Спортивна гордість Придністров’я

У нашій республіці третьої суботи вересня щороку відзначається професійне свято – День працівників фізичної культури та спорту.


«Досягнення придністровських спортсменів – предмет особливої гордості держави, – зазначив у привітанні на їхню адресу Президент Вадим Красносельський. – Придністровці багато років показують найвищі результати. В основі їхніх успіхів лежать колосальна праця, щоденні тренування на межі можливостей і великі старання тренерів, які вкладають у своїх підопічних усі сили й талант. У ПМР велика увага приділяється розвитку спорту та підтримці активного способу життя, зводяться нові спортивні об’єкти. Держава й надалі підтримуватиме розвиток спортивних шкіл та секцій у всіх містах і районах Придністров’я».

Глава держави неодноразово стверджував, що за перемогами спортсменів стоять досвід та професіоналізм тренерів-наставників. МОЗ ДО «Суклейська дитячо-юнацька спортивна школа» відома своїми славетними традиціями. Упродовж багатьох років її вихованці беруть участь у змаганнях різного рангу, посідаючи призові місця.

Тренер зі спортивної гімнастики Наталія Кристя є випускницею спортивного навчального закладу. Нині вона ділиться досвідом з юними гімнастками віком від 5 до 16 років. Наталія Михайлівна розповіла про свої досягнення в улюбленому виді спорту та пояснила, чому вирішила стати тренером:

«Ще п’ятирічною дівчинкою батьки вирішили віддати мене в секцію спортивної гімнастики. Моїми тренерами були Неля Цупанич, Юрій і Марія Руcецькі. Надзвичайно вдячна їм за поради та внесок у розвиток моєї особистості. Під час спортивної кар’єри вдалося здобути перший спортивний розряд. На жаль, травми завадили виступам у змаганнях і на деякий час зі спортом довелося розстатися. Минуло кілька років. Доленосною стала зустріч з Нелею Іванівною, яка запропонувала мені повернутися до гімнастики та спробувати себе як тренер. Я відразу погодилася і з 2009 року допомагаю маленьким дівчаткам (якою колись була сама) робити перші кроки, освоювати ази та з часом вдосконалювати, шліфувати й підвищувати майстерність. Тобто сприяю становленню юних гімнасток».

За словами Наталії Михайлівни, спортивна гімнастика ефективно формує правильну поставу, завдяки великій кількості вправ на різні групи м’язів. Усі вони виконуються як у динаміці, так і в статиці, з допомогою снарядів, обладнання та власної ваги спортсменки. Крім зміцнення м’язів, у гімнастиці є ще й розтяжка – досягнення гнучкості, що також важливо для формування правильної осанки.

Тренування проводяться п’ять разів на тиждень. Упродовж трьох годин, завдяки вимогливості тренера та різним методикам, підвищується майстерність вихованок школи. Гордістю для досвідченого наставника є спортивні результати юних гімнасток. Минулого року Еліна Кучерук перемогла на чемпіонаті ПМР зі спортивної гімнастики, а Катерина Бузедей виборола срібну нагороду. Завдяки цьому успіху, обидві вихованки стали кандидатами в майстри спорту.
Тренер поділилася секретом успіху підготовки талановитих гімнасток:

«Усе цілком залежить від дисципліни. Я постійно розмовляю з дівчатами, звертаю їхню увагу на елементи вправ, виконання яких ще треба вдосконалювати. Навчання у школі теж є важливою частиною їхньої підготовки. Проблеми зі шкільними дисциплінами негативно впливають на них. Ось чому успішне їх засвоєння сприяє позитивному настрою на тренуваннях і зростанню спортивної майстерності. Я задоволена, що вони розуміють важливість цього питання».

Наталія Кристя пишається і тим, що на тренуваннях їй допомагає донька Ольга, яка продовжує сімейні традиції.

Спортивна гімнастика – складний вид занять, тож від травм нікуди не подітися. Як розповіла Наталія Михайлівна, в цьому питанні досить багато залежить від тренера. Якщо він працює грамотно, намагається зробити тренування різносторонніми, страхує вихованця, то серйозних травм практично не буває. Дрібні розтягнення, забиті місця – бувають, трапляються й мозолі на долонях від вправ на брусах.

Тренер вважає, що в роботі з гімнастками потрібно враховувати рівень розвитку їхньої психіки, мотивацію до діяльності, самооцінку та моральність. Надихає на переможний результат і підтримка батьків.

Ще однією особливістю підготовки юних спортсменів є їхній темперамент. Наставниця поділилася власним досвідом щодо цього:

«Сангвінік, флегматик, холерик та меланхолік вимагають різних моделей ставлення до них. Фахівець має проявити особливу спостережливість і проникливість. Є випадки, коли дитина без труднощів виконує усі вправи. Цьому сприяє зокрема належна психологічна підготовка. Коли дівчата виступають на змаганнях, особливо за межами республіки, я раджу їм зосередитися на виконанні гімнастичних елементів».

У своїй діяльності Наталія Кристя прагне, щоб її вихованки мали найкращі людські риси, були успішними, чуйними, добрими, щасливими та досягли в житті поставлених цілей.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото з особистого архіву.