Обряди та звичаї народів ПМР

Вшосте у Придністров’ї відбудеться «Джерело традицій» – огляд-конкурс звичаїв та обрядів народів, які проживають у республіці. Його засновник – Державна служба з культури та історичної спадщини ПМР. 


З метою подальшого розвитку і популяризації національних культур і мов, розкриття особливостей календарних (літніх, осінніх) і сімейно-побутових народних та обрядових традицій, а також заради збереження спадкоємності поколінь у конкурсі братимуть участь колективи художньої самодіяльності (гуртків, студій), народні майстри декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва.

Огляд-конкурс об’єднує учасників народної художньої самодіяльності (гуртків, студій, колективів), зокрема майстрів ремесел і промислів та образотворчого мистецтва, він покликаний поширювати ідеї дружби народів, духовної єдності та міжнаціональної злагоди, знайомити з самобутньою культурою народів, які проживають на території Придністров’я, а також виховувати загальну культуру населення, повагу до історії й традицій, демонструвати твори декоративно-ужиткової творчості широкому колу населення на сценічних майданчиках.

Цього року відбіркові тури в містах і районах Придністров’я відбулися з 3 по 16 вересня. Фінальний передбачається 28 вересня об 11:00 у Кам’янському районному будинку культури.

Унікальний, масштабний конкурс проводиться раз на два роки за номінаціями: «Обряди та звичаї народів, що проживають на території ПМР» і «Виставка декоративно-прикладної творчості й народних художніх промислів та ремесел Придністров’я».

Виступи учасників оцінюватиме журі у складі діячів культури та мистецтва Придністров’я. Головні критерії – історична достовірність і видовищність виступів, а також артистизм і майстерність виконавців.


Інна ЯКИМЧУК.

Фото: culture.gospmr.org.