Воїн, святий і захисник віри православної

У Придністров’ї вшанували пам’ять св. Олександра Невського: в місті воїнської слави відбулася низка заходів з нагоди 300-річчя перенесення мощей благовірного князя з Володимира до Санкт-Петербурга.


Святкування в Бендерах розпочалося з традиційного покладання квітів до бюста св. князя Олександра Невського. У церемонії взяли участь Президент Вадим Красносельський, Посол Росії в Молдові Олег Васнецов, представники органів влади, духовенство, козаки, суворовці, курсанти та кадети.

Нагадаємо: св. Олександр Невський нащадок руських князів з роду Рюрика. Він був видатним державним діячем і полководцем, правління якого почалося в 17 років, а його накази беззаперечно виконувалися.

За все своє життя князь не програв жодного бою. Як талановитий воїн, полководець і дипломат він зумів захистити Русь від заклятих ворогів, а також запобігти набігам монголо-татар. Він здобув багато воєнних перемог, з яких Невська битва і Льодове побоїще стали найбільш значущими.

Князь був ревним поборником Російської православної церкви, улюбленцем духовенства і доклав чимало зусиль для зміцнення православ’я на Русі, за що в 1547 році був канонізований.
Писемні джерела донесли нам не дуже багато інформації про цього князя, але відомо про те, що йому довелося чотири рази відвідувати Орду, оскільки щоразу виникала загроза для Русі. Дипломатична (четверта) поїздка Олександра Невського в Сарай виявилася останньою.

Свою країну він врятував, але на зворотному шляху смертельно занеміг. Великий російський полководець і захисник Вітчизни помер по дорозі з Орди 14 листопада 1263 року. Відомо, що перед цим він встиг прийняти схиму (найвищий ступінь чернечого аскетизму в православній церкві) з ім’ям Алексій.

Спочатку св. Олександра Невського поховали у Різдвяному монастирі м. Володимира. У 1724 році за наказом Петра I раку з його останками урочисто перенесли в Олександро-Невський монастир у Санкт-Петербурзі. Так імператор освятив лавру прахом шанованого в народі святого.

Православна церква 12 вересня святкує день перенесення мощей святого благовірного князя Олександра Невського. Відтоді цей день став церковно-державним святом. Його ім’ям названі вулиці й площі, на його честь встановлені пам’ятники, споруджені православні церкви в багатьох містах Росії. У Придністров’ї ім’я благовірного князя Олександра Невського увічнене в назві полкової церкви на території Бендерської фортеці, в однойменному парку, де встановлений бюст великому воїну.

Божественну літургію в храмі відправив архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава. Цього ж дня Владика відзначив 29-ту річницю висвячення в сан єпископа (день архієрейської хіротонії). Глава держави привітав священнослужителя та побажав надалі служити Богу, Православній церкві та придністровському народу.

Почесні гості та парафіяни вшанували пам’ять захисника і покровителя Руської землі хресним ходом.

Духовний Владика щодо з цього приводу зазначив:

«Здолавши ворогів і здобувши перемогу над ними, святий благовірний Олександр Невський урятував землі, не прийняв католицької віри. Він допоміг зберегти духовний стрижень, який і тоді, й нині тримає нас.
Ми вшановуємо пам’ять разом із градом Петербургом, свої серця підносимо і поклоняємося його святим мощам. Сьогодні ми молимося і клопочемо за нашу Вітчизну і православну віру».

Неймовірною атмосферою святості перейнялися всі віряни, яким на згадку про цей день подарували іконку з ликом святого.

ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» теж гідно підготувалося до цих заходів і презентувало новий поштовий конверт з мініатюрами. Директор підприємства Всеволод Лаврентьєв пояснив:

«Особливістю цієї серії є марка, присвячена Року екології (2019 р.), на якій представлений бюст св. Олександра Невського, а поруч – віньєтка з образом святого».

Конверт прикрашає зображення однойменного храму на території Бендерської фортеці. Загальний тираж випуску становить 90 екземплярів. Право першому здійснити процедуру спецпогашення надали архієпископу Тираспольському і Дубоссарському Саві.

Музичний подарунок від духового оркестру Головного штабу Збройних сил республіки додав заходам ще більшої урочистості. На території славнозвісної фортеці пролунали марші різних полків часів Російської імперії. Гості відчули інструментальну міць оркестру, енергійність звучання, яке колись підтримувало бойовий дух солдатів.

Головного диригента оркестру, підполковника й народного артиста республіки Віталія Войнова того дня було відзначено Архієрейською грамотою за значний внесок колективу в збереження духовних традицій. З напутніми словами до музикантів звернувся архієпископ Сава, який побажав їм творчого натхнення, миру та добра.

Життєвий шлях св. Олександра Невського, що припав на період глобальних змін у розвитку російських земель, був наповнений великими політичними подіями, складними дипломатичними переговорами, військовими походами. За своє коротке життя він як воїн провів, судячи з джерел, не менше 12 битв. Для нащадків це гідний приклад героїзму, честі та самовідданого служіння народу.


Ольга АЗАРОВА.

Фото прес-служби Президента.