Величність нашої віри

Православні віряни Придністров’я віддали шану Воздвиженню Хреста Господнього, що вважається одним із найважливіших православних свят. Комплекс урочистих заходів відбувся у храмі Воздвиження Хреста Господня в столиці.


Історія свята сягає корінням у IV століття, коли свята Олена, мати імператора Костянтина Великого, вирушила до Єрусалиму з метою знайти хрест, на якому розіп’яли Христа. У 326 році вона виявила хрест, ця подія і покладена в основу святкування. Через дев’ять років у Єрусалимі був освячений храм Гробу Господнього, і з тих пір Воздвиження Хреста відзначається як важлива подія в житті християн.

У Тирасполі в церкві Воздвиження Хреста Господнього з самого ранку було багатолюдно: парафіяни, почесні гості та суворовці залучилися до участі в Божественній літургії та хресному ході. Саме цього дня Правлячий Архієрей відзначив день народження, а також відправив святкові служби. З урочистими словами духовний Владика звернувся до присутніх:

«Вітаю всіх із великим празником, який присвячений Всесвітньому Воздвиженню Хреста Господня. Ми сьогодні проявляємо урочистість нашої віри, розуміючи, що завдяки силі Хреста Господнього будуть здобуті перемоги над ворогами роду християнського. Бажаю злагоди, миру та душевного спокою».

Православна релігія зробила величезний внесок у культуру та мистецтво. В цьому відношенні показовим є те, що поштова марка, як наочне вираження ідеології держави, стала нагадуванням про духовні та культурні традиції народу. ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» презентувало новий поштовий конверт з марками «Каплиці Придністров’я». На конверті – фото трьох придністровських каплиць: на честь Покрова Пресвятої Богородиці в м. Слободзея, ікони Божої Матері «Всех скорбящих Радость» у с. Карагаш та на честь святого великомученика Димитрія Солунського в м. Рибниця. Прикрашає конверт світлина єпархіальної столичної будівлі.

Директор унітарного підприємства Всеволод Лаврентьєв зазначив:

«Наш заклад багато років активно співпрацює з єпархією: тему пропонуємо ми, а представники духовенства узгоджують для відтворення на поштовій мініатюрі православні будівлі. Це третя серія даної тематики. Попередні випускалися у 2019 і 2021 роках. Серія надрукована як у зубцьованому (тираж 4 800 шт. по 600 аркушів), так і в беззубцевому варіанті (тираж 800 шт. по 100 аркушів). Придбати поштові марки можна в офісі видавництва «Марка Придністров’я», а також у відділеннях ДУП «Пошта Придністров’я».

Керівник установи сподівається, що за декілька років буде презентований четвертий, не менш цікавий випуск марок. Право першому здійснити процедуру спецпогашення надали архієпископу Тираспольському і Дубоссарському Саві.

За значний внесок у збереження духовних традицій, настоятель вручив медаль святого Архангела Михаїла ІІ ступеня начальнику Суворовського училища полковнику Сергію Олександрову, а також директору ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволоду Лаврентьєву.

Владику з церковним святом та днем народження привітали керівники республіки, а також ігуменя Єлисавета з сестрами, представники Тираспольського Суворовського військового училища.

Присутні перейнялися атмосферою празника, отримали образ зі святковою іконою та архієрейським благословенням. Правлячий Архієрей ще довго приймав щирі побажання, квіти та подарунки від гостей.


Володимир УС.