Філософія життя, викладена пензлем

У картинній галереї столиці відкрилася художня виставка, присвячена 100-річчю від дня народження Євгена Чарикова. Це вже п’ята експозиція в межах реалізації спільного творчого проекту Спілки художників Придністров’я та Республіканської політичної партії «Обновление» під символічною назвою «Возвращение».


РПП «Обновление», попри статус і назву, велику увагу приділяє розвитку культури та мистецтва. Зокрема, за її підтримки та особистої участі голови партії, заступника Голови Верховної Ради Галини Антюфєєвої було видано барвистий каталог кращих творів живописця Євгена Чарикова. Під час урочистого відкриття персональної виставки відбулася презентація видання.

■ «Нашу партію і Спілку художників Придністров’я пов’язують багато років плідної співпраці. Виданий накладом у 500 примірників каталог поповнить бібліотечні фонди, художні установи та школи мистецтв. До речі, до нього увійшли навіть ті роботи, яких через технічні вади немає у відкритій експозиції», – зазначив керівник центрального апарату РПП «Обновление» Дмитро Воронюк.

Євген Федорович Чариков був одним із перших членів республіканської Спілки художників, усією своєю діяльністю сприяв становленню і розвитку придністровської художньої школи. Народився в Нижньогородській області, в міській ізостудії долучився до азів живопису. На жаль, долею 17-річного юнака розпорядилася війна, він пішов на фронт, усю війну прослужив зв’язківцем. У 1950-му вступив до Одеського художнього училища ім. М. Б. Грекова. Після третього курсу через фінансові труднощі навчання довелося кинути. Чариков перебивався підробітками, працював художником-оформлювачем. Уже в Придністров’ї, куди він переїхав, почалася його повноцінна творча діяльність.

Про Євгена Федоровича як про людину і майстра говорили почесні гості, представники творчих спілок, друзі.

■ «Виставка демонструє лише частину багатої колекції картин за авторством Євгена Федоровича. У нього вона найбільша з усіх колекцій, що зберігаються у фондах нашого музею, – 300 робіт», – констатувала Алла Мельничук, директор ТОМ.

Міністр просвіти Світлана Iванишина поділилася з присутніми враженнями від побачених творів, зазначивши, що «…на очах художника відбувалися зміни історичних епох. Під впливом епохальних подій змінювався і його світогляд».

Картина «Алые маки Приднестровья» буквально привертає до себе погляд, змушує постояти в роздумах, розгадувати настрій живописця, вдивляючись в обрану ним палітру фарб. На полотні «Камо грядеши» не просто зображені два дуби, розколоті блискавкою: біля коріння пробивається зелень, проростають квіти, молода поросль, які, всупереч усім нещастям, пробуджують надію на появу нового життя.

Голова творчої Спілки художників Сергій Панов вперше побачив роботи колеги в запасниках музею.

■ «Чариков – художник емоційний, схильний відтворювати незвичайні, загадкові стани природи. У всіх його роботах присутня духовність, але не в релігійному сенсі, а коли одухотворяється навколишній світ. У звичайному, здавалося б, пейзажі в автора зображена ціла філософія органічного спільного існування людини та природи», – зауважив він.

Директор Придністровського державного художнього музею Наталія Єгорова зазначила таку рису художника, як бажання і вміння залишити вичерпну інформацію про створені роботи. На зворотній стороні картин – глибокий «інформаційний слід»: на кожній його підпис, відчувається його рука, його присутність.

■ «Епоха гаджетів стирає з пам’яті багато важливих даних. Ми не підписуємо фотографії, не пишемо паперові листи. Та є пам’ять, яку зберігають ті, хто знав людину, хто цінує її мистецтво, свою професію. І це дуже важливо», – переконана головний хранитель художнього музею республіки.

У різні періоди творчості Євген Чариков віддає перевагу різноманітним жанрам. От і на виставці робіт представлені твори, виконані в різних жанрах і техніках: пейзажі, портрети, натюрморти, сюжетно-тематичні й батальні полотна. Та всіх їх об’єднує непідробна любов і щемливий біль за сьогодення та майбутнє.


Олена ПРИТУЛА. 

Фото автора.