Дуже вмілі руки

Дозвольте відрекомендувати: Iлля Лознян, 16 років, герой однієї з попередніх публікацій нашої газети, де ми розповідали про учасників виставки «Garage-fеst».


Тоді його столик із друкованими моделями привернув увагу не лише кореспондента «Гомону», а й численних відвідувачів фестивалю. Дивно, але на очах враженої публіки 3D-принтер друкував химерні фігурки. У метушні журналістських буднів відстрочили безпосереднє особисте знайомство з юним чарівником. Нова зустріч з Іллею потрібна була для більш глибокого занурення в тему технічних новацій у сфері IT-технологій, тонкощів виготовлення необхідних деталей, особливостей замовлень.

Понад два роки тому Iлля Лознян побачив в Інтернеті відео з 3D-друком і був вражений переглядом. Юнак отримав такий самий принтер у подарунок на день народження. За словами хлопця, його перевага полягала в тому, що всі побутові речі з пластмаси можна було змоделювати. Наприклад, перед одним з автомобілістів виникла дилема: повторно купувати оригінал чи зробити 3D-модель шестерні, що вийшла з ладу. Зважився на замовлення в Іллі.

Технологія, на перший погляд, проста: на 3D-принтері з ПЛА-пластика друкується готовий виріб за заздалегідь заданою комп’ютерною програмою, в яку вводяться певні параметри, робиться креслення, будується модель. Матеріал завантажується в принтер у вигляді нитки, після чого він видавлюється і нашаровується. Щоправда, існує обмеження за параметрами: розмір друкованого столу 25 на 25 см, висота 28 см. Якщо оригінал більший, то цільну модель можна склеїти з двох елементів.

У результаті вийшов готовий виріб для автомобіля. Замовник не купив його повторно, він був просто відтворений. До речі, 3D-друк – це ще й захоплива кінематографічна картинка.

Як запевняє юний майстер, незабаром це технологічне нововведення просто не знадобиться, його замінить штучний інтелект. Головний інструмент Іллі – принтер «Neptune 3-pro». Необізнаним немає сенсу пояснювати принцип його роботи (зрозуміти буде важко), головне, що він працює.

Молодий умілець зізнається, що професією у чистому вигляді його діяльність назвати важко, це скоріше захоплення чи хобі. До того ж більшість споживачів поки що з настороженістю ставляться до ноу-хау в технологіях і віддають перевагу перевіреній моделі поведінки: пошук – купівля – установка. Напевно, має минути якийсь час, щоб людина довірилася і зрозуміла, що друк із використанням 3D-принтера – це теж надійно.


Світлана МАТРЮК.

Фото автора.