Невіддільна частина життя

На кам’янському стадіоні «Октомбрие» зібралися люди, для яких спорт є життєдайним джерелом, способом реалізації своїх можливостей і цілей. Хоча приводом для зустрічі стало професійне свято, крім працівників фізичної культури та спорту були присутні й любителі легкої атлетики та різних ігрових видів – від початківців до ветеранів.


Поміж любителів були ті, хто активно розминалися перед участю у змаганнях, а також завзяті уболівальники, які з азартом стежили за розвитком подій на майданчиках.

Щиро привітав зі святом усіх прихильників здорового способу життя глава держадміністрації Кам’янського району Сергій Сокирка. Він особливо зазначив, що вихованці місцевої спортшколи своїми перемогами прославили рідний край не тільки в республіці, а далеко за її межами, та подякував за підготовку юних чемпіонів і рекордсменів високопрофесійним і досвідченим наставникам.

Грамотою Президента відзначена активна робота з розвитку фізичної культури та спорту Євгенії Євстратій. Вона хоч і молодий тренер-викладач Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву, а досягнення має досить високі, престижні. Варто лише нагадати нашим постійним читачам, що Євгенія Василівна – продовжувач спортивної династії Лисих. Вихована на батьківському прикладі, вона яскраво проявила себе на юнацьких іграх Співдружності Незалежних Держав і на чемпіонаті Балканських країн; завоювала понад 50 медалей різної гідності.

Нині Є. Євстратій тренує школярів різного віку, від початківців до тих, які вже мають спортивні розряди. Два роки поспіль її вихованці привозять у Кам’янку срібні медалі Європейських дитячих легкоатлетичних ігор. У тандемі з батьком – заслуженим тренером ПМР В. Лисим – підготовлені декілька призерів міжнародних змагань. Один із найвідоміших – Олександр Мазур, рекордсмен Молдавії, срібний призер Балканіади, учасник чемпіонатів Європи та світу. Нині він є студентом Інституту фізичного виховання і спорту, але при кожній нагоді прагне приїхати в рідне місто й одразу квапиться на стадіон, до тренерів, що дали путівку в життя. От і на святі майстер спорту ПМР стояв у шерензі з нинішніми учнями СДЮШОР і від щирого серця аплодував Євгенії Василівні, яка приймала заслужену нагороду.

Юних легкоатлетів, дзюдоїстів, шашкістів, які активно беруть участь у змаганнях і заходах, спрямованих на популяризацію здорового способу життя, заохотив грамотами керівник школи олімпійського резерву Юрій Греков. Святковим подарунком для всіх стала ритмічна композиція від зразкового дитячого хореографічного колективу «Асорті».

Після урочистостей спортсмени попрямували на майданчики, де були організовані змагання з дисциплін, які культивують у СДЮШОР. З вихованцями спортшколи конкурували цього дня ровесники з навчальних закладів міста і навколишніх сіл: Окниці, Подойми, Северинівки, Хрустової. Багато жителів району, які захоплюються футболом і волейболом на любительському рівні, об’єдналися в збірні та доказали, що щирий інтерес до гри дає непогані шанси на перемогу.

Саме з такою командою з Хрустової змагалися на волейбольному майданчику студенти Кам’янського політехнічного технікуму. Тренер Анастасія Китайка розповіла, що в КПТ велика увага приділяється формуванню стійких навиків активного способу життя. Волейбол – одна з найпопулярніших ігор. Вона об’єднує студентів, які поступили в технікум із різних населених пунктів, створює командний дух.

Збірна КПТ не пропускає змагань із цього виду спорту, часто перемагає на районному рівні та стає призеркою на республіканському.

У залах спортшколи тим часом змагалися любителі настільного тенісу і шашкісти різного віку. У Подоймській філії мірялися силами дзюдоїсти. Усього було розіграно понад два десятки комплектів нагород.

У святковий день колектив СДЮШОР приймав гостей із Тирасполя, Григоріополя, Рибниці, Кишинева. Ці команди прибули на республіканський легкоатлетичний турнір, присвячений пам’яті В. Шофула.

Особливість змагань полягає в тому, що тут пробують свої сили й найменші метальники, які ще не можуть брати участь у чемпіонатах. Як же азартно боролися вони за перемогу, скільки емоцій довелось пережити тим, кому підкорився п’єдестал пошани! Та й уболівальники підбадьорювали.

В’ячеслава Аргату прийшла підтримати вся сім’я. Поки хлопчик штовхав ядро, Костянтин Вікторович і Наталія Юріївна розповіли, що спортом займається і старший син. Степан віддає перевагу бігу, має досягнення та медалі різних змагань. Поки-що придивляється до видів спорту, які можна освоїти у СДЮШОР, маленький Сева. За розмовами час пролетів швидко, і настала пора поздоровляти Славу, який став переможцем у своїй віковій групі.

Старанність юних спортсменів, досвід і знання тренерів, які працюють із ними, – важливі складові на шляху до перемог. Не меншу роль відіграють і умови для заняття спортом. Їх створенню приділяє значну увагу державна та районна влада. Останніми роками в Кам’янці та селах з’явилися сучасні спортмайданчики, у багатьох освітніх установах капітально відремонтовані та переоснащені спортзали. Не стала виключенням і СДЮШОР. На районному стадіоні, який є базовим для цієї школи, ремонтують бігові доріжки, укладаючи на бетонну основу нове гумове покриття. Будівельники запевняють, що через місяць роботи будуть завершені.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.