Школа розважального ФУТБОЛУ ЗАПРОШУЄ

Назва проекту, який реалізує УЄФА (Cоюз європейських футбольних асоціацій), добре відома в Кам’янському районі. Місцева спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву четвертий раз бере участь у його роботі.


Велике футбольне поле районного стадіону на тиждень перетворилося на 12 майданчиків, на яких 200 учнів із п’яти міських і сільських шкіл долучилися до азів і найголовніших секретів популярної гри. Початок занять – розминка під веселу музику. Потім вожаті ведуть команди на майданчики, на кожному – своя програма: від естафет, спрямованих на об’єднання дітей, до дорожньої азбуки, нагадати про яку на початку навчального року теж є справою не зайвою.

■ «Завдання проекту – залучити дітей до регулярних занять спортом, розширити їхні уявлення про футбол, показати всю красу гри. Починали цю роботу з дитячих садків, а тепер запросили учнів 1-х – 5-х класів. Вони освоюють футбольну техніку, а на гала-матчі показують, чому навчилися за ці дні, – розповів директор Кам’янської СДЮШОР Юрій Греков. – Проте тиждень, протягом якого відбувається фестиваль, є завершальним етапом проекту. Робота в його межах проводиться багатокомпонентна. Спочатку тренери СДЮШОР і вчителі фізкультури пройшли спеціальну підготовку, освоїли методику навчання малят грі. Потім ми провели заняття з вихованцями спортшколи, які на фестивалі були вожатими; розробили вправи та конкурси, щоб у розважальній формі пропагувати футбол серед учнів початкової ланки».

Як показує час, така організація роботи дає гарні результати. Футбол знову стає масовим видом спорту. Міжнародний проект – лише один з етапів системної його популяризації в Придністров’ї.

Щоб у кожному населеному пункті нашої республіки у дітей була можливість освоювати ази й тонкощі гри, за ініціативою Президента Вадима Красносельського три роки тому почали упроваджувати проект «Футбол у школах». До нього приєдналося вже чимало навчальних закладів. Нинішнього року додаткову годину для опанування навиків гри додали в програму і в Северинівській школі. Учитель фізкультури Людмила Букацел тільки-но починає знайомити своїх учнів із футбольними правилами, термінами, прийомами, тому запрошенню на фестиваль дуже зраділа. Тут 34 її вихованці змогли побачити, яку цікаву, яскраву, красиву гру їм належить вивчати.

П’ятикласниці ж із Хрустовської школи на фестивалі вже не новачки. Розповіли, що втретє беруть у ньому участь і вже впевнено почуваються на полі. Якщо малята поки ще хаотично ганяють м’яч, хрустовчанки вже гарно пасують одна одній, знають про дриблінг та інші прийоми. Чекають, коли разом зі старшокласниками зможуть виїжджати на турнір «Шкіряний м’яч».

Приклад для дівчаток – вожатий Андріан Трублаєвич. Навчання в сільській школі він успішно поєднує з заняттями в СДЮШОР. Неодноразовий призер чемпіонатів ПМР і міжнародних змагань в естафеті та спринті, у бігові на середні дистанції, Андріан і до ігрових видів спорту небайдужий. У команді з однокласниками посів третє місце на районному етапі «Шкіряного м’яча». Тепер готується до нових змагань і охоче показує дітям, що приїхали на фестиваль, як вести м’яч, безпомилково здійснювати передачі та забивати голи.

На кожній локації команди проводять по 10 хвилин. Начебто небагато, проте цього часу вистачає, щоб під керівництвом досвідчених тренерів пострибати через скакалку чи покрутити обруч, пробігти дистанцію, не збивши кеглі, відпрацювати прийоми й удари по воротах,спробувати себе в різних ігрових амплуа тощо.

За межами поля за них уболівають батьки. Наталія Тома, спостерігаючи, як синок наполегливо веде м’яч до воріт умовних суперників, і притримуючи за руку маленьку донечку, розповіла, що спорт – одне зі спільних захоплень членів сім’ї. Батько – Микола Буруян – тренер у Кам’янській СДЮШОР. Сама Наталія щодня пробігає 10 км, яка втомлена не була б після домашніх справ і занять із двома досить активними дітьми. Зізнається, що після пробіжки відчуває сили та бадьорість для нових звершень. Третьокласник Гриша з ранніх років ходить на стадіон. Спочатку просто спостерігав за роботою дідуся, а нині вже займається в його групі футболом, а ще намагається освоїти техніку метання разом з іншими початківцями.

■ «Спорт не тільки загартовує та розвиває людину фізично, а й прищеплює старанність і дисципліну, – зазначила Наталія. – Наш Григорій – енергійний і водночас емоційний. Регулярні тренування допомагають направити його емоції та енергію в потрібне русло».

В родині привчають сина йти до наміченої мети. Він знає: якщо хочеш бути кращим, потрібно старанно працювати. Така цілеспрямованість допомагає Гриші відмінно вчитися в школі та перемагати на спортивних змаганнях. Бере з нього приклад і малесенька Анна-Марія, яка з ними щодня приходить на стадіон. Навіть перше її слово було «Гол!». Черговий тур проекту «Відкрита школа розважального футболу» наблизився до фіналу. Діти роз’їжджалися по домівках із подарунками: кепками та футболками, спеціальними пляшками, з яких зручно пити під час занять спортом. Навчальні заклади, що брали участь у фестивалі, одержали спортивне устаткування та екіпіровку, щоб якісно організувати тренувальний процес, товариські матчі, змагання.

Головний же підсумок діяльності проекту – до футбольної орбіти залучено вже близько тисячі юних жителів Кам’янщини. Можливо, через декілька років ми гордитимемося їхніми ігровими досягненнями.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.