Рок заряджає, об’єднує і змінює світ

Рок-музика знову лунає на пірсі Катерининського парку.


Звучання металевих акордів традиційного концерту в межах творчого проекту «Відкритий мікрофон» передувало красномовному гаслу, виголошеному постійною ведучою Ксенією Маєвською «Рок заряджає, рок об’єднує, рок змінює світ».

З часу останнього концерту учасники й публіка встигли скучити одне за одним, а, головне, – за улюбленим роком. Легендарні твори російського року знову об’єднали професіоналів і любителів, тих, хто вперше проходив випробування сценою та публікою, й тих, хто почувається в такій атмосфері, як «риба у воді».

Організаторами концертів проекту «Відкритий мікрофон» є представництво Росспівробітництва, Союз російських громад Придністров’я і Придністровський державний інститут мистецтв. Підтримку в проведенні фестивалю надає столична держадміністрація. Технічний супровід концерту – в руках Романа Рашкована, барабанщика кавер-групи «Антидепрессанты». Цього разу незмінний інтерес у молоді викликала тематична вікторина. За правильні відповіді рок-ерудитів нагороджували футболками, сумочками, кепками.

Оригінально цього вечора був побудований сценарій концерту. На зміну звичним розповідям ведучої про виконувані твори та авторів композицій з’явилися небанальні запитання, адресовані виконавцям, які продемонстрували кмітливість, дотепність, глибше розкрилися як особистості.

Iван Канівець виконав на електро-акустичній гітарі композицію «Зелёные стекла», а також поділився планами. Музикант пообіцяв, що всіх нас чекають його нові композиції. Тимофій Кауш здивував піснею «Счастье» з репертуару групи «Король и Шут», попередньо відповівши на запитання. Його відповіді переконали публіку в тому, що рок для нього є рушійною силою творчості.

Мадіян Мунтян, як кажуть у музичних колах, «досить чисто» виконав пісню «Кукла колдуна» тієї ж групи «Король и Шут» і викликав у глядачів бурю емоцій, супроводжувану оваціями. Діана Довгань із неперевершеним хітом Земфіри «Бесконечность» буквально ввела в транс і медитацію шанувальників року. Її сопрано супроводжувала відома мелодія в авторському аранжуванні, виконана на електрогітарі. Молодий голос лунав так ніжно і трепетно, що на останньому куплеті пісні всі представники ЗМІ в буквальному розумінні слова обліпили її біля підніжжя сцени, щоб узяти інтерв’ю в юної виконавиці.

«Важка артилерія» у вигляді потужної ударної установки та декількох мікрофонів була виставлена на сцену для групи «Первый флагман», яка представила власну версію пісні групи «Кино» «Видели ночь». Солістка групи «Антидепрессанты» Яна Луценко лірично виконала «Я искала тебя» та «Я задыхаюсь от нежности» все тієї ж беззмінної королеви року Земфіри. Яна вразила глядачів не тільки добре поставленим голосом, а й умінням триматися на сцені.

Неформальною, втім, як і сама рок-музика, була процедура визначення переможця концерту. Рука дитини, скляна банка, в якій папірці з назвами груп та іменами учасників, і вуаля… група «The carpets» у складі трьох гітаристів і барабанщика. Музиканти в цей чудовий бархатний вечір виконали «Черное солнце» з репертуару групи «Би-2» та «Падай» групи «Город 312».

Учасників (виконавців і глядачів) рок-концерту на пірсі привітав ідейний натхненник проекту «Відкритий мікрофон», в. о. керівника представництва Росспівробітництва Артем Науменков. Він тепло відгукнувся про музичні здібності молодих музикантів і запросив усіх на наступний концерт, запланований на 25 жовтня.


Олена ПРИТУЛА.

Фото автора.