Нагороди до професійного свята

У Державній службі зі спорту відбулася церемонія нагородження спортсменів та їхніх наставників – тренерів. Подію присвятили до Дня працівників фізичної культури та спорту, який щороку відзначається третьої суботи вересня.


Представників спортивної спільноти привітав начальник профільної служби В’ячеслав Соколенко. Він зазначив, що фізична культура і спорт – значуща галузь у життєдіяльності суспільства, а саме свято є особливим знаком визнання і поваги всіх людей, які свого часу обрали спорт як професію.

Звання «Заслужений майстер спорту ПМР» присвоєне відомому кікбоксеру Віктору Нечитайлу. Весною він здобув світовий чемпіонський титул у категорії до 57 кг.

Медаллю «За трудову доблесть» відзначили тренера Рибницького спортивного клубу рукопашного бою і традиційного карате Руслана Костюка. Руслан Іванович поділився емоціями після отримання престижної нагороди:

■ «Вдячний керівництву держави на чолі з Президентом Вадимом Красносельським за визнання моєї праці. Успіх наших юнаків на чемпіонаті світу є результатом їхньої ж наполегливої праці на тренуваннях. Сподіваюся, що ми й надалі успішно виступатимемо на змаганнях різного рівня».

Його вихованці – Кирило Сапригін, Дмитро Венгер, Данило Максименко – влітку стали переможцями чемпіонату світу з кікбоксингу WAKO серед кадетів та юніорів. У день професійного свята за видатні досягнення у спорті їх нагородили медаллю ордена «За заслуги в розвитку спорту» II ступеня.

За словами Данила, участь у змаганнях – це колосальний досвід, завдяки якому вдосконалюється техніка боротьби. Він з 10 років захоплюється кікбоксингом, а до цього цікавився рукопашним боєм та дзюдо. Взірцем у спорті для юнака є його батько. Спочатку кікбоксинг не дарував ніяких емоцій, а через місяць тренувань із Русланом Костюком у Данила Максименка начебто виросли крила. Він із великим бажанням приходив у зал і в поті чола тренувався.

Його старанність і завзятість відзначав тренер, який за місяць запропонував спробувати свої сили у змаганнях, і перемоги довго не змусили чекати.

Це і стало поштовхом до участі в масштабних змаганнях. За п’ять років юний спортсмен виграв три кубки Європи, три кубки світу, чемпіонат Європи та чемпіонат світу.

Придністровський веслувальник Iван Коршунов також був удостоєний цієї престижної нагороди. Влітку він виборов перше місце на чемпіонаті світу з академічного веслування серед студентів на дистанції 2 км. Юнак розповів про свою перемогу та поділився планами на майбутнє:

■ «На жаль, не вдалося потрапити на Олімпіаду. Саме тому я був налаштований лише на перемогу. Інші призові місця мене не влаштовували. Добре вивчив суперників, їхні сильні та слабкі сторони. У фіналі випередив на півтори секунди головного конкурента з Польщі. У подальших планах – успішний виступ на змаганнях, а заповітною мрією залишається путівка на наступну Олімпіаду влітку 2028 року у США».

Грамотами Президента відзначили екіпаж у складі Дмитра Зінченка та Микити Наумчука, який влітку став бронзовим призером чемпіонату світу з академічного веслування в Канаді. За словами Дмитра і Микити, вони задоволені результатом у таких важливих стартах. У майбутньому веслярі планують також стати чемпіонами та взяти участь в Олімпіаді.

Попереду на придністровських спортсменів чекають нові старти, емоції від перемог. Вони запевнили, що на змаганнях завжди відчувають гарячу підтримку рідних та уболівальників.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ. 

Фото автора.