Літо дає коріння, а осінь – насіння

Пропонуємо приблизний план дій, які ще треба виконати на ділянці до настання зими. Зокрема, зібрати насіння для майбутніх городніх робіт.


7 жовтня. Місяць переходить у знак Стрільця. Цей період більше підходить для збирання врожаю, а не закладання нових культур. Тому можна здійснити обробку газонної трави від хвороб. Приберіть ділянку, де вже зібраний урожай, очистіть її від рослинних залишків, потім перекопайте та розрівняйте ґрунт, щоб земля була готова до підзимових посівів.

8 жовтня. Якщо на грядках цього року було засилля багаторічних бур’янів, і вони все ще перебувають у стадії вегетації, з ними потрібно боротися. Тим паче, що тепер город прибраний, і гербіциди загальної дії не зашкодять культурним рослинам. Якщо плануєте садити або сіяти культури під зиму, ділянку перед цим потрібно буде перекопати або зорати.

9 жовтня: Місяць усе ще у знаку Стрільця, тому продовжуйте ті ж роботи, що і останні два дні. Можете зібрати врожай пізньої капусти, викопуючи рослини з коренем. Потім обріжте качан гострим ножем. Після того, як капусту зібрали, її потрібно просушити в сухому теплому місці, щоб вона не зів’яла. Верхнє листя не знімайте – так капуста краще зберігатиметься. Також уважно огляньте качани, якщо є розтріскані або зіпсовані, їх класти до сховища не потрібно.

10 жовтня – Місяць переходить у Козерога. Цей знак вважається досить родючим, особливо для багаторічних рослин. Вдалий час, щоб садити саджанці плодових, ягідних та декоративних багаторічників.

Якщо мали бажання оновити сад і посадити яблуні, груші, абрикоси, сливи, то займіться цим саме тепер. Краще вкорінювати саджанці в сухий день без поривів вітру. Посадіть деревце, присипте землею та утрамбуйте її. Рясно полийте. Також можна встановити опору для молодої рослини, прив’язати її, щоб сильний вітер не зламав тонке стебло.

11 жовтня – тепер можна почати посадку цибулі під зиму. Обов’язково орієнтуйтеся на погоду – робити це варто за місяць до настання стійких холодів. Якщо температура повітря у вашому регіоні кілька днів тримається на позначці 5 °C, можна саджати. Садити цибулю краще після зернових, буряка, бобових, томатів, огірків. Однак дізнайтеся, чи не очікується найближчим часом потепління, хоча б на деякий час.

Озимий часник починають саджати трохи раніше, проте, залежно від погодних умов, середина жовтня ще також підходить для цього агрозаходу. Потрібно, щоб до настання стійких заморозків зубчики встигли вкоренитися.

12 жовтня – Водолій, який вважається не дуже сприятливим знаком для того, аби щось садити або сіяти. Такі рослини будуть слабкі, можуть часто хворіти, даватимуть низький урожай. Краще приділити час городу, де вже прибрали грядки. Очистіть добре ділянку від бадилля та інших залишків рослин. Також можна збирати врожай пізніх культур, які ще залишаються на городі. Викопайте моркву, буряк, редьку, якщо це ще не зроблено.

13 жовтня продовжуйте збирати врожай пізніх культур та закладати їх на зберігання. Не забувайте при цьому перебрати плоди, щоб пошкоджені та зіпсовані не потрапили до сховища.
Можна приділити увагу формуванню дерев і кущів. Обрізка особливо корисна для видалення сухих, хворих або пошкоджених гілок. Обріжте ремонтантну малину, щоб позбутися шкідників, які часто ховаються під корою на зиму. Навесні на цьому місці виростуть нові пагони.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.