Щоб лікуватися і одужувати в комфортних умовах

Про це дбає керівництво нашої держави, вкладаючи кошти Фонду капітальних вкладень (ФКВ) у ремонтні та будівельні роботи лікувальних закладів.


Один із прикладів – Республіканська клінічна лікарня (РКЛ), відома в народі як «лечгородок». Навіть не заходячи на її територію, здаля вже можна помітити, скільки нових будівель зведено там останніми роками. Нові корпуси вигідно відрізняються від давно знайомих придністровцям старих споруд.

Будівництво та реставрація. Про день нинішній та перспективи однієї зі старіших медичних установ республіки ми дізналися від інженера з нагляду за будівництвом РКЛ Валерія Клинка, з яким обійшли всю територію лікувального містечка. Треба зауважити, що вона скоріше схожа на паркову зону, стільки тут дерев, декоративних кущів, троянд та безлічі різних квітів. Лавочки для відпочинку встановлені на затишних алеях. Передбачені всі умови для скорішого одужання.

«Значні перетворення у, так би мовити, зовнішньому вигляді нашої установи за сприяння ФКВ розпочалися у 2019 році з реконструкції приймального відділення та прибудови до нього відділення для швидкої допомоги. Згодом здали в експлуатацію й триповерхову будівлю хірургічного відділення», – розповів інженер.

Зі слів фахівця стало відомо, що три роки (2019–2022) знадобилося на зведення нової будівлі судово-медичної експертизи та патологоанатомії. Вона тепер розташована поряд із відділенням хіміотерапії й має в’їзд та виїзд на вулицю Одеську. Так зроблено з огляду на специфіку цієї служби.

«Чому не реставрували стару? Тому, що її визнали аварійною, такою, що не підлягала ремонту. Уряд прийняв рішення збудувати новий корпус, і включив його до програми Фонду. А та стара невелика споруда від часу зовсім занепала, усередині просів фундамент, на стінах з’явилися великі тріщини, пліснява, провалювалася підлога, протікав дах, а під час дощів виникала небезпека замикання електропроводки. Дешевше було зробити нову за сучасними стандартами. Тепер ми бачимо результат», – поділився Валерій Іванович.

Другий рік поспіль ведуться масштабні реставраційні роботи зі створення симуляційного центру. Його розмістять в одній із трьох будівель: одна 1938 року, і два корпуси 1987-го, що на території лікувального містечка розташовані буквою «П». В одній із них містилося терапевтичне відділення. Метою перетворень стала необхідність облаштувати один корпус для адміністрації лікарні, другий – для навчання студентів-медиків, а третій – для безпосередньо симуляційного центру. В ньому лікарі вчитимуться робити операції на манекенах, простіше – імітуватимуть реальність. Цей інноваційний елемент освітнього процесу сприятиме підвищенню рівня, а також професійної підготовки студентів, ординаторів та практикуючих лікарів. У центрі передбачені кафедральні кабінети, конференц-зал, а також навчальні аудиторії.

У приміщеннях вже ведуться оздоблювальні роботи, однак важливо, що всі три будівлі тепер мають шатрову покрівлю,що на довгі роки гарантує від протікань, і допоможе зберігати в належному стані всю споруду. Фахівець вважає такий підхід дуже правильним.

З Фонду капвкладень для лікарні виділили 9 млн 500 тисяч рублів, тож підрядники працюють із випередженням графіка, щоб освоїти фінансування повністю.

Разом з інженером ми підійшли до триповерхового інфекційного відділення. Воно відоме тираспольчанам з 1967 року. Нині в ньому темні, без скла, вікна, однак уже все підготовлено до встановлення склопакетів, біля самої будівлі – гори піску, складено інший будматеріал. Проектом передбачено повне перепланування приміщень, уже знесені перегородки, будуються окремі ізольовані бокси для хворих, санвузли, встановлять сучасну вентиляційну систему, обладнають приміщення для персоналу, щоб якомога менше працівники контактували з інфекцією. Встановлять ліфт, бо старий уже давно не діє. Всі роботи виконуються з дотриманням санітарних норм. Потурбувалися підрядники й про шатрову покрівлю. Це дасть свої позитивні результати. На період ремонту всіх хворих, які там перебували на стаціонарному лікуванні, перевезли до Слободзейської центральної районної лікарні. Валерій Іванович розмірковує, що цілком можливо здати в чистому вигляді цей об’єкт вдасться до кінця наступного року. Проте не будемо бігти попереду паровоза. Як уже буде – час покаже.

Ще один важливий об’єкт, який підлягає переобладнанню та реконструкції, – харчоблок, а також (позапланово) корпус променевої терапії. На нього було віднайдено спеціальні кошти в розмірі понад 1 млн рублів.

На сьогодні тривають завершальні роботи кардіологічного відділення, які почалися минулого року. Вони виконані на досить високому рівні, з використанням сучасних технологій, підрядники навіть подбали про гарне оздоблення. Щодо інших трьох поверхів, то з часом на кожному з них, за наявності фінансування, за кілька років здійснять реновацію, і кардіологічний корпус стане справжнім центром для лікування людей із захворюванням серця.

У перспективі планується знесення будівлі старого моргу, на місці якого облаштують стоянку для автомобілів, ремонт та реконструкція центру переливання крові. Дійдуть руки й до психоневрологічного відділення, будівля якого існує з 1938 року. Закінчуються проектні роботи з будівництва нового 8-поверхового хірургічного корпусу, однак це плани на віддалене майбутнє.

Цим і гордиться інженер з нагляду за будівництвом РКЛ Валерій Клинко, який розповів про досягнення установи. Завдяки участі ФКВ, просто на очах відбуваються ті разючі зміни, що забезпечать більш комфортне та якісне лікування придністровців.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.