Пенсії по-новому

У весняну сесію депутати Верховної Ради внесли поправки до чинної редакції базового Закону «Про державне пенсійне забезпечення громадян у Придністровській Молдавській Республіці».


Вони стосуються процедури виплати пенсій. Реалізація нових положень законодавчого акту викликала певний суспільний резонанс у найактивнішої частини нашого населення – пенсіонерів. Саме тому для публічного роз’яснення правових новел були широко залучені засоби масової інформації республіки. Завдання – доступною мовою роз’яснити телеглядачам, радіослухачам, читачам особливості введених у правове поле змін.

Отже, коротко про їхню суть. Буквально з наступного тижня, з 1 жовтня виплата пенсій здійснюватиметься тільки шляхом використання персональних банківських рахунків. На них і зараховуватиметься пенсія.

Кожен пенсіонер має право самостійно обрати уповноважений для цього банк. Водночас законодавці передбачили в законі винятки для певних категорій одержувачів пенсійних виплат. Вони стосуються громадян, які досягли 70 років, інвалідів I та II групи, а також пенсіонерів, що проживають у населених пунктах, де відсутні філії чи відділення банку, або поштові відділення. Крім того, вони мають право відкрити банківський рахунок, на який їм нараховуватиметься пенсія. Іншими словами, у цих категорій пенсіонерів є невіддільне право вибору: відкрити банківський рахунок чи отримувати пенсію, як завжди, – шляхом доставки її додому.

Як раніше повідомили в ЄДФСС, у центрах соціального страхування і соціального захисту міст і районів республіки на обліку перебуває понад 96 тисяч одержувачів пенсій. З них 67 %
вже одержують виплату на картку, відкриту в банківських установах. У зв’язку з набуттям чинності прийнятого Верховною Радою закону, спосіб доставки пенсій повинен змінитися для більш ніж 12 тисяч одержувачів.

У вересні, завдяки широкій інформаційній кампанії за участю ЗМІ та кредитних установ, кількість пенсіонерів, які відкрили банківські рахунки, щоб отримувати на них заслужену багаторічною працею винагороду, збільшилася. Велику роботу з повсюдного інформування пенсіонерів про зміну процедури виплати пенсій провели також профільні органи державної влади. Вони налагодили ефективну та плідну взаємодію між центрами соціального страхування та соціального захисту за місцем проживання, банківськими установами та пенсіонерами, які ще не відкрили особисті рахунки.


Сергій ХОХЛОВ.

Фото IA «Новости Приднестровье».