Уряд про насущні проблеми

Чергове засідання вищого виконавчого органу влади відбулося в режимі онлайн під головуванням його очільника Олександра Розенберга.


Керівники міністерств і відомств обговорили низку законодавчих ініціатив та актуальних тем, що потребують уваги та обов’язкового розв’язання.

Зокрема, йшлося про встановлення граничних тарифів на послуги муніципальних установ (спортивних, додаткової освіти тощо), що перебувають у підпорядкуванні державної адміністрації Слободзейського району та міста Слободзеї, а також держадміністрації міста Бендери, на наступний рік.

Перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, представляючи проект ухвали, зазначив, що у Слободзейському районі тарифи залишаться на рівні поточного року. До тих, що вже діють, додадуться 6 нових послуг із 49. У Бендерах передбачено 420 граничних рівнів тарифів на платні послуги, включаючи одну нову з низки запланованих на підвищення.

■ «Підвищення граничного рівня тарифу на 2025-й порівняно з 2024 роком стосується 59 платних послуг у розмірі від 4,7 % до 98,6 %, а також зниження граничних рівнів тарифів на 7 платних послуг від 1,3 % до 44,46 % у зв’язку зі зміною кількості осіб у навчальних групах, зміною одиниць виміру платних послуг. Решту граничних рівнів тарифів на платні послуги пропонується залишити на рівні 2024 року», – сказав Сергій Оболоник.

Під час обговорення учасники засідання розглянули також питання про внесення змін до граничних рівнів тарифів на послуги муніципальних установ міста Бендери на 2024 рік. За зверненням МУ «Фізкультурно-оздоровчий комплекс «Центр спортивних споруд «Олімп» деякі послуги були перейменовані.

Наступним питанням порядку денного став розгляд законопроекту, спрямованого на підвищення зручності замовлення державних послуг. Керівник профільного міністерства Олександр Димитрогло представив ініціативу, що допоможе громадянам, які замовили державну послугу, отримувати необхідні документи поштою. Перелік доступних для поштової доставки документів визначить Уряд після ухвалення законопроекту. Міністр пояснив, що це необхідно для забезпечення безпеки документів, якщо, наприклад, йдеться про паспорт громадянина.

Передбачається і можливість записуватися на прийом до лікаря через Портал, що значно спростить цей процес для громадян.

Міністр наголосив, що з ухваленням законопроекту розшириться функціонал Порталу, де будуть розміщені найбільш затребувані серед населення послуги. Це сприятиме взаємодії громадян з державними та муніципальними організаціями, скоротить витрати часу, оскільки послуги можна буде замовляти, не виходячи з дому.

Присутні зазначили, що ухвалення законопроекту позитивно позначиться на якості обслуговування громадян і зробить більш зручною та доступною взаємодію з державними установами. Ініціатива була одностайно підтримана, найближчим часом її направлять до Верховної Ради для обговорення.

Голова Уряду Олександр Розенберг порушив тему безпеки дітей в освітніх та дозвільних установах. Йшлося про недавній трагічний інцидент у Рибниці, коли під час тренування загинув юнак внаслідок ураження струмом. Після цього в кількох освітніх закладах, включаючи спортивні та соціальні організації, було проведено перевірки на дотримання норм безпеки. За підсумками заходів контролю виявлено 47 порушень в усіх організаціях республіки.

З огляду на сказане, керівник Уряду зобов’язав глав державних адміністрацій взяти під власний контроль усунення несправностей, будь-яких недоліків та порушень. Міністерство юстиції також долучиться до наглядової діяльності. Олександр Розенберг, наголосивши на необхідності тісної взаємодії між відомствами, доручив усунути виявлені порушення за 3 місяці, тобто, до кінця поточного року.


Iрина МАСЛОВА.