Відпочинок у мальовничому куточку

Більш ніж десять років тому в с. Гояни почав приймати туристів гостьовий будинок «Агропансіон сім’ї Поята». За цей час туристичний об’єкт полюбився не тільки жителям республіки, а й закордонним мандрівникам.


Він розташований поруч з державним заповідником «Ягорлик» на півострові, який омивається однойменною річкою. Творці цього «дива гостинності» – сім’я Поята. Леонора Iванівна та Юрій Володимирович розповіли нашому кореспондентові, що душею прикипіли до рідного села і захотіли, щоб цією первозданною красою могли милуватися й інші люди. Самостійно спорудили будинок, сауну на дровах із внутрішнім басейном, лежанку, вуличний мангал. Кімнати в сільській оселі оформлені в традиційному молдавському стилі. Тут можна побачити домоткані килими, глиняний посуд, посмакувати страви національної кухні, покататися по Дністру на прогулянковому катері, насолодитися дивовижними навколишніми видами.

У господарстві є кури, качки та нутрії. Поруч із будинком межує земельна ділянка, на якій вирощується все необхідне для приготування натуральної та смачної їжі за старовинними молдавськими рецептами. У туристів великий попит мають куряча зама, мамалига, голубці, плачинди. А куди без доброго домашнього вина?!

Господарі гостьового будинку розповіли, що вперше побачили такого типу споруди для туристів у Прибалтиці. Юрій Володимирович ще за часів Радянського Союзу там побував і був вражений сауною на дровах. Він твердо вирішив коли-небудь спорудити таку ж у Гоянах. Оздоровитися у фінській бані з гарячим сухим повітрям можуть тепер не тільки члени його сім’ї, а й гості.

Завдяки старанням небайдужих захоплених людей, цей куточок Придністров’я став дуже популярним. В гостях у подружжя побували туристи з Ізраїлю, Італії, Німеччини, Австрії, Румунії, США, Англії, Швейцарії. Леонора Іванівна, крім кухарки, ще й гід. Вона проводить екскурсії в села Гояни та Ягорлик, розповідає про унікальні історичні події, що відбулися в нашому краї, його традиції, знайомить із мальовничими місцями заповідника «Ягорлик». Загалом, народна дипломатія в дії. Минулого року, до речі, в Гоянах створили етнографічний музей, побудували оглядовий майданчик, звідки всі охочі можуть милуватися заводдю і чудовим природним ландшафтом.

Розвивається агропансіон не тільки внаслідок їхніх зусиль, а й за сприяння Агентства з туризму ПМР. Разом їм зручніше повною мірою реалізовувати Державну цільову програму «Підтримка і розвиток туризму в ПМР на 2019–2026 роки».

Нинішнього року вони взяли участь у соціальному проекті, підтриманому туристичною організацією «Бізнес-хаб» із Тирасполя. Тепер на стіні гостьового будинку з’явився мурал (художній розпис стін) у виконанні викладача Дубоссарської художньої школи Олександри Степанової. Найближчим часом подружжя Поята планує побудувати у дворі басейн.
Участь господарів гостьового будинку в різноманітних конкурсах і туристичних проектах, його постійний розвиток – це позитивний приклад того, як можна зробити наш благодатний край привабливим для туристів, як місцевих, так і закордонних.


Віра ПОЛОНСЬКА.