Чудова нагода для працевлаштування

У Палаці культури імені П. Ткаченка в Бендерах відбувся ярмарок вакансій. Свої пропозиції щодо працевлаштування (1 287 вакансій) представили понад два десятки придністровських підприємств.


На ярмарку претендент на вакансію може ознайомитися зі станом ринку праці, з програмами набору співробітників на стажування, з вимогами до кандидатів. Відвідувач може познайомитися та поспілкуватися з представниками організацій і менеджерами з персоналу; залишити своє резюме відразу для кількох роботодавців.

Заступник директора Центру соціального страхування та соціального захисту м. Бендери Людмила Кучерявцева поділилася інформацією про підготовку до проведення ярмарку:

«На сьогодні заявлено 1 287 вакансій, 437 із них – для службовців, решта – для робітників. Потрібні фахівці з різних професій: водії, кухарі, інженери, електрики, досить велика потреба в бухгалтерах з досвідом роботи».

Вона додала, що державна установа працює з безробітним місцевим населенням, а також з громадянами, які прийняли рішення про зміну місця проживання або роботи й звернулися в службу зайнятості.

Значну допомогу у виборі професійної діяльності надає навчально-консалтинговий центр «Яхонт». За словами заступника директора Ольги Невельської, тут допоможуть вивчити іноземні мови, набути навичок роботи з комп’ютером, освоїти різноманітні спеціальності, зокрема перукаря, візажиста, стиліста, а також здобути професію бухгалтера чи секретаря-референта.

Між Центром, навчально-консалтинговим центром «Яхонт» і безробітним громадянином укладається тристороння угода. Служба зайнятості направляє людину на навчання професії в «Яхонт». Людмила Кучерявцева пояснила, що громадяни упродовж року повинні повідомити в Центр, чи вдалося їм знайти роботу по завершенні навчання. Якщо це не вдалося, то людина повинна пояснити причини, які цьому завадили.

До того ж, громадяни мають право відмовитися від роботи, яка, з тих чи інших причин, їх не задовольняє. Проте необхідно пам’ятати, що відмова від двох пропозицій робочого місця чи від двох рекомендацій пройти курс професійної підготовки (перепідготовки), позбавляє статусу безробітного. В такій ситуації безробітна людина знімається з обліку, а виплата допомоги по безробіттю припиняється.

Ольга Невельська зазначила, що навчання за бухгалтерською програмою 1С має особливий попит. Біженці з України та деякі громадяни Молдови раніше не були з нею ознайомлені. Вона корисна тим, що скорочує витрати часу бухгалтерів і керівників підприємств завдяки автоматизації операцій, що часто повторюються. Таким чином пришвидшується складання первинних бухгалтерських документів, проводок, балансу; робота з банком та касою. Програма надає неоціненну допомогу в підготовці річних, квартальних та щомісячних звітів, у веденні обліку матеріальних цінностей.

За словами заступника директора центру «Яхонт», з упровадженням у наше життя технічного прогресу комп’ютерні технології розвиваються з неймовірною швидкістю. Більше не потрібно писати від руки, складати креслення з лінійкою та олівцем, малювати фарбами та маркерами. Тепер є професійні програми, де можна зробити все це набагато простіше та швидше. Особливим попитом у центрі «Яхонт» користується графічний дизайн. До нього можна віднести ілюстрацію, 3D-моделювання, анімацію, веб-розробку.

Традиційним учасником ярмарок вакансій є МУП «Бендериліфт». За словами інспектора з кадрів Людмили Левченко, відвідувачі досить активно цікавляться умовами роботи на підприємстві. Вона відзначила приємний факт: цього разу молодь (на відміну від попередніх заходів) теж проявила неабиякий інтерес. За словами інспектора, обов’язковою вимогою до таких кандидатів є відповідна фізична підготовка, тому що досить багато доведеться переміщатися поверхами будинків. Вона пояснила, що робота ліфтера пов’язана з забезпеченням безперебійної роботи вантажопідіймальної машини. Він забезпечує коректне і безперебійне функціонування системи управління, яка включає прилади всередині кабіни ліфта і за її межами. Ліфтер відповідає за якість усього технологічного процесу.

Бендерчани, які відвідали ярмарок вакансій, були сповнені надіями знайти необхідну роботу. Інженер за фахом Тетяна розповіла, що вивчила пропозиції від роботодавців і сподівається на позитивний результат у майбутньому.
Людмила Кучерявцева зробила деякі підсумки:

«171 придністровець відвідав цього дня ярмарок, а 121 із них безпосередньо поспілкувався з роботодавцями, для яких вони залишили свої анкетні дані та резюме. 18 громадян зацікавилися можливістю навчання нової професії й підвищення кваліфікації. Вони висловили бажання звернутися до фахівців Центру для подальших консультацій. Для безробітних, які хочуть відновити трудову діяльність після великої перерви, функціонує програма «Шанс» із пропозицією засвоєння нової професії або можливістю здобути її безпосередньо на підприємстві. Такий шанс гідно оцінили багато учасників програми. Семеро придністровців узяли консультації щодо умов та участі в програмі».


Андрій КРАВЧЕНКО.