбачає залучення учасників не тільки з нашої республіки, а й інших країн – таких же шанувальників спорту, які приїжджатимуть і на подібні змагання, і для знайомства з Придністров’ям, із нашими історичними пам’ятками».

Організатори подбали про те, щоб спілкування і змагання були цікавими для людей різного віку. Наймолодші учасники, звичайно, зосередилися на дистанції «Дитяча». Вона включала квест і біг на 2 км. Найкраще всі завдання виконали Зінаїда та Марія Омелянові, Артем та Iгор Прокопенки, Софія та Сергій Сопронюки, а також Iван, Єгор та Олеся Артюхові. Усі переможці з Тирасполя.

Єгор Артюхов розповів, що день проведення пригодницької гонки став святковим для його великої спортивної сім’ї:

■ «День народження припав на цю дату. Тому ми вирішили поєднати дві події та відзначити день народження в такому оригінальному форматі, на свіжому повітрі, активно, а головне, – сім’ями. Зокрема, це гарний привід, щоб приєднатися до Року сімейних цінностей, і чудова нагода провести час разом. У змаганнях взяли участь і однокласники сина, і друзі».

У категорії «Легка» учасникам пропонувалося подолати два етапи: 5 км велосипедом і 2,5 км – бігом. Найкращий час показала жіноча команда «Буздугани» з Кишинева – Катерина та Олександра Капсамун. Гонку серед чоловіків виграли кишинівці Матвій та Сергій Овчинникові.

Три етапи спортсмени долали на дистанції «Середня», яка включала велогонку (10 км), мотузкові переправи та бігову дистанцію на 5 км. Тут найкращий час показали команди «Батя» (Володимир і Максим Музики) та «RunTiras» (Дмитро Чикішев та Олександра Ніколюк).

Емоціями та враженнями від участі в змаганнях поділився Дмитро Чикішев:

■ «Цього року я не пропустив жодного старту «Hi-Trail». До кожного з них намагався добре підготуватися. З неабияким інтересом я взяв участь у пригодницькій гонці. Хочу відзначити дружелюбність і підтримку учасників та організаторів. Закликаю всіх придністровців брати участь у заходах цієї організації. Спорт подарує вам лише позитивні емоції».

Програма найскладнішої дистанції містила два велоетапи по 7 км, біг на 7 км, технічний сплав на байдарці та мотузкові переправи. Перші місця у пригодницькій гонці посіли тираспольчани Костянтин Пантюхов, Владислав Забавський, а також бендерчани Єгор і Лідія Бєлоусові.

Ігор Боагій зазначив, що нові для республіки змагання виявилися успішними. Він висловив сподівання, що наступного року кількість учасників значно збільшиться.


Володимир ДАНИЛОВ. 

Фото Павла ЛЕВІНЦИ.