За мир у всьому світі

Творче об’єднання «KамAрт» уперше представило широкий публіці авторський фотопроект «Мир вам», присвячений Міжнародному дню миру та приурочений до православного свята Різдва Пресвятої Богородиці.


З ініціативи Організації Об’єднаних Націй (ООН) світова спільнота щороку 21 вересня відзначає Міжнародний день миру. Нині виповнилося 25 років, як Асамблеєю ухвалена «Декларація та програми дій у галузі культури миру». У документі зазначено: «Мир – це не просто відсутність конфліктів, а позитивний, динамічний і заснований на широкій участі процес, в якому заохочується діалог і врегульовуються конфлікти в дусі взаєморозуміння і співпраці». Символом свята є зображення голуба, що несе в дзьобі оливкову гілку. Його автор – відомий іспанський художник Пабло Пікассо.

В урочистий день на виставку до Палацу Республіки завітали почесні гості, колеги, представники церкви та шанувальники образотворчого мистецтва. До гостей звернулася президент Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва (МАРКИС) Галина Галаган:

«Зміцнення миру є життєво важливою передумовою для повного здійснення всіх прав людини. Традиційно цього дня згадуються важливі теми безпеки, розвитку молоді, освіти, прав людини, військових конфліктів, роззброєння. Не випадково православна церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці, й віряни моляться за мир, злагоду та прощення у всьому світі».

Голова товариства зворушливо продекламувала авторський вірш, рядки якого сколихнули почуття присутніх.

В експозиції виставлено понад півсотні знімків талановитих авторів, іменитих художників Придністров’я, які розкрили свої таланти у фотомистецтві, зокрема Анна Семенюк, Маргарита Корсак, Валентин Чемякін, Валерій Кругликов, Юрій Салко, Iрина Регульська та Алла Присакар. Кожне фото своєю неповторністю немов заворожує глядача, вабить у свій світ. Сюжети робіт найрізноманітніші: від духовних композицій до тематичних натюрмортів та пейзажів рідного краю.

Автор проекту, керівник творчого об’єднання «KамAрт», віце-президент «МАРКИС» Юрій Салко підкреслив:

«Створення захопливого знімка схоже на написання картини, адже це велике мистецтво – не тільки правильно вибрати ракурс і освітлення, а й зуміти передати атмосферу моменту, своє бачення і ставлення до того, що знімаєш».

Цього року художник відзначає власну ювілейну дату – 10-ліття першої персональної виставки «Православное Приднестровье» у Москві. Нині кілька десятків його фотографій розміщені на виставці в штаб-квартирі радянського і російського мандрівника Федора Конюхова.

Досвідчений майстер камери Валентин Чемякін більш ніж півстоліття захоплюється фотогра-фією, з них 35 років – саме художньою. У його роботах відчуваються спокій, умиротворіння, філософські роздуми про вічне. Особливим для митця є фото старенького втомленого тата, який натрудженими зморщеними руками тримає збірку оповідань А. Чехова.

На церемонії відкриття протоієрей Сергій Вербицький оголосив вітальний адрес Правлячого архієрея Тираспольсько-Дубоссарської єпархії архієпископа Сави, який зазначив:

«Мир – одна з безумовних цінностей нашого життя, тому ідею про безпеку та захист слід вкорінювати у свідомість кожного громадянина. Заходи, які проводяться в усьому світі, спрямовані на запобігання збройних конфліктів та налагодження діалогів між країнами, народами, незалежно від віросповідання або раси».

Кульмінацією церемонії став виступ маленьких вихованців столичного дитячого садочка № 9 «Ласточка». Їхній зворушливий танок у білих платтячках і з паперовими голубами в тендітних ручках нікого не залишив байдужим. Батьки та педагоги підтримали юних артистів гучними оплесками.

Гості пройнялися незабутніми враженнями, згадали про примирення, взаєморозуміння, мир і дружбу, доброту та милосердя, щастя і красу нашого світу.

Організатори сподіваються, що проект і надалі відкриватиме нові імена й стане популярним у колі професійних фотохудожників.

Усіх учасників вернісажу відзначили грамотами та побажали їм творчого натхнення, розвитку та наснаги. Дебютну виставку можна побачити у фойє Палацу Республіки до кінця вересня.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.