Законодавче вирішення важливих питань

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці в другому остаточному читанні розглянули законодавчу ініціативу, яка коригує планові показники доходної та видаткової частин республіканського бюджету.


Це стосується також зміни лімітів Фонду капітальних вкладень. Понад 4 млн рублів ще до кінця поточного року будуть спрямовані на два об’єкти. З них 1 млн – на ремонт кабінету для рентген-апарата в Республіканській клінічній лікарні.

Як пояснив голова Комітету економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун, держава закупила для медичного закладу обладнання, та, перш ніж його встановити, необхідно зробити ремонт, якісно підготувати приміщення, щоб вони відповідали всім санітарним вимогам.

Ще 3 млн 257 тисяч рублів спрямують на роботи в столичному парку «Південний». З 2018 року пустир поруч із Міністерством фінансів і недалеко від Центру матері та дитини поступово упорядковується. Вже висаджено частину дерев, прокладено комунікації для освітлення території та для поливу. Згодом планується облаштувати доріжки для бігу, міні-футбольне поле та простір для прогулянок і відпочинку.

Народні обранці у двох читаннях опрацювали зміни до Закону «Про безпеку дорожнього руху». Авторами законопроекту є депутати Верховної Ради Галина Антюфєєва, Григорій Дяченко та Степан Степанов. Водіям маршруток і таксисі відтепер не можна зупинятися в зоні дії знаку «Зупинка заборонена». У разі порушення цього правила, всі водії підлягатимуть штрафу – 10 РР МЗП (184 рублі).

Крім цього, до Закону «Про безпеку дорожнього руху» внесли норму, згідно з якою оплачувати проїзд готівкою в маршрутках потрібно тільки на вході. Раніше це правило регулювалося постановою Уряду. Віднині заборона оплати проїзду під час руху буде прописана на законодавчому рівні.

Для того, щоб цього правила дотримувалися всі, автори законопроекту ініціювали зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення. Депутати запропонували запровадити адмінвідповідальність за прийом оплати під час руху, зокрема й за інші порушення правил перевезення пасажирів та багажу: штраф від 15 до 30 РР МЗП (від 276 до 552 рублів) або винесення попередження. Зміни до КпАП були підтримані депутатським корпусом. Норми про штрафи набудуть чинності через два тижні після підписання Президентом.

Ще одну новацію підтримали законодавці на пленарному засіданні: йдеться про встановлення з 1 листопада в маршрутках відеореєстратора. Невиконання такої вимоги може призвести до накладення штрафу – 20 РР МЗП (368 рублів – для громадян) або 50 РР МЗП (920 рублів – для посадових осіб).

На думку авторів законопроекту, за допомогою відеореєстратора можна буде довести, чи порушує водій правила дорожнього руху.

Соціальна підтримка громадян залишається пріоритетом у діяльності всіх органів державної влади. Депутати ухвалили в другому остаточному читанні ініціативу Уряду щодо збільшення допомоги особам, які мають намір усиновити дитину. Тепер одноразову допомогу в розмірі 242 РР МЗП можна отримати за усиновлення дитини віком до 18 років. Раніше вона виплачувалася в разі усиновлення чи удочеріння дитини віком до 14 років. Законодавці також підтримали пропозицію виконавчого органу держвлади про підвищення розміру одноразової допомоги під час усиновлення дитини-інваліда, дитини віком від 7 років та дітей, які є братами та сестрами. Розмір такої виплати становитиме 2 500 РР МЗП (близько 26 тисяч рублів). Нові норми в Законі «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей» наберуть чинності з 1 січня 2025 року.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: www.vspmr.org.