Громадський контроль у сфері охорони здоров’я

У столиці відбулося перше засідання Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я. В актовому залі Республіканської клінічної лікарні зібралися представники громадських об’єднань і зацікавлені у формуванні й ефективній реалізації державної політики в сфері охорони здоров’я громадян.

На заході були присутні: міністр охорони здоров’я ПМР Андрій Гуранда, голова Громадської палати Придністров’я Віталій Глєбов, начальник Управління з роботи громадських організацій Адміністрації Президента ПМР Олександр Березовський, а також представники відомства.

Громадська Рада створюється за дорученням Президента ПМР. Діяльність цього дорадчого органу спрямована на підвищення правової культури населення, консультативну підтримку хворих. Рада має право самостійно ініціювати обговорення актуальних питань, а також підтримувати й виносити їх на подальше обговорення.

«Завдання ради – здійснювати громадський контроль та аналіз інформації, що стосується проблем у сфері охорони здоров’я. Будемо виробляти пропозиції щодо їх розв’язання, виходити з ініціативами на Міністерство охорони здоров’я, Уряд, Верховну Раду чи на рівень президента», – зазначив Олександр Березовський.

У ході першого засідання було обрано склад президії Громадської ради. 7 місць з 9 можливих зайняли представники громадських організацій з Тирасполя, Бендер, Кам’янського, Дубоссарського та Слободзейського районів.

«Два місця зарезервовані для представників інших міст і районів, які виявлять бажання взяти участь у роботі Громадської ради», – пояснив начальник Управління з роботи громадських організацій Адміністрації Президента ПМР.

Головою Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я голосуванням обрана Зінаїда Данилейко, юрист з 50-річним стажем. «Я прийшла для того, щоб допомогти людям і Міністерству охорони здоров’я почути одне одного, знайти взаєморозуміння і компроміс. В усьому має бути тверезий глузд, сумлінне виконання обов’язків та повага закону, дотримання прав громадян, які звертаються за допомогою до медиків», – наголосила Зінаїда Данилейко.

Президії Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я належить опрацювати Положення про громадську раду. Наступна зустріч для вирішення всіх організаційних питань відбудеться 16 травня.

Рада створена, чи принесе вона користь, і коли почне діяти по всій республіці – невідомо. Першого травня наш кореспондент став свідком, як у Рибницькій лікарні в приймальному покої важкохворого пацієнта попросили зачекати, тому що лікарям потрібно було провести п’ятихвилинку… Це викликає лише негативне ставлення до діяльності Міністерства охорони здоров’я. Сподіваємось на подальші зміни!

Анастасія    КАЛІОН.