Лікар і пацієнт: спільна робота на результат, або Кілька слів про кінезіо- та механотерапію

Кінезіотерапія – це активний метод лікування, в якому пацієнт повністю бере участь у відновному процесі власного організму.


Тільки так у травмованої людини зростає мотивація, з’являється віра у власні сили та встановлення контролю над хворобою, що в кінцевому підсумку прискорює відновлення. Механотерапія – комплекс відновлювальних і профілактичних вправ, що виконуються на спеціальних тренажерах.

Влада Ткаченко – той самий вузький фахівець, до якого в кабінет механотерапії у столичну поліклініку № 1 за направленням травматологів приходять люди з травмами спини, верхніх і нижніх кінцівок, переломами, вивихами, розтягненнями, розривами зв’язок. Терміни відновлення залежать від характеру травм, індивідуальних особливостей організму, періоду іммобілізації (перебування в гіпсі). Професійною мовою лікарів це називається «прийшов пацієнт на розробку».

«Наше завдання – запустити дію ланцюжка від думки до руху, підтримуючи зв’язок між центральною нервовою системою та периферичною, адже від тривалого носіння гіпсу м’язи атрофуються», – пояснює Влада Тимофіївна.

Існує стійкий стереотип, що більшість випадків травматизму випадає на зимовий період. Та це абсолютно не так – вони відбуваються упродовж року. Частими візитерами в кабінет механотерапії є діти. На відміну від дорослих, у них відсутнє почуття самозбереження, вони не можуть під час падіння згрупуватися. Водночас у них є «перевага» – їм легше дається процес відновлення, тому що кістки покриті окістям. Лікар охарактеризувала цей стан як «синдром поламаної молодої гілки», адже під час переломлення гілки кора тримає її та допомагає зростися. Таку ж роль у молодому міцному організмі відіграє окістя, в якому багато кровоносних судин. Завдяки цьому, живлення кістки відбувається краще. З віком, на жаль, це зникає.

Говорячи про відмінності пошкоджень у жінок і чоловіків, фахівець констатує, що перелом шийки стегна у жінок зустрічається набагато частіше, ніж у чоловіків через особливості анатомічної будови таза. У жінок від природи шийка стегна довша для того, щоб виносити й народити дитину.

Нерідкими відвідувачами цього незвичайного лікарського кабінету є пацієнти з проблемами ендопротезування (заміна тазостегнового і колінного суглобів, після артрозів і коксартрозів). Спостерігається тривожна тенденція «омолоджування» цих захворювань.
У бесіді з кореспондентом Влада Ткаченко зазначила:

«Травматолог призначає медикаментозне лікування, а я – своє. Необхідно максимально розробити й відновити пошкоджену «деталь» в організмі. Середній час на відновлення такий: один місяць у гіпсі – три місяці відновлення, загалом один до трьох».

Для необізнаних із кінезіо- та механотерапію здається дивовижною, часом приголомшливою, велика кількість нестандартного обладнання в кабінеті механотерапії. Батько Влади Тимофій Олексійович Світюк понад півстоліття присвятив цій спеціальності, сам розробляв і створював усілякі конструкції для відновлення, всі вони – його дітище. Стопами батька пішла і дочка.

«Бачив, придумував, сам проектував і майстрував. Нічого ж не змінилося в людському організмі, ці пристосування актуальні й тепер. У будь-якій книзі з лікувальної фізкультури пишеться про однакові методи відновлення», – констатує спеціаліст вузького профілю.

У кабінеті лікаря є все для розроблювання сухожилля, м’язів, суглобів: невелике піаніно; напальчники з резинками; працює як млин великий диск для відновлення функції рук; голчасті килимки для стоп; велотренажери тощо. Вони водночас і складні в технічному виконанні, й легкі в застосуванні.

Як же все-таки прискорити процес відновлення після травм у домашніх умовах? Лікар дала рекомендації для наших читачів:

«Для успішного посттравматичного відновлення важливі всі побутові рухи: одягнутися, взутися, зашнурувати шнурки, помити посуд, випрати руками дрібні речі, навіть просто вимкнути світло – мозок дістане команду, а тіло виконає. У підсумку (ми тут, а пацієнт удома) зробимо спільну справу: послідовно відновимо здоров’я хворого».


Світлана МАТРЮК.